Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine jabuke
  • 05.08.2021. 12:00

Jabuka na "udaru" bolesti i štetočina - kako je zaštititi?

Na području Srbije registruje se aktivnost treće generacije jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella).

Foto: Depositphotos/ChWeiss
  • 170
  • 7
  • 0

Proizvodni zasadi jabuka se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja plodova i sazrevanja. Na području Srbije registruje se aktivnost treće generacije jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella). U regionima Jagodine, Kikinde, Kragujevca, Kraljeva, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Rume i Sente započelo je piljenje larvi, beleži Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

U ostalim regionima ovaj biološki događaj se očekuje za dva do sedam dana.

Jabukin smotavac: Karakteristike i način suzbijanja

Podsetimo, smotavac je tamno smeđi leptir sa tamnom poprečnom prugom na prednjim krilima zbog koje ga je lako poznati. Aktivan je noću, a danju je skriven ispod lišća ili grančica. Rasprostranjen je u svim krajevima gde se jabuka gaji. U našim uslovima ima dve generacije godišnje, a ponekad i treću.

Vremenski uslovi pogoduju razvoju štetočina

Takođe, u pojedinim zasadima jabuka registruje se prisustvo grinja: običnog paučinara (Tetranychus urticae) i crvene voćne grinje (Panonychus ulmi). Vremenski uslovi u kojima se trenutno odvija proizvodnja i koji su pred nama veoma su povoljni za razvoj ovih štetočina.

Sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi jabukinog smotavca u plodove i nastanka šteta usled ishrane grinja, proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije hlornatraniliprol+abamektin u koncentraciji 0,075-0,11% sa karencom od 14 dana. 

U zasadima gde se ne utvrdi prisustvo grinja, a kod ranog sortimenta, za suzbijanje jabukinog smotavca je moguća primena nekog od sledećih insekticida sa kratkom karencom, poput cijantraniliprola (0,06%, 14 dana), indoksakarba (0,5 l/ha, sedam dana), emamektin benzoata (0,25-0,3%, sedam dana).

Zaštititi jabuku od skladišnih bolesti

U fazama sazrevanja plodova jabuku treba zaštititi od skladišnih bolesti - čađave krastavosti plodova (Venturia inaequalis), smeđe ili mrke truleži plodova (Monilinia fructigena), gorke truleži plodova (Colletotrichum gleosporoides), meke truleži plodova (Penicillium spp.) i drugih.

Sa ciljem zaštite plodova od skladišnih patogena kod sorti koje se nalaze u fazama sazrevanja, preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida, na bazi: trifloksistrobina (150 g/ha, 14 dana), tebukonazol+fluopirama (0,075%, 14 dana), boskalid+piraklostrobina (0,8 kg/ha, sedam dana).

U zasadima u kojima je berba u toku ili se uskoro očekuje, ne preporučuje se primena hemijskih mera zaštite.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Čađava krastavost Jabukin smotavaca Štetočine jabuke Bolesti jabuke Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...