Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj citrusa
  • 07.04.2019. 15:00

Kako da odnegujete sadnice južnog voća?

U poslednje vreme južno voće, a najčešće limun, uspešno se gaji na okućnicama. Kako ponuda rasadničara sa sadnicama limuna i drugih vrsta južnog voća nije velika, njih možete i sami lako da odnegujete.

Foto: Sandra Špoljar
  • 1.720
  • 92
  • 0

Seme iz plodova južnog voća (mandarine, limuna, narandže) poseje se u saksiju za cveće ili sličnu posudu. Uz redovno zalivanje, ubrzo narastu biljke do desetak centimetara visine, kada se presade u veće posude i u njima ostaju jednu godinu. Naravno, za vreme hladnih dana posude se unose u toplu prostoriju. Posle godinu dana nicanja i razvoja - biljke su spremne za kalemljenje.

Kalemljenje na budni pupoljak

Pri ovim načinima kalemljenja, nije potrebno mazanje voskom niti dugo čekanje na proveru da li se pupoljak primio. Potrebna je podloga (divljaka) i par pupoljaka od plemenite voćke (plemke) predviđene za kalemljenje.

"Za plemku uzima se vršna grančica sa koje se odseče kraj jer su na njemu nerazvijeni pupoljci. Odseče se i lišće, tako da ostane samo dva - tri milimetra lisne peteljke. Na podlozi, na oko osam do deset cm iznad zemlje, napravi se rez u obliku slova T. Tupim delom kalemarskog noža odvoji se kora od podloge, da bi se mogao staviti pupoljak. Od plemke se odseče pupoljak sa vrlo tankim slojem drveta jer se u protivnom ne bi mogao priljubiti uz drvo podloge“, objašnjava inžinjer voćarstva sa iskustvom u rasadničarstvu Aleksandar Antić iz Kruševca

Pupoljak stavljen na spojno mesto zamota se uskom trakom i posle 10 -15 dana može se kontrolisati da li se primio ili nije. Ako se prstom dotakne lisna peteljka, ona će otpasti, što je znak da je kalemljenje uspelo. Ishod kalemljenja može se proveriti i po boji pupoljka. Pupoljak se primio ako je zelen i svež, a nije se primio ako je crn i smežuran.

Kalemljenje na spavajući pupoljak

Opisani način kalemljenja na budni pupoljak obavlja se od maja do kraja juna. Od druge polovine avgusta do kraja septembra, kalemi se na spavajući pupoljak. Za kalemljenje treba naći plemku (letorast) sa dobro razvijenim pupoljcima. Srašćivanje pupoljaka u tom periodu traje 20 do 25 dana. Nakon toga, skraćuje se podloga iznad pupoljka kako bi grančica plemke dobijala više hrane i što bolje se razvijala do kraja jeseni. Pred zimu, posudu sa voćkom treba uneti u toplu i svetlu prostoriju.

Razmnožavanje limuna reznicama

Ovim načinom razmnožavanja, ožiljavaju se  vršni i bočni delovi grančica. Reznice su delovi mladih grančica koji se seku na dužini od 10 do 12 cm. Prilikom orezivanja limuna u proleće ili prilikom oblikovanja krune, sve posečene grančice mogu se upotrebiti za ožiljavanje i dobijanje novih sadnica. Bolje je upotrebiti mlađe grančice za reznice jer se lakše primaju. Reznice treba da imaju tri do četiri pupoljka, s tim što se donji par listova  uklanja radi bolje asimilacije, a ostali skraćuju na četvrtinu.

Cvet limuna (Foto: Slađana Aničić) 

Uslovi za ožiljavanje reznica

Reznice se mogu ožiljavati u improvizovanim plastencima, u zemlji pripremljenoj od jedne trećine plodnog zemljišta, trećine rečnog peska i trećine zgorelog stajnjaka. Reznice se zabadaju na pet centimetara dubine, tako da lisni zglob bude prekriven slojem zemlje dva do pet centimetara.

Najvažniji uslov za ožiljavanje velika je vlažnost zemlje (oko 90%), koja se dobija orošavanjem pet do deset puta dnevno. Vlažnost se može sačuvati ako se saksije noću prekriju belom najlon kesom, koja se danju sklanja radi cirkulacije vazduha. Temperatura zemljišta treba da bude od 17 do 24 stepena.

Hormoni za brže i uspešnije ožiljavanje

Posle dve nedelje na reznici pojavljuju se žilice koje se brzo razvijaju. Kad se reznice ožile, mladari već rastu i mogu se presađivati u veće sudove. Prilikom presađivanja reznicu treba pažljivo izvaditi da se žilice ne bi pokidale. "Uspeh u ožiljavanju garantuje i upotreba hormona - stimulatora. To su sredstva koja nagrizaju tkiva i podstiču stvaranje žilica. Donji deo reznica se, pre sađenja, potopi u rastvor stimulatora, koliko je predviđeno uputstvom za upotrebu. Nakon toga, zabode se u zemlju", ističe Antić.


Tagovi

Ožiljavanje Kalemljenje Lastar Uzgoj citrusa Aleksandar Antić Južno voće


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.