Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 01.10.2020. 15:00

Jesen je vrijeme za čišćenje voćnjaka i "plavo prskanje" za prevenciju bolesti

Kako bismo voćkama omogućili zdraviji početak razvoja u proljeće i smanjili potrebu za početnim učestalim zaštitama, "plavo prskanje" u jesen omogućava suzbijanje brojnih uzročnika bolesti.

Foto: Depositphotos/olechowski
  • 3.714
  • 801
  • 0

Kako bismo pripremili voćnjak za sljedeću vegetacijsku sezonu, potrebno je nakon berbe plodova učiniti nekoliko postupaka. Najbolje je započeti s prikupljanjem otpalog lišća (ako je to moguće) jer na njemu svoje mjesto za prezimljavanje pronalaze razni patogeni (zarazni) mikroorganizmi koji s razvojem krenuti u proljeće i pričinjavati štete voćnim vrstama.

Vrlo poželjno je i sakupiti mumificirane plodove koji su zaostali na granama ili na tlu, a također su izvor širenja bolesti.

Uz prethodno navedeno, dobro je učiniti i uklanjanje starih polomljenih grana ili grančica voćaka. Nakon toga, biljne dijelove je potrebno iznijeti iz voćnjaka i spaliti. Ako nismo u mogućnosti spaliti ih uz sigurnosne mjere, možemo ih i zakopati. Ovim postupcima ste učinili preventivnu zaštitu svojih voćaka.

Tretmanima bakrom smanjite potencijal zaraze za iduću sezonu

No, kako bismo im omogućili zdraviji početak razvoja u proljeće i smanjili potrebu za početnim učestalim zaštitama, "plavo prskanje" u jesen omogućava suzbijanje brojnih uzročnika bolesti.

Nakon berbe plodova u voćnjacima i maslinicima potreban je tretman bakrom kako bismo smanjili potencijal zaraze za sljedeću vegetacijsku godinu. U ovom periodu, list još uvijek nije u potpunosti odumro te će se mikroelementi bolje usvojiti iz sredstva Cuprablau Z 35 WG.

Najbolje vrijeme za tretiranje vinograda je onda kada vinova loza odbaci svoje listove. Uzročnici bolesti, odnosno mikroorganizmi, prezimljuju u krošnji voćaka skriveni unutar pukotina kore, u pupoljcima i ranama.

vf
Vinograd tretirajte kada vinova loza odbaci listove (foto: Jumpstory)

Sredstvo se koristi u svrhu suzbijanja bakterijskog raka, bakterijskog paleža, krastavosti, šupljikavosti lista i rogača šljive, paunovog oka i gljiva čađavica, monilije, vlažne truleži korjenovog vrata, smeđe truleži..,. dok u vinovoj lozi plavim prskanjem suzbijamo crnu pjegavost vinove loze, crnu trulež i plamenjaču.

Uzročnici bolesti, odnosno mikroorganizmi, prezimljuju u krošnji voćaka skriveni unutar pukotina kore, u pupoljcima i ranama. 

Voćke obilno poprskati sredstvom

Važno je znati da je tretiranje potrebno činiti za vrijeme lijepog vremena kada nema vjetra. Na taj način neće doći do zanošenja preparata. Prilikom tretiranja, bitno je voćke dobro poprskati kao da ih je obilno namočila kiša. Dobro prskanje podrazumijeva obilno pokrivanje što veće površine voćke kako ne bi na nekom netretiranom dijelu došlo do razvitka bolesti.

Također, vrlo korisno je znati da Cuprablau Z 35 WG mogu kupiti i korisnici amateri (nije potrebna iskaznica) te je dozvoljen za primjenu u ekološkoj poljoprivredi.

Za više informacija obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Cuprablau Z Plavo prskanje Voćke Vinograd Tretiranje bakrom Suzbijanje bolesti Jesensko prskanje


Autorica

Dorotea Brajković

Više [+]

Magistrica agronomije s iskustvom u poljoprivrednom savjetovanju za područje zaštite bilja i djelatnica firme Chromos Agro d.o.o. Inače zadužena za sektor razvoja i unaprjeđenja, a vodi i dio marketinškog odjela.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]