Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba jabuke
  • 25.11.2019. 10:00

Kako pravilno orezati jabuku?

Jači rez podstiče bujnost, a slabiji rodnost. Uvek je potrebno pronaći odgovarajuću ravnotežu. Rezidba mora biti vrlo usklađena sa đubrenjem i prihranom, pošto se i na taj način utiče na ravnotežu između rasta i rađanja.

Foto: Depositphotos/Lucisart
  • 4.153
  • 230
  • 0

Pravilan izgled stabla jabuke u intenzivnom uzgoju mora da bude sličan izgledu smreke, dakle konusan. Ogranci, koji nose rodno drvo, moraju biti jači, deblji i duži u donjim etažama, a sve kraći i tanji u gornjim, kako bi se osigurao funkcionalan raspored protoka energija u krošnji, kao i osvetljenje čitavog dela krošnje. Isto je vrlo važno i kod ostavljanja jednogodišnjih grana. U donjoj etaži grane moraju da budu jače i duže, 20 - 50 cm, a u vršnim 10 - 30 cm.

Pravilno formiran vitki vretenasti grm sa ograncima na kojima se rezidbom stvaraju i održavaju tri vrste grana

Rodno drvo jabuke kod najvećeg broja sorti razvija se u razdoblju kroz tri godine. Prve godine grana naraste, druge godine, ako je kod rezidbe grana ostavljena neprikraćena sa zdravim terminalnim cvetnim pupom, ona po svojoj dužini formira cvetne pupove, treće godine ona rađa.

Poznata je uzrečica: "Stablo jabuke je onoliko staro koliko je staro rodno drvo na njoj“.

Prema tome od najveće važnosti kod održavanja rodnog drveta u rezidbi je vođenje brige da se uvek na ograncima nalazi dovoljan broj grana, koje se pripremaju za rod u narednoj godini, kao i broj grana koje imaju pupove i donose rod u tekućoj godini. Prikraćivanjem stare rodne grane na pripremnu i rodnu granu, omogućava se da se na ogranku stvori dovoljno energije da se dobije i ona treća grana, koja u tekućoj godini raste.

Ujedno, po bujnosti jednogodišnjih grana najbolje se može proceniti da li je voćnjak previše đubren azotnim đubrivima ili pak malo. Ako su jednogodišnje grane prejake, dužine 50 - 100 cm, voćnjak je previše đubren. Ako su jednogodišnje grane dužne svega 10 - 20 cm, voćnjak treba jače prihraniti azotnim đubrivim. Najbolja dužina jednogodišnjih grana sa kvalitetnim terminalnim cvetnim pupom, koje se neprikraćene ostavljaju za pripremu rodnog drveta je 20 - 40 cm. Bez obnove rodnog drveta ono polako prelazi u staro, pršljenasto, sa sve više ožiljaka od rađanja i laganog rasta, kao i sa većim udelom jabuke slabijeg kvaliteta i krupnoće. Za redovnu rodnost najbitnije je da se stablo uvede u ravnotežu između rasta novih mladica i stvaranja rodnih pupova za narednu godinu.

Jači rez podstiče bujnost, a slabiji podstiče rodnost. Uvek je potrebno pronaći odgovarajuću ravnotežu. Rezidba mora biti vrlo usklađena sa đubrenjem i prihranom, pošto se i na taj način utiče na ravnotežu između rasta i rađanja.

U letnjim mesecima na svakom ogranku, koji se nalazi na centralnom delu, treba da se nalazi tri vrste grana. Grana koja raste, ona koja je izrasla protekle godine sa dobrim i zdravim terminalnim cvetnim pupom i koja formira cvetne pupove i rodna grana sa pupoljcima, koji su precvetali i na kojoj se nalaze jabuke. Izrođena grana se u sledećim godinama prikraćuje na novu pripremljenu granu, a samim kraćenjem (uz adekvatno đubrenje) izaziva se i rast novih grana, koje će se kroz naredne dve godine pripremati za rod. Dakle, obnova rodne grane traje tri godine. Izuzetno je važno znati da se kod svake rezidbe treba razmišljati o obnovi, rasporedu, smeštaju i kvalitetu rodnih grana za tri godine unapred.

Kvalitetno dvogodišnje rodno drvo
Rast mladica koje se u narednoj godini pripremaju za rod, a tek za dve godine rađaju
 
Rodna jednogodišnja grana nakon slabo rodne godine, što nije poželjno jer daje sitniju jabuku i uvodi u alternativu

Ako se na taj način obavlja redovna obnova rodnog drveta na jabuci, puno je veći udeo i prve klase jabuke. Na starijim rodnim granama i pršljenastom drvetu, bez obnove ubrzo opada kvalitet i krupnoća plodova. Današnja intenzivna proizvodnja ne može da dozvoli da se na stablu nalazi 30 - 50 % jabuka koje nisu prva klasa dok su istovremeno svi troškovi bazirani na udelu od 80 - 90 % prve klase jabuka.

Staro rodno drvo koje treba obnoviti pojačanim rezom i đubrenjem

Naravno, sve bujne grane koje rastu vertikalno, tzv. vodopije, treba uklanjati u potpunosti do njihove osnove ili se obrezuju spiralno prema vrhu krošnje, tako se rezidbom ostavljaju neprikraćene sve slabije i slabije grane. Razlog je što je jabuka akropetalna vrsta, koja ima najjaču vegetaciju na vrhovima krošnje. Ostavljanjem položenijih, umereno jakih neprikraćenih grana u osnovi i slabijih neprikraćenih grana u vršnim etažama, može da se kontroliše i bujnost i rodnost, kao i vršno osvetljenje, a time i obojenost plodova jabuke. Sve uspravno rastuće grane tzv. vodopije vade se do osnove. One bi trebalo da se još tokom protekle vegetacije ručno opleve ili u celosti odseče.

Najveća greška, koja može da se napravi kod rezidbe jabuke, jače je prikraćivanje prebujne jednogodišnje grane, naročito kod triploidnih i bujnih sorti, što se često radi zbog nesmetanog prohoda mehanizacije. Tada se na njoj ne razviju rodni pupovi već nove jednogodišnje grane. Generalno, važi da ostavljanjem neprikraćene grane na njoj uzgajaju se rodni pupovi dok se na prikraćenim granama zapravo uzgajaju samo nove grane.

Prilikom rezidbe treba da se pazi da svaki rez bude obavljen kako treba, da se ne prikraćuje na tzv. čepove ili da se višegodišnja grana kod vraćanja na mlađu prikrati tik do iste, kako bi rane mogle uredno zarastati. U protivnom se na ranama i tzv. "čepovima“ počinju naseljavati krvave vaši, koje, ako se radi istovremeno još i o prebujnom voćnjaku, počinju biti iz godine u godinu sve veći i veći problem.

Crtež 2.

  • 2019. godine: Rast mlade jednogodišnje grane, koja mora završiti sa zdravim terminalnim cvetnim pupom.
  • 2020.: Iz terminalnog pupa dobijaju se plodovi i kratki rast 1 - 3 novih mladica dok se na donjem delu formiraju cvetni pupovi.
  • 2021.godine: Rodna grana, koja donosi rod prve klase plodova i novi rast jednogodišnjih grana od kojih će jedna od najbližih ogranku - provodnici, ponovo poslužiti za obnovu rodnog drveta.

Autor teksta i ilustracija: Adrian Horvat. diplomirani agronom., Ministarstvo poljoprivrede


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Rezidba jabuke. Pravilna rezdiba jabuke Kraljica voća

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.