Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kajsija
  • 05.07.2017. 16:00

Kajsije odolele mrazevima i odlično rodile

Prema rečima voćara ovogodišnji rod kajsije, u čačanskom kraju, tačnije u prestonisi tog koštičavog voća, Miokovcima, izuzetno je dobar. S druge strane, voćari čiji se zasadi nalaze u nižim nadmorskim visinama, u Miokovcima, nisu imali toliko sreće. Nekima od njih je prolećni mraz naneo izvesnu štetu. Kako tvrde situaciju bi mogla da popravi cena od 50 dinara po kilogramu.

Foto: xamumu / Pixabay
  • 2.255
  • 278
  • 0

Prema rečima voćara ovogodišnji rod kajsije, u čačanskom kraju, tačnije u prestonici tog koštičavog voća, Miokovcima, je izuzetno dobar. Kako tvrdi proizvođač Miroslav Nedeljković, a prenosi RTV u višim predelima nije došlo do izmrzavanja, tako da je kajsija dobro podnela kasne prolećne mrazeve, pa je i rod je odličan. On naglašava da je kvalitet plodova izuzetan i nada se solidnoj ceni.

Mraz uzeo danak u nižim predelima

S druge strane voćari, čiji se zasadi nalaze u nižim nadmorskim visinama, u Miokovcima, nisu imali toliko sreće. Nekima od njih je prolećni mraz naneo izvesnu štetu. Kako ističe Aleksandar Lazović, koji se gajenjem kajsije bavi decenijama, jedna parcela mu je potpuno izmrzla, dok je druga sa zasadima domaće sorte opstala. On dodaje da je lane imao oko 4 vagona kajsije, dok ove godine ne očekuje ni da će imati ceo vagon. Lazović se žali da su troškovi đubrenja i orezivanja bili veliki, a cena kajsije niža nego u 2016. godini.

Raniji razvitak voćaka spasio kajsije

Da je na nižim nadmorskim visinama kajsija pretrpela štetu od mraza potvrđuje i Branko Tanasković, stručni saradnik u PSSS "Čačak". On ističe da je kada je reč o kajsiji bilo mnogo strepnje, ali da su na sreću voćke bile u ranijem razvitku, pa su pre aprilskih mrazeva već formirale plodove veličine lešnika. Na taj način se loši vremenski uslovi nisu odrazili na izmrzavanje samih plodova. Tanasković dodaje da šteta nije bilo u gornjem delu Miokovaca i Prijevoru, uz opasku da u donjim delovima tih sela šteta ipak nije bila mala.

Voćari priželjkuju cenu od 50 din/kg

Kada je reč o ceni treba reći da je na početku otkupa za industrijsku kajsiju plaćano 35 din/kg, ali se tokom ove sedmice očekuje povećanje na 50 din/kg, dok će cena konzumne kajsije iznositi 80 dinara po kilogramu. Većina voćara, kaže da će kajsiju predavati otkupljivačima i hladnjačarima, ali će značajne količine biti iskorišćene za pravljenje rakije.

Foto: xamumu / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kajsija Voće Voćarstvo Čačak Miokovci Prijevor Branko Tanasković Aleksandar Lazović Miroslav Nedeljković Cena


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.