Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjeti maslinarima
  • 13.02.2020. 10:30
  • Zadarska, Zadar

Josip Pavlica: Ne žurite s gnojidbom i rezidbom maslina!

U veljači se kod masline događa proces diferencijacije odnosno razvrstavanja pupova na drvne i cvjetne. Ako rezidbu obavimo prije ili tijekom samog procesa, pupovi će se diferencirati u pravcu drvnih, a ne cvjetnih te će doći do smanjenja ili potpunog izostanka roda, upozorava magistar agronomije Josip Pavlica

Foto: Helena Babačić
  • 6.223
  • 575
  • 0

Znanje treba stjecati, ali i dijeliti. Ako se ne dijeli znanje je mrtvo, kaže mladi stručnjak Josip Pavlica (26). Magistar agronomije dokazao se i u praksi u svojim maslinicima u okolici Zadra gdje pravodobno primjenjuje sve agrotehničke mjere, svake godine ima solidan urod i zdrave plodove od kojih proizvodi vrhunska ekstradjevičanska maslinova ulja.

“Na svim natjecanjima dosad su moja ulja dobro prošla”, govori Josip. Ne hvali se iako itekako ima razloga. Uz titulu šampiona na nedavnoj Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu o čemu je Agroklub pisao, vicešampion je Vodica, na svim dosadašnjim smotrama maslinara i uljara osvajao je uglavnom zlatne (10) i samo jednu srebrnu medalju.

Odstranite suhe i bolesne grane

S titulom magistra struke zaposlio se u specijaliziranoj trgovini poljoprivrednog repromaterijala u Zadru na poslovima prodavača i agronoma. “Zadovoljan sam, posao je  za stalno. Najgore je kući stat. Ovako, uz plaću, imam puno kontakata, puno situacija iz kojih se puno toga može i naučiti”, govori Josip. A i drugi, koji dolaze u trgovinu, uče od njega, a on svoja znanja rado dijeli. Ovih dana, primjerice, maslinari ga najviše pitaju što sada raditi u masliniku, je li vrijeme za rezidbu i treba li masline prihraniti odnosno pognojiti?

Kad krene vegetacija, ako dođe do smrzavanja, puca kora na granama (Foto: mr. sc. Marijan Tomac)

“Sada ih je najbolje pustiti na miru”, odgovara Josip. Eventualno ako ima koja suha ili bolesna grana mogu se eliminirati, maknuti i to može biti lagana priprema za rezidbu, veli Josip.

Opasnost od  smrzavanja

“Za rezidbu na rod još je rano. Pogotovo nije uputno gnojiti masline. Temperature su ionako visoke za ovo doba godine pa mogu pokrenuti vegetaciju. Ako iznenada zahladi, kao što se događalo i prijašnjih godina u veljači, može doći do velikih problema. U slučaju smrzavanja može doći i do pucanja grana, a u te pukotine se znaju naseliti gljivice. Dolazi i do raka za kojega nema lijeka”, pojašnjava mladi Pavlica i opetuje da maslinari ne trebaju žuriti ni s rezidbom ni s gnojidbom.

“Osobno ću započeti s rezidbom na rod u prvoj dekadi ožujka”, otkriva Josip. Sugerira i drugima da ne kreću prije.

Josip Pavlica - od maslinarske nade do šampiona ekstra djevičanskih ulja

Uz argumente koje je već iznio, dodaje da se u veljači kod masline događa proces diferencijacije odnosno razvrstavanja pupova na drvne i cvjetne. Ako rezidbu obavimo prije diferencijacije ili tijekom samog procesa, dogodit će se da će se pupovi diferencirati u pravcu drvnih, a ne cvjetnih te će doći do smanjenja ili potpunog izostanka roda u toj vegetacijskoj sezoni.

Što s granama?

Po obavljenoj rezidbi, savjetuje Pavlica, svakako je potrebno grane iznijeti izvan maslinika te ih samljeti ili spaliti. "Osobno grane spaljujem izvan maslinika jer nemam potrebnu opremu za mljevenje i malčiranje. Nikako nije prihvatljivo granje ostaviti na rubu maslinika ili u samom masliniku jer će se na odrezanim granama razviti potkornjak. Prilikom rezidbe potrebno je veće rane na stablima sanirati voćarskim voskom, a po obavljenoj rezidbi obavezno je prskanje maslinika sredstvima na bazi bakra da bi se rane nastale rezidbom sanirale i na taj način spriječila zaraza rakom masline i paunovim okom.

Prihrana dušičnim i NPK gnojivom

“Po obavljenoj rezidbi u ožujku provodim prihranu maslinika dušičnim gnojivima (UREA) ili ukoliko nisam mogao obaviti jesensku gnojidbu prihranjujem s visoko topljivim NPK gnojivom s mikroelementima (Hydrocomplex)”, pojašnjava Pavlica i dodaje: Prihrana maslina je vrlo važna agrotehnička mjera da bi u predstojećoj vegetaciji dobili kvalitetne cvjetne rese te kvalitetan porast grančica koje će u sljedećoj vegetaciji nositi cvjetne rese. Također, on prilikom gnojidbe provodi plitku obradu tla ispod stabala da bi unio gnojivo u tlo i time postigao što veću iskoristivost gnoja.

Početkom ožujka prihrana dušičnim ili NPK gnojivima (Foto: mr.sc. Marijan Tomac)

“Isto tako, za obradu tla ispod stabala odlučio sam se i iz razloga jer se bolje sačuva vlaga koja je potrebna maslinama budući da nemam mogućnost navodnjavanja. Maslinari koji imaju zatravljeno tlo moraju bacati gnojiva pred kišu da bi gubitci bili što  manji”, sugerira Josip Pavlica.

Za kraj je još preporučio maslinarima da provode sve agrotehničke mjere u maslinicima i da ih provode pravovremeno kako bi osigurali redoviti i dobar urod. Ukoliko imaju dileme oko načina ili vremena provođenja nekih agrotehničkih mjera neka se obrate stručnim osobama (agronomima) za savjet jer u protivnom mogu izgubiti rod ili nanijeti dugoročnu štetu masliniku.


Fotoprilog


Tagovi

Smrzavanje Pucanje grana Rak Rezidba Razvrstavanje pupova Gnojidba Saniranje rana Malčiranje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?