Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana voćaka
  • 03.11.2022. 16:30

Kako, kada i koji stajnjak rasipati oko voća?

Početak novembra idealan je za rasipanje stajnjaka oko voćaka. Nakon rasipanja najbolje ga je frezom uneti u zemljište.

Foto: Bojan Kecman
  • 626
  • 22
  • 0

U našim voćnjacima najviše se koristi ovčiji i kravlji stajnjak dok se konjski, pileći i svinjski slabije koriste. Ovčiji je suvlji, dok kravlji ima više vode u sebi. Pileći je previše jak jer sadrži mnogo azota, pa se mora razblažiti s vodom, a ima i više fosfora, u odnosu na ostale.

Konjski i svinjski spadaju u tople stajnjake i takođe su dobri za prihranjivanje stabala.

Koristiti zgoreli stajnjak

Bez obzira koji se koristi bilo bi dobro da je zreo, odnosno, da je odležao barem godinu dana. Da je stajnjak zreo najlakše možete saznati ako se lako mrvi, odnosno, rasipa u šaci. Može da se koristi i sveži, ali je njemu potrebno nekoliko meseci da sazri i najbolje je da se odmah, kao i zgoreli, unese u zemljište. U suprotnom, u slučaju visokih temperatura i čestih kiša može doći do preranog sušenja, odnosno, ispiranja hraniva.

Četiri lopate s obe strane stabla će biti dovoljne

Po jednom stablu, koje je u punoj rodnosti, dovoljne su po četiri lopate s obe strane stabla, koji mora biti odmaknut barem pola metra od debla jer su korenove žile koje prikupljaju hraniva udaljene od sadnog mesta i debla.

Prilikom zasnivanja voćnjaka najčešće se koristi 40 tona stajnjaka po hektaru, a kasnije, kada voćke budu više razvijene i uđu u plodonošenje, može da se doda i 60 tona jer bi trebalo nadoknaditi hraniva koja je biljka uzela tokom vegetacije.  

"Mineralna bomba" za voćku

Kada su voćke mlađe, stajnjak se stavlja neposredno oko njih, ali bez dodirivanja kore, da ne bi došlo do propadanja sadnice. Korenov sistem kod starijih stabala, nakon sedam, osam godina, prepliće se sa žilama voćaka iz susednih redova tako da se stajnjak može rasipati po sredini.

Gliste su znak zrelosti 

Što se tiče zrelosti, jedan od načina da se utvrdi da li se može koristiti za đubrenje jeste i prisustvo glista. Ako ih pronađete, budite sigurni da se može koristiti za prihranu voćaka. Gliste jedu dnevno oko jedan gram stajnjaka, a nakon godinu do dve dana, dolazi do stvaranja lumbrihumusa koji se takođe može koristiti za đubrenje. Takav, kompletno prerađen od glista prava je "mineralna bomba" za svaku voćku, pa i povrtarske vrste.

Kada obaviti krečenje stabala voćki?

Nemojte da se iznenadite ako u njemu pronađete larve majskog gundelja. Kada se unesu u zemlju hrane se korenjem biljaka, pa i voćaka, dok odrasli insekti oštećuju listove.


Tagovi

Stajnjak Gliste Lumbrihumus Majski gundelj Đubrenje voćaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.