Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Limun
  • 28.03.2018. 18:30

Kako da uzgojite limun iz semena?

Potrebno je mnogo strpljenja sa ovakvim uzgojem limuna, ali uz pravilnu negu može da opstane do 10, pa čak i 20 godina.

Foto: Pixabay / WolfBlur
  • 26.896
  • 244
  • 1

Limun je mnogima jedan od omiljenih citrusa, koji nam je posebno važan tokom jesenjih i zimskih dana. Međutim, ne treba ga ostaviti sa strane ni tokom proleća, a posebno leta, kada je idealan za osveženje. Dakle, to je voće koje koristimo tokom cele godine. Ukoliko želite da ga uzgojite u svom domu i to iz semena, pogledajte savet koji donose Agro novinite

Seme klija za četiri nedelje

Prvo što je potrebno uraditi sa semenkama iz limuna jeste njihovo odvajanje od ploda, a potom i temeljno pranje vodom. Važno je pripremiti i zemljište, koje bi trebalo da bude izbalansirano i rastresito, po mogućnosti ilovasto ili peskovito-ilovasto. Neophodno je obezbediti temperaturu za rast od 18 do 20 stepeni. Ukoliko ima dovoljno vlage, seme će proklijati za četiri nedelje.

Kada limun razvije najmanje tri lista, potrebno je skratiti vrhove korena i presaditi biljku u manju posudu, najbolje staklenu, makar u prvim danima. Na taj način će biljka brže rasti i razvijati koren. Kada se koren razvije, potrebno ga je ponovo skratiti i presaditi.  U prvih 12-24 meseci koristite isto zemljište.

Plod nešto nižeg kvaliteta

Obično proizvodnja limuna počinje posle treće godine. Za odrasle biljke, optimalni procenat zemljišta se sastoji od dva dela zemljišta iz bašte, jedan deo đubriva  (stajnjaka) i jedan deo peska. Plod je nešto manje kvalitetan od matične biljke, pa je potrebno prihranivanje biljke i njeno kalemljene. Ono se obavlja kada stablo dostigne određenu debljinu, nakon godinu dana. Posavetujte se sa stručnjacima da obave kalemljene na spavajući pupoljak, najbolje u julu i avgustu. 

Limun
Plod je nešto nižeg kvaliteta, ali se može popraviti prihranom

Orezivanje limuna

Neophodno je orezivanje limuna dva puta godišnje, jednom u proleće i jednom u avgustu. Grane koje imaju plod se orezuju na jedan ili dva pupoljka, a onima koje ne rađaju je potrebno orezivanjem ograničiti rast. U zatvorenom prostoru obavlja se veštačko oprašivanje mekanom četkicom, prelazeći preko prašnika i tučaka. 

Održavanje limuna tokom zime i leta

Tokom zime, biljku držite u hladnoj sobi sa dovoljno svetlosti, a optimalna temperatura ne bi trebalo da bude viša od 8 stepeni. Ukoliko je vazduh suv, obezbedite vlagu. Sledeće godine se biljka orezuje odmah ispod pupoljaka. Kada kalem grančice dostignu između 15 i 20 centimetara, skraćuje se tako da stvori niže, ali simetrično drvo.

Kada dođe leto, limun možete staviti u polu senku, na terasama koje su okrenute na istok li sever, odnosno tako da biljka ne bude izložena jakom suncu. Potrebna je prihrana, kako stajnjakom, tako i tečnim đubrivima, kao i obilno zalivanje. Lišće možete orošavati. 

Potrebno je mnogo strpljenja sa ovakvim uzgojem limuna, ali uz pravilnu negu može da opstane do 10, pa čak i 20 godina.


Povezana biljna vrsta

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m u visinu, sa sjajnim listovima, belim cvetovima jakog mirisa i osvežavajućim plodovima. U odgovarajućem... Više [+]

Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Limun Seme Uzgoj limuna Orezivanje limuna Kalemljene limuna Veštačko oprašivanje limuna


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.