Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silvano Puhar
  • 25.11.2017. 07:30

Iz tenisa u masline i nagrade!

Prve godine napravili smo ni manje ni više nego 22 litre ulja. Uzmem ja to ulje, odem na natjecanje i osvojim prvo mjesto!? Ništa mi nije bilo jasno. Onda sam shvatio da imamo odlične prirodne uvjete.

  • 771
  • 53
  • 0

Umirovljeni diplomirani inženjer elektrotehnike, bivši HEP-ovac Silvano Puhar iz Vodnjana danas je važna karika u lancu maslinarstva Istre. U jakoj konkurenciji kvalitete, njegova ulja pod brendom Brist extra virgin olive oil, predstavila su se i na Danima mladog maslinovog ulja.

Obrađuje vlastitih 2.500 stabala na 10-ak hektara površine, a u kooperaciji još oko 15ha. Svake godine sadimo nove nasade, jer nam je rast prodaje daleko veći od rasta mladih maslina. Ne rastemo dovoljno brzo u proizvodnji koliko tržište traži, odnosno ne možemo dočekati puni rod, govori nam Silvano.

Dvije trećine prodaju u vlastitom dućanu-kušaonici u Vodnjanu, 8% ide u izvoz, a ostatak isporučuju restoranima. Na pitanje kako je sve počelo, odgovara:

Dugo sam u ovom poslu, već 16 godina. Bio sam pomoćnih direktora tu u HEP-u, a unazad tri godine sam u mirovini. Otišao sam u prijevremenu pa sam sada u potpunosti posvećen maslinama.

Vi ste već drugi HEP-ovac kojeg sam sreo na sajmu maslinara, pa nameće se pitanje jeste li svi u HEP-u imali masline?

Prestao s tenisom, počeo s maslinama

Da, da, zanimljivo. Je, puno nas je imalo masline ili lozu. Jednom je direktor na jutarnjem kolegiju pitao: Pa dobro jel ima ovdje netko da nema traktor? Jedino je tajnica digla ruku.

Kaže za sebe da je počeo prije 16. godina kao dečko iz Pule. Zbog problema s leđima, prestao je igrati tenis pa se pitao što će dalje. A onda je polako počeo tražiti maslinik, prisjeća se Silvano.

To nam je nekako izgledalo privlačno ili je možda bolja riječ romantično. I nakon potrage i odluke, kupili smo stari maslinik za 20 tisuća EUR-a. Bilo je to 2001. godine. Čak smo neke novce posudili od punice.

Kad smo došli u maslinik prvo što sam vidio je bio pogled na Brijune, a potom i malo previše maslina. Nisam mislio baš toliko. No dobro.

Prve godine napravili smo ni manje ni više nego 22 litre ulja. Smješno mi je to danas. Uzmem ja to ulje, odem na natjecanje i osvojim prvo mjesto!? Ništa mi nije bilo jasno. Kako je to moguće, pitao sam se. A onda sam shvatio da imamo odlične prirodne uvjete. Prepričava zgode i nezgode svojih početaka i smije se.

Kaže da je onda puno učio. Učlanio se u udrugu i postavljao 'glupa pitanja'. Upijao savjete, svaki dan, ubrzano se educirao. Ali i da je danas sve to puno drugačije.

Planiraju, ulažu i rastu

Imamo 3 zaposlena uz mene. Imamo jednog agronoma, a rade i zet i kćerka. Zet je Irac, arhitekt po stuci i zadužen je za izvoz, marketing, online prodaju, glavni je i kao vodič za ture turista koji nas posjećuju. Kćerka je završila filozofski fakultet, a radi kod nas kao product manager.

Ja sam danas predsjednik nadzornog odbora Klastera istarskih maslinara. Imamo 50-ak članova i sada ćemo ga vjerojatno transformirati u proizvođačku organizaciju radi korištenja mogućnosti fondova.

Po pitanju razvoja firme - Brist d.o.o., planiraju napraviti dodatne objekte za smještaj turista kroz namjenske natječaje za diverzifikaciju djelatnosti, a kroz mjere Ruralnog razvoja.

Ratujem s birokracijom

Na pitanje kako ocjenjuje današnje stanje u agraru Puhar odgovara:

Imam rat s birokracijom, a rekao sam to i ministru Tolušiću, pravnik je pa mu je ta tema jasna. Imao sam OPG, a kasnije otvorio trgovačko društvo. S vremenom kako smo rasli sam 99% poslovanja prebacio na taj d.o.o. I sada imam problem jer sam zakupio zemlju na 50 godina sa OPG-om, koju mi ne daju prebaciti na firmu.

Sad taj OPG držim samo radi tog zakupa, jer ću zemlju u suprotnom izgubiti. Ludost! Nemaju pravni okvir za prebacivanje!? Tako da danas sam od sebe prodajem i kupujem masline. Plaćam troškove OPG-a samo zato što oni nisu predvidjeli takve slučajeve. Pa neću valjda još 45 godina držati OPG samo radi jedne table zemlje?


Tagovi

Silvano Puhar Vodnjan HEP Maslinovo ulje Brist Irac OPG Birokracija


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić