Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 11.10.2020. 09:00

Kako do više plodova na maslini?

Dok se plodovi ne uberu te ekstra djevičansko maslinovo ulje ne uskladišti, puno je koraka koji mogu krenuti u krivom smjeru i utjecati na smanjenu rodnost stabla.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.090
  • 226
  • 0

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac sabrao je što sve utječe na rodnost te savjetuje kako maslinari mogu na to utjecati.

Cilj ove proizvodnje je plod, a više je čimbenika koji utječu na rodnost i ostanak plodova na stablu do trenutka berbe. Dok se plodovi ne uberu te ekstra djevičansko maslinovo ulje ne uskladišti, puno je koraka koji mogu krenuti u krivom smjeru i utjecati na smanjenu rodnost stabla.

Izmjenična rodnost 

Izmjenična rodnost masline je pojava kada visoka rodnost jedne godine rezultira smanjenim urodom u idućoj godini. Na alternirajuću rodnost utječu unutarnji (biljni hormoni, opskrbljenost asimilatima, hranivima i vodom) te vanjski (klimatske prilike i agrotehnički zahvati) čimbenici, piše Maslinar.

Maslina je biljna vrsta koja ima izraženu izmjeničnu rodnost, ali je ova karakteristika, osim prethodno navedenih čimbenika, uvjetovana i sortom. Kod sorata izraženije alternirajuće rodnosti moguće je agrotehničkim zahvatima, prvenstveno rezidbom, utjecati na smanjenje izmjenične rodnosti.

Kako dobro pripremiti teren za sadnju maslina?

Starenjem stabala učestalost pojave izmjenične rodnosti je izraženija, zbog toga je potrebno stara obnoviti (regenerirati) kako bismo smanjili njezin negativan utjecaj i imali konstantan urod.

Diferencijacija (razvrstavanje) pupova odvija se krajem zime te ako tijekom zime nije stablo masline nakupilo dovoljnu sumu niskih temperatura može doći do smanjene diferencijacije cvatnih pupova, slabije cvatnje i smanjene rodnosti. Ova karakteristika je specifična za svaku sortu i sorte sjevernijih uzgojnih područja trebaju veću sumu niskih zimskih temperatura. O ovome je potrebno voditi računa prilikom sadnje novih sorata u područja na kojima one nisu prethodno bile prisutne.

Sušenje cvjetova

Ako tijekom cvatnje vladaju visoke temperature te puše topli i suhi vjetar, može doći do sušenja cvjetova ili isušivanja njuške tučka. Ako na suhu njušku tučka padne peludno zrnce ne dolazi do njegovog klijanja i oplodnje, a bez oplodnje nema ni pravog ploda. Vjetar je vrlo važan čimbenik za oprašivanje i oplodnju, jer je maslina anemofilna vrsta, odnosno u najvećoj se mjeri oprašuje vjetrom. Zbog toga blagi povjetarac u fenofazi pune cvatnje povoljno utječe na oprašivanje i oplodnju.

Antraknoza ili sušenje plodova masline - što nam je činiti?

Suša nakon cvatnje utječe na slabije zametanje plodova i intenzivnije opadanje tek zametnutih plodova. Zbog toga primjenom navodnjavanja, posebno na mlađim stablima gdje korijenov sustav nije dovoljno razvijen ili na plićim tlima gdje se sloj tla brzo isuši, možemo utjecati na bolju rodnost stabala maslina.

Izraelski su znanstvenici utvrdili da stablo  u punoj rodnosti ima oko 500.000 cvjetova, 10-15 % od tog broja zametne plod, a svega 1-2 % ostane na stablu do trenutka berbe. Tako da veliki broj, sitnih, zametnutih plodova otpadne sa stabla i ovo opadanje je normalna pojava. Ako je opadanje sitnih plodova intenzivnije razlog može biti nedostatak vode i/ili hraniva te prisutnost bolesti i/ili štetnika. 

Osim vode, vrlo važan čimbenik za ostanak plodova na stablu do trenutka berbe jest gnojidba. Ako je stablo dobro opskrbljeno biljnim hranivima ne dolazi do deformacije ili otpadanja plodova sa stabla. Bor (B) je jedno od hraniva koje je važno za proces oplodnje i zametanja plodova te je korisno prije cvatnje stabla maslina tretirati folijarno (preko lista) sredstvima koja u sebi imaju ovaj mikroelement.

Obavezna rezidba

Rezidba je agrotehnički zahvat kojim se regulira odnos vegetativnog i generativnog rasta, odnosno rodnosti. Što ovo konkretno znači? To znači da rezidbom utječemo na odnos listova i cvjetova, odnosno plodova na stablu.

Cilj je rezidbe postići da ovaj odnos bude uravnotežen i da rodnost bude tijekom godina konstantna. 

Rezidbom utječemo i na dobru osunčanost te prozračnost krošnje, a ove dvije karakteristike utječu na rodnost stabla masline. Ako je osunčanost krošnje stabla slaba, smanjeno je stvaranje asimilata u procesu fotosinteze. Asimilati su ugljikohidrati (šećeri) koje biljka koristi za rast i razvoj biljnih organa, pa tako i plodova.

Važnost ljetne rezidbe maslina i skidanja vodopija

Ako je stvaranje asimilata smanjeno, bit će manje "hrane“ na raspolaganju plodovima te će oni otpasti sa stabla ili će njihov razvoj i nakupljanje ulja u plodu biti slabije. Prozračnost krošnje utječe na smanjenu relativnu vlažnost zraka u krošnji, a viša relativna vlažnost zraka utječe povoljno na razvoj gljivičnih bolesti poput paunovog oka.

One grane koje u idućoj godini planiramo rezidbom ukloniti možemo prstenovati. Prstenovanjem uklanjamo koru kojom se asimilati iz listova transportiraju u druge dijelove biljke te tako omogućavamo ostanak asimilata u krošnji, odnosno prstenovanoj grani gdje plodovi imaju više asimilata na raspolaganju za svoj rast i razvoj.

Glavni štetnik- maslinin moljac

Štetnici mogu direktno ili indirektno utjecati na smanjenu rodnost. Glavni štetnici koji direktno utječu na smanjenu rodnost su maslinin moljac, odnosno njegova plodna (karpofagna) generacija koja napada plodove te maslinin svrdlaš koji rilom ubada plodove  i prije okoštavanja može napraviti značajnu ekonomsku štetu u masliniku, jer dolazi do sušenja i opadanja sitnih plodova.

Savjeti stručnjaka: Kako protiv moljca, buhe i potkornjaka u masliniku?

Ostali štetnici poput štitastih uši mogu indirektno utjecati na smanjenu rodnost. Štitaste uši izlučuju slatkasti sok, višak asimilata kojim se hrane, koji se naziva „medna rosa“. Na „mednu rosu“ se nasele gljive čađavice koje listove i grane stabla čine crnima i tako utječu na smanjenu fotosintetsku aktivnost stabla. 


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Rodnost Sušenje Rezidba Štetnici Plodovi


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/