Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita nasada
  • 30.10.2021. 09:00

Jesen u trajnim nasadima: Kako zaštititi masline, vinograde i voćnjake?

Planirajte pripravke na bazi bakra, sugerira dr.sc. Josip Ražov. Koja sredstva koristititi i kako izbjeći poddozaciju?

Foto: Renata Prusina/arhiva AK
  • 3.950
  • 305
  • 0

Berba maslina na jadranskom području primiče se kraju. No, nakon berbe posao u masliniku nije završen. Potrebno je, sugerira poznati agronom mr.sc. Marijan Tomac, u što kraćem roku obaviti prskanje protiv bolesti Paunovo oko. Za tu namjenu rabiti pripravke na bazi bakra.

"Ukoliko nije maslinik gnojen organskim gnojivima nakon berbe pravi je trenutak da se to uradi“, savjetuje Tomac.

Za razliku od maslina vinogradi su već pobrani. Ali, promjena boje lista kod listopadnih voćaka još nije nastupila. Sada treba planirati zaštitu sredstvima na bazi bakra, sugerira dr. sc. Josip Ražov. Sve s ciljem kako bi se što više smanjio infektivni i prezimljujući potencijal bolesti te ujedno i dezinficirale i zaštitile rane na stablima uzrokovane berbom, opadanjem lista i sl.  

Vinograde se može prskati i zaštititi odmah, u maslinicima će se isto, kao što je već rečeno, obaviti nakon završene berbe, dok u voćnjacima treba pričekati promjenu boje lista na cca 50 posto. Stručnjaci međunardnog projekta Pescar (– Pesticide Control and Reduction) koji daju preporuke poljoprivrednim proizvođačima o održivom korištenju pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji sugeriraju da se u ovoj fazi i za vinograde, voćnjake i maslinike koriste sljedeća sredstva: Nordox 75 WG, 0,1 – 0,15%, Kupropin WP, 0,3 – 0,75%, Rame Caffaro WP, 0,4 – 0,8%, Neoram WG, 0,2 – 0,3%, Champion 50 WG, 0,2 – 0,25%, Bordoška juha Caffaro 20 WP ili 20 WP Manica, 0,75 – 1,5%, Cuprablau Z, 0,3%. 

Sva navedena sredstva dozvoljena su i u ekološkoj proizvodnji.

U vinogradima, osobito onima kod kojih je bilo problema s pepelnicom, potrebno je uz bakreno sredstvo iz istog razloga dodati i sredstvo na bazi sumpora u količini cca 3 – 4 kg/ha. Na raspolaganju su sredstva Cosavet DF, Chromosul 80, Thiovit Jet, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Kumulus DF, Sulgran, Sulfolac 80 WG, Sumpor SC-80, Brimflo SC, Sumpor WG-80, Microthiol Special Dispers.

Navedene koncentracije, pojašnjava dr. Ražov, odnose se na teoretsku potrošnju vode 1.000 l/ha. U slučaju rada modernim atomizerima, te ovisno o volumenu krošnji, potrošnju vode moguće je smanjiti na 400 – 600 l/ha, ali tada je potrebno povećati koncentraciju za onoliko za koliko se smanjila količina vode. Primjerice, ako pri prskanju sa 1.000 l vode/ha koristimo koncentraciju Nordox 0,15 % ili 1,5 kg/ha, tada ćemo pri uporabi 500 l vode/ha (dva puta manje) povećati koncentraciju za dva puta, te koristiti 0,3 % ili opet 1,5 kg/ha sredstva. Ukoliko se ne pridržavamo navedenoga, može doći do značajne poddozacije sredstva.

Na kraju dr, Ražov upućuje maslinare, vinogradare i voćare da obave pregled i konzervaciju atomizera nakon prskanja kako zimi ne bi došlo do smrzavanja i oštećenja.


Tagovi

Zaštita maslina Vinograda i voćaka Sredstva Mr.sc.Marijan Tomac Doziranje Dr. sc. Josip Ražov


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)