Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indijanska banana
  • 24.08.2020. 16:30
  • Zagrebačka, Bistra

Ivan Šulog: Indijanska banana laka je za uzgoj, sadnice nabavite na festivalu u Donjoj Bistri

Trenutno najviše izvoze za Ujedinjeno Kraljevstvo i Belgiju, a u Austriju i Njemačku po dogovoru. Kod nas se na tržištu može naći u Sparu, a cijena u maloprodaji je prošle godine bila 20 kn/kg.

Foto: Arhiva Ivana Šuloga
  • 46.739
  • 381
  • 0

"Još sam kao student razmišljao kako raditi nešto što nitko drugi ne radi, ali teško je bilo dohvatiti takvu ideju 90-tih. Ali dok sam čekao jedan dan ispit, zamolio sam kolegu da mi posudi novine. Otvorio sam duplericu, a kad ono veliki naslov "Kiwano: egzotično voće koje se može uzgajati kod nas". To je bilo to”, prisjeća se svojih početaka Ivan Šulog, koji sada uzgaja indijanske banane.  

Nakon otkrića, ispit je bio stavljen u drugi plan, a Ivan je odmah pohitao do prve govornice nazvati uzgajivača te je otkrio da se nalazi samo 100 metara od njega. 

"Dotični gospodin imao je samo jedan plod kiwana. Nagovarao sam ga dobra dva sata da mi ga otvori, a sva sreća da nisam uspio jer ga nikad ne bih sadio. Ovako sam sam započeo svoju proizvodnju. Nakon toga počinjemo izvoziti, a ino partneri su nas tražili nove i nove proizvode, tako da je uz njih 50 na red došla i indijanska banana“, pojašnjava Šulog iz Bistre, u blizini Zagreba. 

Ovaj je voćar osnovao poduzeće 1996. godine, s jedinstvenom namjerom uzgoja egzotičnog voća i povrća. Od tada se kontinuirano razvijaju, s mogućnošću povećanja volumena i prihoda. I danas bez obzira na veličinu, jedino je takvog tipa u Republici Hrvatskoj.  

Najviše izvoze za Ujedinjeno Kraljevstvo i Belgiju

Vlasnik je eko nasada od 4 hektara, a zajedno s kooperantima uzgaja ovo vrstu banane na oko 20 hektara. Ivan priznaje i kako im je u planu za ovu jesen i iduće proljeće proširiti poslovanje na još 20 ha novih nasada. "Prve plodove smo počeli ubirati prije 6 godina. Za branje je samo nasad od jednog hektra, a da nije bilo mraza koji je devastirao proizvodnju, bilo bi preko 20.000 tona“. 

Egzotična guava multinamjensko voće budućnosti

Kako tvrdi, tržište je relativno upoznato s ovim voćem jer ga stalno bombardiraju povratnim informacijama. "Ma, 99% ljudi koji ga probaju kažu da nisu okusili ništa bolje u životu“, kaže uzgajivač te poziva sve zainteresirane da dođu na Festival indijanske banane u Donju Bistru i probaju ovu malu, neobičnu voćku. 

Šulog otkriva da trenutno najviše izvoze za Ujedinjeno Kraljevstvo i Belgiju, a u Austriju i Njemačku po dogovoru. Kod nas se na tržištu može naći u Sparu, a cijena u maloprodaji je prošle godine bila 20 kn/kg.

Bolesti i štetnici nepoznanica

Na pitanje o preprekama u uzgoju, Ivan je kroz šalu odgovorio kako je ova banana vjerojatno jedina biljka koja je preživjela iz doba dinosaura, a dokaz za to je da ju ne oprašuju pčele jer je evolucijski starija od njih. 

Okusom je nalik tropskom voću, odnosno mješavini banane, manga i papaje

"U Americi biljke napada leptir Lastin rep. Kod nas se do sada nije pojavio nikakav nametnik niti bolest. Nužno je samo čistiti njivu od korova i voditi brigu o navodnjavanju dok su voćke male. Ne možeš bolje za eko uzgoj“, ističe.

"Vrlo je važno napomenuti da smo mi u ovom kratkom periodu uspjeli razviti tehnologiju za uzgoj najboljih sadnica na tržištu. Tehnologija je jedinstvena po tome što s njom biljci treba samo godinu dana da naraste u usporedbi s onom kojoj treba čak tri“, dodaje. Ivan tvrdi i kako je ovo najjače nutritivno voće na svijetu i da je biljka 10.000 puta jača od kemoterapije. 

Ima i svoj festival

Zbog vrlo velikog interesa oko podizanja plantaža indijanske banane, Hrvatska bi mogla postati jedna od glavnih izvoznika tog zdravog voća na zahtjevno tržište Europske unije, ali i Japana koji izrazito cijeni takve inovativne vrste.

Indijanska banana (lat. Asimina triloba) naziv je dobila zbog porijekla, a koristili su je domoroci Sjeverne Amerike. Naziva se još i paw paw, što je izvedenica iz naziva papaja, listopadno je drvo, piramidalnog oblika, ravnog debla s bujnim tamno zelenim visećim lišćem. Jedan cvijet može dati 5-6 plodova ukupne težine do 3 kilograma. Okusom je nalik tropskom voću, odnosno mješavini banane, manga i papaje. U prošlosti su listovi i voće te njihovi ekstrakti služili američkim domorocima u ljekovite svrhe.

Ova neobična voćka također ima i svoj festival koji se ove godine održava 19. rujna u Donjoj Bistri u Općinskoj vijećnici s početkom u 10 sati gdje posjetitelje očekuju povoljne cijene proizvoda, besplatna degustacija, a svaka deseta sadnica će biti gratis. 

Zbog ograničenog broja sudionika na prezentaciji, na Festivalu indijanskih banana, svi zainteresirani trebaju se javiti do 18.09 na e-mail adresu sulog@zg.t-com.hr. 


Tagovi

Indijanska banana Egzotično voće Festival Nutritivno Spar Tehnologija Paw paw


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!