Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krečenje u voćnjaku
  • 28.10.2022. 07:30

Kada obaviti krečenje stabala voćki?

Najbolje pre prvog snega ili barem što ranije u proleće. Potrebni su sunčani dani kako kiša ne bi saprala svežu masu.

Foto: Depositphotos/avoodin
  • 3.568
  • 181
  • 0

Krečenje debla i račvišta voćnih stabala je stara i efikasna metoda, koju je najbolje obaviti pre prvog snega, a ako niste stigli do tada, uradite što ranije tokom proleća. Obavlja se kada temperature ne osciluju u velikim vrednostima. Ovaj postupak ima svoje pristalice, ali i protivnike. Pokazao se od izuzetnog značaja za voćne vrste i sorte koje kreću u rano proleće i čiji pupoljci i cvetovi stradaju od kasnog mraza.

Bela površina stabla odbija sunčeve zrake i stablo se sporije zagreva. To za sobom povlači kasnije kretanje biljnih sokova za četiri do osam dana i stablo može da izbegne kasne mrazeve. Ova mera smanjuje pojavu oboljenja, jer brojni štetni insekti polažu jaja na površinu kore ili se u nju skrivaju larve. Redovnim krečenjem produžićemo životni vek našim stablima i poboljšati njihov imunitet. Indirektno ćemo povećati prinos.

Samo krečenje trebamo obaviti kada je temperatura oko pet stepeni Celzijusa, a krečnom masom je potrebno dobro premazati deblo i prvo račvište ramenih grana. Potrebni su sunačni dani kako kiša ne bi saprala svežu masu.

Krečenje mladih stabala

Kod pripreme mase potrebno je znati da je koncentracija za krečenje mladih voćnih stabala manja. Recept s glinom, goveđim stajnjakom i bakarnim sulfatom omogućava disanje preko kore.

Biće vam potrebno: dva do 2,5 kg kreča, 0,25 do 0,3 kg bakarnogsulfata, jedan kilogram masne gline, jedna do dve lopate goveđeg stajnjaka i 10 litara vode. Svi sastojci se dodaju u vodu i sve se dobro izmeša u homogenu masu koja treba da ima konzistenciju pavlake.

Ovo stablo nije okrečeno do prvog račvišta (Foto: M.C.Celić)

Osnovna krečna masa

Postoje brojni recepti za pripremu krečne mase. Za osnovni će biti potrebno: pet kilograma kreča, 0,5 kg kuhinjske soli, 0,25 kg sumpora i 15 litara vode. U vodi dobro izmešati kreč, kuhinjsku so i sumpor do konzistencije mleka i ostavite sledeća dva do tri dana.

Ova masa se osim nanošenja četkom i valjkom u malim, amaterskim voćnjacima može primeniti atomizerom. Za to je potrebno da se količina vode nadopuni do 100 litara i da se tečnost procedi kako ne bi začepili dizne atomizera.

Krečno mleko

Najčešće se koristi krečno mleko. To je pet odstotni rastvor kalcijum oksida u vodi. Za njegovu primenu biće vam potrebno pet litara vode i jedan kilogram kreča (u pitanju je gašeni kreč). Sve se dobro izmeša i rastvor je spreman za upotrebu posle dva sata.

Ako ga ostavimo da se slegne, dobićemo izbistreni deo, koji se naziva krečna voda. Količina kreča se može povećati do maksimalno osam odsto. Uvek mešajte samo količinu koju ćete potrošiti u toku dana.


Tagovi

Krečenje voćaka Krečenje debla Zaštita voćaka Mlada stabla Recept za kreč Krečna masa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao