Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest krušaka i jabuka
  • 08.06.2020. 08:00

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

Čađava krastavost jabuka i krušaka, prouzrokovač Venturia inequalis i Venturia pyrina, ekonomski su najznačajnije bolesti krušaka i jabuka. Sa zaštitom bi trebalo nastaviti i u slučaju kišnog leta, bez obzira na više temperature, ali i obratiti pažnju na smanjenje troškova zaštite.

Foto: Bojan Kecman
  • 831
  • 52
  • 0

Nema voćara koji neće pokušati sve što je u njegovoj moći da zaustavi ovo gljivično oboljenje zbog kog dolazi do prljanja plodova, slabijeg kvaliteta i, što je najvažnije, niže prodajne cene.

Bolest čađava krastavost krušaka i jabuka, čiji je prouzrokovač Venturia inequalis i Venturia pyrina, pojavljuje se od početka vegetacije pa i u hladnjačama, nakon skladištenja plodova.

Na kruškama, sa zaštitom bi trebalo da se počne rano u proleće jer patogen prezimljava na grančicama pa, u slučaju povoljnih vremenskih uslova, vrlo rano može da dođe do zaraze pupoljaka, dok kod jabuka, patogen prezimljava u opalom lišću iz prethodne vegetacije i simptomi mogu da se pojave nakon izbijanja prvih listova.

Okruglaste pege na listovima znak su zaraze

Ako dođe do infekcije, prepoznaje se po mrkim i svetlo smeđim okruglastim pegama koje se pojavljuju na listu, zatim i na plodovima s tim što, u slučaju jače zaraze, može da dođe i do pucanja plodova, naročito kod krušaka. Ako se simptomi pojave na listu i plodu, dalje suzbijanje je uzaludno. Poslednji čas za suzbijanje infekcije kombinacijom sistemičnih i kontaktnih fungicida je pojava pega na lisnoj dršci. Ukoliko se tada i svaki put nakon toga, pre i posle padavina, ne tretira stablo, dolazi do pojave simptoma i na plodovima u vidu stvaranja kraste, po čemu je bolest i dobila ime.

Ali, nemojte da se uplašite ako vidite na listovima tamne, okruglaste pege. To je znak da ste uspeli sa zaštitom i suzbili infekciju do koje dolazi čim su temperature oko 20 stepeni i s mnogo padavina, odnosno, ako je list konstantno vlažan. Dovoljno je desetak časova vlaženja, uz navedene temperature, da se ostvari infekcija.

Nije sve crno ako se pojave simptomi

Dakle, kada vidite crne okruglaste pege, ako ih možete obrisati vrhom nokta, infekcija je zaustavljena. Ali, borba nije gotova. Pratite vremensku prognozu i zaštitite svoja stabla. Ako koristite fungicide, nemojte prskati pre i posle kiše ako količina padavina nije bila veća od 20 mm po metru kvadratnom. Dovoljno je jedno prskanje, pre ili odmah posle kiše.

Pegu probajte da obrišete vrhom nokta

Generalno, jedno prskanje sedmično, u slučaju velikih padavina, bez obzira da li je reč o jabukama ili kruškama jer se upotrebljavaju sistemični fungicidi koji mogu da 'vrate' infekciju tri do četiri dana unazad, odnosno, ako upotrebite fungicide tri do četiri dana nakon ostvarene infekcije, možete da sprečite zarazu. Uz primenu kontaktnih i sistemičnih fungicida, u slučaju da nema mnogo padavina, zaštita stabla od čađave krastavosti može da traje minimalno desetak dana.

Koristite nove tehnologije

Ne koristite fungicide bez potrebe. Ako možete, koristite nove tehnologije.

Fungicidi se često bez potrebe upotrebljavaju, pa imamo slučajeve da se za hektar kruške godišnje izdvaja između 1.000 i 1.500 evra za pesticide što je bespotrebno. Čak 20 i više prskanja godišnje nema smisla i trebalo bi smanjiti njihovu upotrebu, uz primenu novih tehnologija i zaštitu prirodnim sredstvima.

Nove tehnologije ogledaju se u tome da se dronovima ili infracrvenim kamerama vide 'krizna' žarišta u voćnjaku, odnosno ako je, na primer, lišće u određenom delu zasada svetlo zelene boje, to je znak zaštitarima da se, u tom delu voćnjaka, nešto dešava. Intervencija, ukoliko je potrebna, obavlja se samo u tom delu, bilo zbog insekata, slabije ishrane ili bolesti. Isto se radi i u staklenicima i plastenicima. Ovim dolazi do smanjenja troškova, a time i veće isplativosti proizvodnje.

Postoje i drugi načini zaštite

Zaštita prirodnim sredstvima podrazumeva upotrebu preslice, kalijum permanganata, kaolinske gline, crvenog i belog luka, koprive, sode bikarbone, domaćeg mleka i slično. Jednom rečju, stablo se jača i ne postaje 'zavisno' od pesticida. Upravo se u jednom voćnjaku u Banja Luci, obavlja zaštita zasada krušaka domaćim, nekuvanim, mlekom, sodom bikarbonom i jestivim uljem. Doze su: litra mleka, velika supena kašika sode i ulja, sve u 10 litara vode. Bolje je da je soda čista, medicinska, ali može da se koristi i iz marketa.

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Za sada, zaštita ide dobro. Infekcija čađavom krastavosti uspešno je zaustavljena što se vidi i po slikama. Ipak, treba imati na umu da je tek početak juna i da pobedu nad čađavom krastavošću krušaka, naročito poslednjih godina, treba proglasiti do 14 dana pre berbe.

Razlog je u tome što je drugi deo leta vlažan - sa padavinama, pa se simptomi takozvane sekundarne infekcije pojave pred berbu, a iz knjiga i od stručnjaka se čitalo i čulo da već od prve polovine juna ne treba koristiti sistemične fungicide, već samo kontaktne ili čak nikako ne prskati stabla krušaka, jer visoke temperature i sušni periodi, ne odgovaraju patogenu za njegov nesmetan razvoj.

To više nije slučaj u praksi i kod krušaka i jabuka trebalo bi da se koriste i sistemični fungicidi, u slučaju padavina u julu i početkom avgusta.


Tagovi

Čađava krastavost Zaštita nekuvanim mlekom Soda bikarbona Gljivično obolenje Simptomi Kako


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]