Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćne štetočine
  • 01.07.2021. 12:00

Kako napraviti lovne klopke za azijsku voćnu mušicu?

Hemijske mere zaštite u cilju suzbijanja ove štetočine su ograničene zbog njene biologije, jer se tretmani zasnivaju na suzbijanju odrasih jedinki, dok se jaja i larve nalaze unutar plodova i na njih ne mogu delovati primenjeni insekticidi. Jedna od opcija su klopke.

Foto: Depositphotos/zhangyuangeng
  • 441
  • 135
  • 0

U zasadima trešanja su na lovnim klopkama nedavno su registrovani ulovi odraslih jedinki azijske voćne mušice (Drosophila suzukii). Trenutno prisustvo ove štetočine predstavlja izuzetno veliki rizik po proizvodnju trešanja, ali i višanja i malina. Takođe, na lepljivim klopkama sa hranidbenim atraktantom, postavljenim u zasadima trešanja i višanja, registruju se ulovi odraslih jedinki trešnjine muve (Rhagoletis cerasi).

Lovne klopke se prave od plastičnih boca, na kojima se probuši nekoliko manjih rupa, a u boce se sipa jabukovo sirće i crno vino u istom odnosu i par kapi deterdzenta za sudove. Boce se postave u krošnju (ako je zasad pitanju) ili među lišće maline, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Azijska voćna mušica napada trešnju - padavine "donele" štetočine i bolesti

Dosophilla suzuki prezimi kao odrasla jedinka na zaštićenim mestima. Ima više generacija godišnje (i do 15, u zavisnosti od uslova sredine). Jedna ženka položi i do 300 jaja.

Upotreba insekticida ograničena

Ima širok areal domaćina: jagodičasto, koštičavo voće, vinova loza. Za razliku od drugih vrsta roda Drosophilla, polaže jaja isključivo u nedozrele i neoštećene plodove. Azijska voćna mušica pripada porodici dvokrilaca, telo je dva do tri milimetra dužine, žućkasto-smeđe boje, sa crvenim očima.

Ženke imaju testerastu legalicu, dok se mužjaci raspoznaju po tamnim mrljama na krilima. Početak polaganja jaja ove štetočine je vreme početka sazrevanja voćnih vrsta. Ženka položi jaje tako što zaseče legalicom epidermis ploda i tu ubaci jaje. Iz jaja se razvije larva, koja se hrani unutrašnjošću ploda, koji postanu tržišno neupotrebljivi.

Lovne klopke se prave od plastičnih boca (foto: PIS Srbija)

Hemijske mere zaštite u cilju suzbijanja ove štetočine su ograničene zbog njene biologije, jer se tretmani zasnivaju na suzbijanju odrasih jedinki, dok se jaja i larve nalaze unutar plodova i na njih ne mogu delovati primenjeni insekticidi. Takođe, zbog polaganja jaja u zrele plodove upotreba insekticida je ograničena zbog karence.

Mere suzbijanja

S obzirom na njihovu brzu reprodukciju i činjenicu da je prethodnih godina registrovana u regionu Vrbasa i da se trenutno registruje njeno prisustvo u susednom regionu Novog Sada, ali i u drugim delovima Srbije, u cilju kontrole populacije ove štetočine i smanjenja rizika od šteta, preporučuju se sledeće mere:

  • postavljanje velikog broja lovnih klopki za masovno izlovljavanje; klopke treba prvenstveno postaviti na ivične delove parcele na rastojanju od dva do tri metra, a unutar parcele na rastojanju od pet metara;
  • treba skratiti interval branja plodova u cilju njihovog što bržeg sklanjanja sa parcele;
  • sanitarne mere su ključne u kontroli ove štetočine. Zaražene i otpale plodove treba odlagati u burad koja ne treba otvarati sedam dana. Takođe, treba obaviti higijenu ivica parcela na kojima se mogu naći divlje vrste (divlja kupina, zova, džanarika i drugo) kojima ova štetočina može biti domaćin;
  • postavljanje zaštitnih insekatskih mreža oko zasada i
  • krčenje napuštenih zasada.

Sve raspoložive mere kontrole azijske voćne mušice treba da se sprovode na nivou čitavog regiona kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Azijska voćna mušika Klopka Insekticidi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...