Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 03.10.2022. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Izvoz mandarina otežan zbog neradnih vikenda Državnog inspektorata

Pozivamo glavnog državnog inspektora da omogući dostupnost svih mjerodavnih za nesmetan izvoz mandarina, kažu iz Udruge proizvođača povrća i agruma Neretvanska mladež.

Foto: Depositphotos/Daria_Nipot
  • 570
  • 67
  • 0

"Otkupljivači se žale na problem koji se javlja svake godine. Naime, službe državnog inspektorata neophodne za izdavanje dokumentacije za izvoz, ne rade vikendom, tako da u prodaji gubimo dva-tri dana, što je jako puno", stoji u izvješću o stanju na tržištu mandarina koje je Udruga proizvođača povrća i agruma "Neretvanska mladež" poslala nadležnim institucijama.

Stoga pozivaju glavnog državnog inspektora da omogući dostupnost svih mjerodavnih za nesmetan izvoz. 

Na isto su, podsjetimo, upozorili i lani, a potom je donesena odluka da Fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski, od 1. listopada do 28. studenoga radi i vikendom, od 7 do 15 sati. 

Berba je, kažu, krenula polako 19. rujna zbog usporene zriobe, koja je rezultat slabijeg uroda i "normalne" jeseni, a početna otkupna cijena tijekom prva dva tjedna otkupa iznosila je 4,20-4,50 Kn za I klasu te 2,50-3,00 Kn za II klasu.

U izvješću koje potpisuje predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš, kažu i da je početak otkupa obilježen značajnom razlikom u dovozu robe na otkupna mjesta. Tako je primjetan značajno veći ulaz mandarina kod otkupljivača "koji se prošle godine pokazao kao prekretnica dosadašnjem radu i omalovažavanju proizvođača i mandarine kao voćne kulture simbola doline Neretve općenito".

"Možemo reći da je taj, samo jedan otkupljivač, u prva dva tjedna otkupa, otkupio kao i svi drugi zajedno", piše Bjeliš. 

Napominje i da će, prema riječima proizvođača, ukupan urod biti manji od očekivanoga na razini prošle godine. Najvjerojatniji uzrok lošeg uroda je suša koja ih je pratila od veljače do svibnja, a nastavila se i kroz dugo toplo ljeto. 

Uz sveprisutnu inflaciju i rast cijena repromaterijala, energije, porasla je i cijena rada, navodi dalje, tako da kod većine proizvođača iznosi 300 Kn.

"Uz dodatak za troškove prijevoza, kupone za sezonski rad u poljoprivredi te porez i prirez na dohodak radnika, cijena berbe je ove godine puno veća i iznosi oko 1 Kn/Kg, što predstavlja značajan porast", naglašavaju iz Udruge. 

Ubrat ćemo i manje mandarina, a otkupna cijena?

Zaključuju pritom da berbu i dalje, ipak nešto manje izraženo, prati nepoštivanje Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi koji se odnosi na prijem robe na otkupu. Stoga pozivaju Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja u nenajavljeni nadzor provođenja ZNTP, posebno u dijelu koji se odnosi na prijem robe i izdavanje otkupnog bloka.


Tagovi

Berba mandarina Izvoz Otkup Državni inspektorat Neretvanska mladež


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]