Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska mušica ploda
  • 08.06.2018. 10:15

Kako napraviti mamac za praćenje i ulov azijske mušice ploda

Plastične boce, kao mamci, postavljaju se na voćna stabla mesec dana pre zrenja plodova.

Foto: Flickr/Agroscope
  • 1.941
  • 119
  • 0

Azijska mušica ploda (Drosophila suzukii) je štetočina azijskog porekla. Napada različite voćne vrste i to: jagodu, trešnju, višnju, breskvu, malinu, kupinu, borovnicu, kivi, japansku jabuku, krušku, šljivu, smokvu, a štete čini i na stonim i vinskim kultivarima vinove loze. 

U vreme dozrevanja plodova, ženke muve traže zrele plodove kako bi legalicom položile jaja neposredno ispod njihove pokožice. Iz jaja se razvijaju larve, koje se hrane unutrašnjošću ploda, zbog čega za kratko vreme plodovi postaju mekane konzistencije i gube tržišnu vrednosti. Na oštećene plodove naknadno se naseljavaju sekundarni paraziti, koji uzrokuju trulež plodova. U idealnim uslovima, štetočina može da razvije i do 15 generacija. 

Mamci od plastične ambalaže

Praćenje i ulov azijske mušice ploda vrši se mamcima koji se prave od plastične ambalaže (boce zapremine 0,5 l) na kojoj se 3 cm ispod vrha tj. čepa boce načine četiri simetrično raspoređena otvora obima 5 mm - 10 mm. U bocu se potom uliva mešavina vinskog i jabukovog sirćeta do polovine njene zapremine, a mamci se postavljaju na voćna stabla mesec dana pre zrenja plodova. 

Kako se boriti protiv azijske voćne mušice?

Skratite intervale berbe plodova

Pored postavljanja mamaca preporučuje se, gde je to moguće obaviti, pokrivanje zasada zaštitnim mrežama obima otvora manjeg od 0,98 mm, te održavanje higijene oko mesta proizvodnje. Potrebno je nastojati skraćivati intervale berbe plodova, kao i težiti sprovođenju detaljne berbe plodova odnosno ubiranju svih plodova sa voćnih stabala. Pošto je reč o novoj štetočini ovih prostora, još uvek ne postoje hemijski preparati registrovani za suzbijanje.


Tagovi

Octena mušica Drosophila suzukii Štetočina na voću Mušica Mamac Plastična boca


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.