Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska kajsija
  • 14.05.2022. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremski Karlovci

Kajsija se može gajiti na organski način, a štititi koprivom?

U zaštiti zasada kajsije Mihajlo Narančić koristi koprivu, koja raste u okruženju, a uvek je dostupna i što je veoma važno - besplatna.

Foto: Mihajlo Narančić
  • 573
  • 101
  • 0

Proizvodnja organske hrane postaje sve popularnija obzirom da se kao nikad do sada vodi računa o namirnicama, ishrani, a samim tim i zdravlju porodice.

Organskom proizvodnjom koja se odvija u harmnoji sa prirodom i koja je zakonski regulisana dobijaju se organski proizvodi bez veštačkih materija i hemijsko - sintetičkih pesticida. Takvi proizvodi su sertifikovani od strane ovlašćene organizacije što podrazumeva da je proizvod prošao kroz strog proces kontrole u skladu sa zakonskim regulativama.

Dakle, zemljište na kojem se uzgajaju organski plodovi prolazi kroz period konverzije od nekoliko godina i nakon toga se proizvodi mogu plasirati kao organski što samo po sebi znači da je isključena masovna proizvodnja ali i brza zarada.

Dobro organizovan voćnjak

Mihajlo Narančić iz Novog Sada ima voćnjak u Sremskim Karlovcima i u procesu je proizvodnje organskog voća. To je registrovano poljoprivredno gazdinstvo na njegovu suprugu Tatjanu Trivić. Imaju 155 sadnica kajsije koja su posađena pre tri godine, sadnice oraha i vinograd, na ukupnoj površini oko  hektara. Kao i svi drugi proizvođaći koji su se opredelili za organsku proizvodnju i Narančić napominje da je razlog za to želja i potreba za zdravim životom, a samim tim i zdravom hranom bez narušavanja principa zdrave životne sredine.

Imaju 155 sadnica kajsije

Zato većina proizvođača često kaže da je ovakvo voće iz sopstvene proizvodnje nešto najlepše i najvrednije što čovek može pokloniti svojoj porodici.

"Voćnjak sam formirao tako da je razmak između redova pet metara, jedan red je samo kajsija, a drugi naizmenično kajsija i orah između kojih je takođe razmak pet metara. Kada se izvadi kajsija koja obično dobro rađa desetak godina ostaće dovoljno prostora za velike orahove krošnje", kaže ovaj voćar i dodaje da će naredne godine dobiti sertifikat o organskoj proizvodnji.

Dostupna i besplatna zaštita

Kako se u ovom procesu proizvodnje biljke najbolje štite onim što raste u okruženju tako je, kako nam je rekao naš sagovornik, glavno zaštitno sredstvo kopriva i ponekad plavi kamen.

"Uberemo koprivu, potopimo u burad i tako odstoji 10 do 15 dana i nakon toga prskamo voće. Prošle godine nismo ni prskali, nije bilo štetnih insekata. Inače travu u voćnjaku redovno kosimo ne kupimo je i ne iznosimo, ona tu i ostaje, a kasnije se radi malčiranje. Praktično, to znači da štitimo voćnjak onim što nam je dostupno i besplatno", kaže Narančić i napominje da još uvek nema potrebe za prihranom obzirom da zemlja na kojoj su kajsije prethodno nije bila obrađivana 20 godina, a gde je zasnovan vinograd čak 40.

Berbu očekuje za dvadesetak dana

"Zemlja je odmorna, plodna, zdrava, ima dosta vlage te nema potrebe za dodatnim navodnjavanjem, tako da su mi ulaganja minimalna." 

Cena od 300 do 400 dinara za kilogram

Berbu očekuje za dvadesetak dana, a plodovi su zdravi, već lagano dobijaju boju, a nada se toplim i sunčanim danima i da će po stablu imati najmanje desetak kilograma. Prošle godine su imali skroman rod samo za svoje potrebe. Porodica će sama brati ovo voće te će tako izbeći i te troškove. Na početku berbe kada prvi plodovi budu zreli očekuje cenu od 300 do 400 dinara jer je organska kajsija na našem tržištu deficitarna roba.

"Moguće je da ćemo kajsiju i sušiti, pakovati i tako prodavati da bismo izbegli ograničenje brzom prodajom, obzirom da kajsija u hladnjači može da stoji oko mesec dana. Imam i 5.100 čokota vinove loze, koji su posađeni pre dve godine i to je organska proizvodnja ali planiram da proširim vinograd i da proizvodim organsko vino", kaže Narančić i dodaje da je svakog dana u voćnjaku jer se stanje mora pratiti i kontrolisati, obaveza ima jer to je ozbiljan posao i da nema mesta vikend voćarstvu kako to neki smatraju.  


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Tagovi

Kajsija Organska kajsija Mihajlo Narančić Organski proizvodi Kopriva


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.