Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomotehnika maline
  • 07.05.2023. 16:30

Kad je krajnji rok za zelenu rezidbu maline, a kada se uopće ne primjenjuje?

U pitanju je zakidanje novih mladih izdanaka u razdoblju od sredine travnja do kraja svibnja u tri do pet navrata kada izdanci dostignu visinu od 10 - 15 cm.

Foto: Depositphoto/IndyEdge
  • 1.460
  • 97
  • 0

Za zelenu rezidbu maline, provodi se takozvana ariljska metoda koja može osigurati visoke prinose u humidnom podneblju ili gdje postoji sustav za navodnjavanje, ali ne može se bezuvjetno primjenjivati. 

Najbolje da se u jednom maliniku, posebno za svaku visinsku zonu, odredi krajnji rok za uklanjanje izdanaka, uzimajući u obzir i druge faktore, kao što su plodnost zemljišta, mogućnost navodnjavanja, ekspozicija terena.

Najbolje zakidati ručno

Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka je mjera koju treba obavezno izvoditi u tri do četiri navrata (na 15 - 20 dana), od početka kretanja maline do sredine ili kraja svibnja, kada masovno izbijaju i rastu intenzivno. Uklanjanje treba početi što ranije ne dozvoljavajući da oni izrastu više od 10 - 15 cm, jer kasnije pri osnovi odrvene pa ih je teže uklanjati, a i bespotrebno troše hranjive tvari. Skinuti se može bilo rukom, motikom, motokultivatorom, a može i nekim herbicidom. Najbolje je zakidanje rukom.

Ako nema navodnjavanja, nema ni zelene rezidbe (foto: J. Gajić Đokić)

Time se spriječava oduzimanje hrane, vode i svjetlosti prošlogodišnjim izdancima, čime se omogućava razvoj snažnih rodnih grančica. Osim toga oni koji će se razviti kasnije - od početka lipnja, pa sve do početka rujna, bit će zdraviji i bolje obrasli cvjetnim pupoljcima, počevši još od zemlje te će naredne godine dati i obilniji rod.

Koliko je navodnjavanje bitno?

U našim uvjetima i globalnim klimatskim promjenama preduvjet za ovu mjeru je navodnjavanje maline, koje može biti površinski (brazdama i plavljenjem), umjetnom kišom i "kapanjem". Najviše vode troši se pri površinskom, a najmanje pri navodnjavanju "kapanjem". Umjetnom kišom se obično kvasi lišće i plodovi, kao i tlo pa se stvaraju povoljni uvjeti za razvoj bolesti i korova.

Navodnjavanje "kapanjem" je skup, ali vrlo povoljan način navodnjavanja maline. Čista voda se razvodi plastičnim cijevima s kapaljkama na razmaku od 33 cm. Cijevi se vežu za naslon (stup/potporanj i žicu) u redovima maline na visini od 50 cm iznad površine zemlje. Pri navodnjavanju "kapanjem" biljka se ne kvasi, tlo se vlaži ravnomjerno, ali se ne ispire.

Suša u nasadu može bitno smanjiti rod i pogoršati kvalitetu plodova, a primjena zelene rezidbe i uz to povećanje prinosa i kvalitete maline izostaje. Dakle, u uvjetima bez dovoljno vode i pune agrotehnike ova mjera nije primjenjiva.


Tagovi

Zelena rezidba Uklanjanje serije mladih izdanaka Navodnjavanje malinjaka Rezidba maline Prinos


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024