Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 27.06.2020. 09:00

Kako maslini osigurati vodu?

Meteorolozi već najavljuju toplo i suho ljeto, a ako se njihove prognoze ostvare, urod maslina bi mogao biti nešto niži u odnosu na prosjek.

Foto: JumpStory
  • 422
  • 17
  • 0

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac ističe kako je u ljetnim mjesecima maslini voda nužna, te nabraja sve načine na koje možemo maslini osigurati vodu.

Meteorolozi već najavljuju toplo i suho ljeto, a ako se njihove prognoze ostvare, urod maslina bi mogao biti nešto niži u odnosu na prosjek, no srećom količinu vode koja se tijekom jesensko-zimskog perioda akumulirala u tlu možemo pravilnim gospodarenjem očuvati i omogućiti stablima maslina da lakše prebrode stanje eventualnog vodnog stresa tijekom ljetnih mjeseci.

Manje ulja

Voda je ograničavajući čimbenik maslinarske proizvodnje i upravo tijekom ljetnih mjeseci kada ju biljka masline najviše treba, nedostatak vode u priobalnom dijelu Hrvatske je najizraženiji. Iako naša domovina obiluje vodnim resursima, to ne znači da ovim bogatstvom ne trebamo racionalno gospodariti.

Osim navodnjavanja, koje je u našim proizvodnim uvjetima interventna mjera u ekstremno suhim periodima ili godinama, na raspolaganju nam stoje mjere kojima akumuliranu (nakupljenu) vodu u tlu čuvamo kako bi u periodima kada je najpotrebnija našim maslinama bila dostupna.

Zbog toga spoznaje o načinima gospodarenja vodom u masliniku utječu na očuvanje stabilnih i redovitih prinosa te kvalitetu maslinovih ulja.

Voda je osim za samu biljku masline vrlo značajna i za mikrobiološke procese u tlu te pristupačnost biljnih hraniva, posebice hraniva koja ulaze masovnim strujanjem vode u biljku, poput magnezija, kalcija i bora.

Iako je maslina kserofitna kultura, odnosno tolerantna je na manjak vode u tlu, to ne znači da za osiguravanje stabilnih i redovitih prinosa voda nije potrebna. Biljka će najprije odbaciti one organe koji su joj najmanje potrebni za preživljavanje, a to su organi koji joj služe za reprodukciju, odnosno cvjetovi i plodovi. Upravo su ovi organi masline od primarnog interesa maslinarske proizvodnje i njihovo odbacivanje utječe na smanjeni prinos.

Kako smanjiti vodni stres u masliniku?

Osim smanjenih prinosa, manji udio vode utječe i na smanjeno nakupljanje ulja u plodu te je, prema rezultatima istraživanja grčkih znanstvenika, udio ulja izražen na suhu tvar niži kod stabala koja rastu u sušnim uvjetima.

Nedostatak vode u tlu izraženiji je u plićim i težim tlima gdje ona evaporacijom (gubitak vode iz tla u obliku vodene pare) prelazi u atmosferu. Na lakšim, pjeskovitim, tlima te tlima s većim udjelom kamena voda se brže gubi u dublje slojeve tla i u podzemnu vodu te postaje biljci teže pristupačna.


Tagovi

Maslinar Voda Suša Navodnjavanje Evaporacija Prinosi


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner