Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sadnja
  • 19.12.2019. 07:30

Izbor mjesta i zemljišta za podizanje višegodišnjih nasada

Većina ozbiljnih voćara opredjeljuje se za jesensku sadnju jer je prijem zajamčen. Uspjeh u voćarskoj proizvodnji umnogome ovisi od pravilnog izbora mjesta za podizanje voćnjaka.

Foto: Depositphotos/ Nobilior
  • 672
  • 48
  • 0

Imajući u vidu prednost jesenske sadnje, najpovoljnije vrijeme za provođenje ove operacije je period od opadanja listova sa sadnica pa sve do ranih mrazeva.

Većina ozbiljnih voćara opredjeljuje se za jesensku sadnju jer je prijem zajamčen. Uspjeh u voćarskoj proizvodnji umnogome ovisi od pravilnog izbora mjesta za podizanje voćnjaka.

Kako pravilno podići višegodišnje nasade?

Velika uloga klimatskih faktora

Iskustva iz prakse pokazala su da na različitim položajima i zemljištima voćke nejednako uspijevaju tj. svakoj odgovaraju određeni uvjeti sredine. Klimatski faktori imaju veliku ulogu na dobro uspijevanje i plodonošenje. Među njima najvažniji su:

  • toplina
  • svjetlost
  • vjetar
  • vlažnost zraka
  • padaline

Toplina je čimbenik bez kojega voćke ne bi uspijevale. Bez utjecaja topline voćke ne bi rasle, razvijale se i plodonosile. Svjetlost je neophodna za održavanje i plodonošenje. Pojedine voćne vrste traže dosta svjetlosti da bi dobro uspijevale.

Količina svjetlosti direktno utječe na intenzitet fotosinteze, razvitak krune kao i na zametanje i razvitak plodova.

Vjetar je negativan čimbenik pa iz tog razloga treba birati položaje koji su manje izloženi djelovanjem sjeverozapadnih vjetrova. Vlažnost zraka ima utjecaj na intenzitet transpiracije, dok prevelika vlažnost može negativno utjecati, kako na razvitak korijena, produžavanje vegetacije, tako i na lošiju kvalitetu plodova.

Padaline su vrlo važne za osiguranje obilnih prinosa i plodova dobre kvalitete.

Voda ima najveći utjecaj u otapanju i prenošenju mineralnih tvari i organskih spojeva do svih dijelova voćaka. Također, višak vode u zemljištu može negativno utjecati na razvitak voćaka, jer mali sadržaj kisika uslijed prevelike količine vode i povećanje sadržaja ugljičnog dioksida imaju negativno djelovanje na voćke.

Ekološki uzgoj višegodišnjeg nasada oraha

Nakon podizanja nasada teško do popravka osobina zemljišta

Zemljišta na kojima se planira podizanje nasada poželjno je da su plodna, duboka, rastresita i umjereno vlažna. Zemljišta koja su hladna, laporasta, pjeskovita, a također i ona koja obiluju podzemnim vodama, nisu pogodna. Najpoželjnije je da se nasadi podižu na mjestima gde su prethodno uzgajane okopavine ili strne žitarice. Prije podizanja nasada obavezna je i agrokemijska analiza zemljišta koja će nam dati informaciju o opskrbljenosti zemljišta hranjivim elementima. Ukoliko je potrebno, najpoželjnije je odraditi popravak osobina zemljišta i prilagođavanje za uzgoj određenih voćnih vrsta.

Ima li mogućnosti, popravak obaviti unošenjem organskih gnojiva prilikom rigolanja, a pH vrijednost zemljišta regulira se unošenjem vapna s tim da visoka razina vapna u zemljištu nije pogodan faktor i takva zemljišta se ne preporučuju za podizanje višegodišnjih nasada. Treba se potruditi da prije podizanja nasada negativne čimbenike eliminiramo ili smanjimo njihovo djelovanje na najmanju moguću mjeru jer se nakon podizanja nasada popravci osobina zemljišta teško izvode.

Autor: dipl.inž. Radomir Bušatović, Savjetodavna RS


Tagovi

Jesenska sadnja Voćari Sadnja voćaka Plodonošenje Osobine zemljišta Dugogodišnji nasadi