Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska samurajska osa
  • 15.06.2020. 07:30

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

Italijansko Ministarstvo poljoprivrede dovršava preliminarne mere za puštanje u okolinu samurajske ose, odnosno prirodnog grabljivca već dobro poznate štetočine voća koja je tamošnjim voćarima prošle godine napravila štetu u vrednosti od pola milijarde evra.

Foto: JumpStory
  • 649
  • 97
  • 0

Usvajanje uredbe kojom će se u Italiji koristiti samurajske osice u biološkoj kontroli braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) očekuje se ovih dana, rekao je za informatoreagrario, italijanski državni sekretar za poljoprivredu, Đuzepe Labate.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i italijanska istraživačka agencija ISPRA odobrili su postupak koji je potreban za puštanje ove vrste grabljivaca u italijanski ekosistem. Prvo puštanje predviđeno je u drugoj polovini juna, a drugo sredinom jula. Vojska ovih malenih insekata zadužena je za vođenje biološkog rata protiv braon mramoraste stenice, odnosno vrste insekta kod nas poznatog kao smrdljivi martin, a koji je u Evropu dovezen iz Azije međunarodnim transportom još 2004. godine.

Prema istraživanjima, azijska samurajska osa (Trissolcus japonicus) se hrani jajašcima ove štetočine i tako smanjuje njihovu populaciju. Ova vrsta stenica je prvi put otkrivena u Italiji ne tako davne 2012. godine, a od tada su se razmnožili i štetu prave u šest regija na severu ove zemlje.

Velike štete za voćarstvo, ali i povrtarstvo

Smrdljivi martini najviše napadaju lešnike, kruške, jabuke, kivi, breskve, trešnje i kajsije, a njegovo širenje prouzrokovalo je ogroman ekonomski gubitak za proizvođače voća, ali i povrća.

Ugrožene svetske zalihe lešnika - napadaju ih smrdljivi martini

Podsećamo, ove godine su ugrozili svetske zalihe lešnika i opustošili voćnjake u Turskoj, a u Italiji su prošle godine uništili preko 40 odsto roda lešnika. Tada su iz organizacije poljoprivrednika "Coldiretti" napominjali da mora da se pojača obrana od ovih štetočina ističući kako bi za biološku kontrolu dobra bila samurajska osa.

Vlada izdvojila samo 80 miliona evra za štetu

Krajem marta Evropska komisija je donela akt kojim je udovoljila italijanskim zahtevima za dodatnim merama naknade, kao i pojednostavljeni pristup oštećenim proizvođačkim organizacijama pomoću hitnih mera u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a).

U ovogodišnjem proračunu italijanska Vlada je izdvojila samo 80 miliona evra kako bi mogla da nadoknadi štete poljoprivrednicima, što je mali iznos u poređenju sa procenjenom štetom većom od 500 miliona evra, piše euractiv.

Osice koriste tamo gde nisu primenjeni pesticidi

Oslobađanje samurajske osice usledilo je nakon trogodišnjeg nacionalnog programa biološke kontrole smrdljivog martina koje je sprovela Vladina organizacija za poljoprivredna istraživanja i ekonomiju (CREA).

Azijska samurajska osa - rešenje u borbi protiv smrdibube?

Tokom istraživanja populacija osica uvedena je pod karantinom u italijanski ekosistem, ne samo zbog provere njenog potencijala protiv štetočina, već i procene mogućeg uticaja na okolinu. U regiji Pijemont, one će se koristiti na 100 mesta koja nisu prošla tretmane pesticidima, kako bi se izbegla njihova smrtnost. U svako mesto će u dva navrata u roku od 20 dana biti pušteno 100 ženskih i 10 muških osa.

Hlorpirifos se upotrebljavao kao insekticid

U nekim italijanskim regijama, kao što su Veneto i Emilija-Romanja, nedavno zabranjeni insekticid hlorpirifos-metil upotrebljavao se protiv ove štetočine.

Nakon odluke država članica da ne obnove odobrenje za to hemijsko sredstvo, italijanska evroparlamentarka Mara Bizo uputila je pitanje Komisiji tražeći da preispita ovu odluku ili bar Italiji odobri odstupanje.

Pita li iko poljoprivrednika šta misli o smanjenju upotrebe pesticida?

Komisija je odgovorila kako uredba o sredstvima za zaštitu bilja iz 2009. godine omogućava državi članici da odobri njegovo stavljanje na tržište za razdoblje koje nije duže od 120 dana i to za ograničenu i kontrolisanu uporabu, s obzirom na to da je nužno njegovo korišćenje.


Tagovi

Italija Smrdljivi martini Braon mramoraste stenice Azijska samurajska osa Biološka kontrola Hlorpirifos


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.