Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna diploma
  • 23.01.2022. 09:00
  • Brodsko-posavska, Vrbova

Kako prepoznati kvalitetnu rakiju?

Uzgojem bobičastog voća bavi se obitelj Radić iz Vrbove čija je rakija od aronije na 3. Međunarodnom ocjenjivanju dobila Zlatnu diplomu.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.214
  • 140
  • 0

Kod prepoznavanja kvalitetne rakije bitno je da kada se boca promućka u njoj plivaju mjehurići. "Što se duže ta suha organska tvar zadržava u boci to je njezina koncentracija veća, a proizvod kvalitetniji", otkrio je Slavonskobrodskoj televiziji Dragan Radić iz Vrbove čija je rakija od aronije dobila Zlatnu diplomu na 3. Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera održanom u Zagrebu.

"Proizvod je ocijenjen sa zlatom što je odraz kvalitete mikoriza, zrelog ploda kontroliranom maceracijom i pečenjem u kazanu", komentirao je Radić čija se obitelj bavi uzgojem bobičastog voća.  U prvom redu su to kupina i aronija.

Kao mali proizvođač, Dragan ističe da velike količine ne može proizvesti pa im je fokus na kvaliteti. "To je ključ uspjeha u svakoj proizvodnji", poručuje.

Naime, ovo mu nije prva nagrada. Na istom je natjecanju osvojio srebro za rakiju od aronije iz 2019. Također proizvodi kupinovo vino te likere, a sva sirovina stiže s vlastitih površina. Ovaj voćar ima pola hektara kupine, ali i 1.200 sadnica aronije.

Glavni izazov su vremenski uvjeti

Prilikom sadnje primijenio je mikorizu za brži rast i razvoj korijena koja mu je pomogla da se nosi s brojnim vremenskim izazovima koje donose klimatske promjene. "Ovo je tvornica pod vedrim nebom. Osuđeni smo na sve vremenske uvjete, a svjedoci smo da su klimatske promjene izražene", komentirao je.

Kako kaže prvo se pojavio kasni mraz, no sreća bobičasto voće poput aronije je otporno na njega. "Nakon njega je nastupila izražena suša od koje ih je spasila mikoriza i navodnjavanje sustavom kap po kap, a pred berbu ih je zadesila tuča", dodao je.

Inače, ovaj voćar u svojim nasadima primjenjuje i standarde biodinamike te ekološke prakse. Kako otkriva, u planu mu je proširenje proizvodnje pa čak i izvoz na inozemna tržišta.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja:


Tagovi

Dragan Radić Rakija Zlatna diploma Bobičasto voće Kvaliteta


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/