Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokazana oznaka
  • 29.09.2021. 08:30
  • Zagrebačka, Vukovina

Jabuke prvi proizvodi označeni znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska

Vjerujem kako će naići na plodno tlo kod proizvođača jer će oznaka omogućiti bolji plasman na tržištu proizvoda dodane vrijednosti, a potrošačima garantirano domaći proizvod, rekla je ministrica.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 314
  • 85
  • 0

Znakom "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" kao prvi takav proizvod označene su jabuke proizvođača Poljoprivredne zadruge Jabuka.hr. 

Kako su pojasnili iz Ministarstva poljoprivrede, putem jedinstvene oznake na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima potrošač će biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete, odnosno kako je upravo Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen.

U ovaj nacionalni sustav se mogu uključiti svi odnosno sektor proizvodnje i prerade mlijeka, proizvodnje i prerade mesa, voća i povrća, proizvodnje meda, jaja, proizvodnje i prerade uljarica, prerade maslina, te proizvodnje brašna i šećera.

"Vjerujem kako će naići na plodno tlo kod proizvođača jer će oznaka omogućiti bolji plasman na tržištu proizvoda dodane vrijednosti, a potrošačima garantirano domaći proizvod. Dodatno ćemo ovaj sektor osnažiti izgradnjom i opremanjem logističko-distribucijskih centara za koje smo putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predvidjeli 616 milijuna kuna", istaknula je jučer ministrica Marija Vučković u Distributivnom centru za voće i povrće u Vukovini. 

Jedinstvenu oznaku prvo su dobile jabuke 

Kako je dodala, u procesu priznavanja je i oznaka Dokazana kvaliteta za konzumna jaja, a specifikacija za povrće je krajem kolovoza upućena na notifikaciju u Europsku komisiju. 

Navedenim znakom, s naznakom države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih država na znaku označava zemlju gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, a ista je kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Također, oznakom Dokazana kvaliteta bez naznake države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih zemlja u kojoj su proizvedeni ili prerađeni nije ista kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Znak na ambalaži i proizvodima mora se nalaziti u glavnom vidnom polju.
 
"Ovo je jedan simboličan čin, ali nama voćarima jako bitan. Naime, jedan od najvećih problema voćara je izostanak kvalitetnog i transparentnog označavanja domaćeg proizvoda u trgovačkim lancima, a ovaj certifikat diže vrijednost našeg proizvoda i daje jasnu informaciju hrvatskim potrošačima koji su željni dokazano domaćeg", rekao je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

Također, dodao je, voćari trebaju znati kako za dobivanje certifikata proizvod mora proći preciznu i vrlo rigoroznu provjeru radi dobivanja verifikacije temeljene na propisima Europske komisije, potrebno je imati odgovarajuću kvalitetu, ali i odgovarajuću količinu proizvoda.

"Moram istaknuti kako se nadam da ćemo sve ovo uskoro raditi zajedno u skladišno-distributivnim centrima, koji su još jedan važan preduvjet za razvoj ovog sektora", zaključio je. 

Svi sektori se mogu uključiti u ovaj nacionalni sustav označavanja, istaknula je ministrica 

S ciljem što veće informiranosti Ministarstvo je izradilo edukativne letke o nacionalnom sustavu kao i označavanju voća znakom "Dokazana kvaliteta - Hrvatska“. 


Tagovi

Dokazana kvaliteta Marija Vučković Branimir Markota PZ Jabuka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]