Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nakon grada
  • 08.07.2019. 16:00

Kako oporaviti voćnjak i vinograd nakon grada?

Bez obzira koliko se jadno i bespomoćno osećali u ovom trenutku, imajte na umu da vas vaši zasadi sada trebaju više nego ikada, kako bi se i oni sami uspeli oporaviti od teškog nevremena i izvući ovu godinu. I ne samo ovu jer ono što napravite za njih sada, imaće uticaja na zdravlje i rodnost u godinama koje dolaze.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 1.734
  • 49
  • 0

Tuga i jad - tako bi se mogle opisati fotografije koje kruže internetom nakon poslednjeg grada koji je pokosio useve - od voćnjaka preko vinograda do povrtnjaka. Prisilno obrani plodovi voćaka i oštećena vinova loza u svakom voćaru i vinogradaru pobuđuju žalost i bes. 

Bez obzira koliko se jadni i bespomoćni osećali u ovom trenutku, imajte na umu da vas vaši zasadi sada trebaju više nego ikada, kako bi se i oni sami uspeli oporaviti od teškog nevremena i izvući ovu godinu. I ne samo ovu jer ono što napravite za njih sada, imaće uticaja na zdravlje i rodnost u godinama koje dolaze. 

Gubitak lišća veliki šok

Osim što su plodovi oštećeni, led reže, zarezuje ili u potpunosti odstranjuje biljne delove pa dolazi do gubitka zelene lisne mase čime se stvaraju veće ili manje rane, a one su idealne za ulazak patogena, uzročnika bolesti koji može dokrajčiti voćku ili vinovu lozu. 

Sam gubitak lišća je za biljku veliki šok jer je lišće to koje za nju proizvodi hranivo pa to treba hitno nadomestiti. 

Pre svega, oštećene grane u zasadima treba orezati

U zasadima jabuka i krušaka stradalim od grada, preporučuje se primena kontaktnih fungicida, preparata na osnovu kaptana, na primer, Captan 80 WDG, Merpan 80 WDG ili Kastor ili bakra koji je gotovo idealan dezinficijens jer ima i baktericidno delovanje. Tako za prvo prskanje možete koristiti kombinaciju: 0,2% Merpana (za voćke), odnosno 0,1-0,15% Folpana (za vinovu lozu) sa 0,03% Nordoxa (bakar), uz 0,05% okvašivača (NuFilm) i 0,5% uree. 

Voćne vrste koje se nalaze pred berbu (breskva, nektarina) zaštititi pripravkom Teldor SC 500, kome je karenca dva dana za nektarinu i četiri dana za breskvu. 

U vinogradima stradalima od grada za dezinfekciju rana stručnjaci preporučuju preparate na bazi folpeta kao što su Folpan 80 WDG, Futura 50 WP ili Shavit F. Navedeni preparati dobro deluju na zaceljivanje rana. Takođe, mogu se koristiti i bakarni preparati kao što su Bordovska čorba, Cuprablau Z, Neoram WG, Cuprocaffaro i dr.

Pospešite rast lisne mase 

Paralelno se u rastvor fungicida kod tretiranja voćaka treba dodati neki od preparata za pospešivanje rasta lisne mase kao što je Drin, Protifert ili Fitolife koji jačaju imunitet biljke. Oni se mogu kombinovati tako da se smenjuju tokom prskanja. Jedne nedelje prskajte s jednim, npr. Drinom ili Protifertom (+ okvašivač), druge nedelje s Fitolifeom. 

I kod vinove loze koristite biostimulatore kao što je Drin. 

Za rast lišća potrebno je više azota nego što ga ima ijedan od spomenutih preparata pa u rastvor treba dodati 0,5% uree. Budući da se s bakarnim preparatom ne meša ni Drin, Protifert ili Fitolife, dodajte samo ureu, a nakon toga obavite prskanje s navedenim hranivima + okvašivač (NuFilm). Dobro je prskati bar 3-5 puta s razmacima od nedelju do deset dana, zavisno od veličine štete koja je nastala na intenzivnim zasadima.

Preparate primenite što pre 

Veći učinak ćete postići ukoliko se preparati primene u roku 24 sata od nastale štete, a primenu biostimulatora savetujemo da ponovo koristite za pet do sedam dana.

Obavezno pre pripreme i primene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložena uputstva i upozorenja za upotrebu, te ih se pridržavajte.


Tagovi

Nakon grada Zaštita voćnjaka Zaštita vinograda Grad Lisna masa Fungicidi Biostimulatori


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!