Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ružin šipak
  • 09.05.2016. 07:30

Istraživanje tržišta ružinog šipka

Što nam kazuje ispitivanje navika potrošača prema proizvodima ružinog šipka u Republici Hrvatskoj?

Foto: Chijik/bigstockphoto.com
  • 1.760
  • 158
  • 0

Hrvatska ima mogućnost uzgoja ružinog šipka (Rosa Canina), kojeg nalazimo u živicama, šikarama, livadama, šumama, proplancima, pašnjacima, uz puteve i cestu te bi mu, budući da se ne radi o zahtjevnoj vrsti, i da se svi dijelovi ruže, od korijena, stabla, lista, cvijeta i ploda mogu iskoristiti, trebalo posvetiti više pozornosti.

Iz tog razloga, na principu metode slučajnog uzorka provedeno je ispitivanje ponašanja, stavova i preferencija potrošača prema proizvodima od ružinog šipka (Rosa Canina L.) u Republici Hrvatskoj. Onovne smjernice trendova ponude i potražnje opisane su statističkim parametrijskim metodama (raspodjelama učestalosti, relativnim brojevima, mjerama centralne tendencije i proporcijama) te je navedena upotreba, kao i prisutnost šipkovih proizvoda na tržištu.

Hrvatsko tržište proizvoda od ružinog šipka

Nakana visokostrukturiranog upitnika (koji se sastojao od cjelokupne grupacije sastavljenih pitanja i ponuđenih odgovora) nije bila u prvom redu prikupiti egzaktne podatke, već više dati pregled, odnosno snimku stanja kakvo je sada na hrvatskom tržištu, ali i uočiti trendove ponude i potražnje.

Budući da nevažećih i dvosmislenih odgovora nije bilo, procijenjeno je da je navedena veličina uzorka (n=51) dovoljna za statističku analizu (uzorak n>30).

Glavni proizvodi: čaj i marmelada/džem

Rezultati upitnika potvrdili su probleme nedostatka šipkovih proizvoda na tržištu gdje dominiraju dva glavna proizvoda, a u njih ubrajamo čaj i marmeladu/džem.

Prije svega, iz Tablice 1. možemo primijetiti kako tri različita proizvođača (Doora, Dona i K Plus) za istu količinu (840 g) imaju različite cijene. Doora džem od šipka broji najvišu cijenu (20,99 kn), dok K Plus ima najnižu (14,99 kn). Uočljiva je razlika između maksimalne i minimalne cijene istog proizvoda i različitog proizvođača u iznosu od šest kuna.

Tablica 1. Komparacija cijena džema od šipka u Konzumu

Naziv proizvoda Cijena (kn)
Podravka džem, šipak (710g) 17,49
Podravka džem, šipak (380g) 11,99
Doora džem, šipak (840g) 20,99
Dona džem, šipak (840g) 18,99
K Plus džem, šipak (840g) 14,99

Tablica 2. Komparacija cijena čaja od šipka u Konzumu

Naziv proizvoda Cijena (kn)
Cedevita čaj šipak, 20x2 7,69
Cedevita čaj šipak s vitaminom C, 20X2 9,99
Milford čaj šipak, 40 23,99
Ekozona čaj od šipka i hibiskusa, 20/1 14,99
Podravka čaj od šipka, 20 5,99 (akcijska cijena)
Darvitalis čaj od šipka, 100g 9,99

Sukladno Tablici 2. polazim od pretpostavke kako je konzumentima najisplativiji Podravkin čaj od šipka (5,99 kn) čiji je sadržaj 20 filtar vrećica, dok je najneisplativiji Milford, po cijeni od 23,99 kn za 40 filtar vrećica šipkova čaja.

Ponuda šipkovih proizvoda u Kauflandu

Ponuda marmelade i džema od šipka u Kauflandu je, također, različitih cijena te je isto tako najisplativije kupiti Podravkin voćni namaz (1.000g) po cijeni od 19,99 kn. U odnosu na ostale čajeve, Milford biljni čaj od šipka ima najvišu cijenu (23,29 kn za 40 filtar vrećica), dok Cedevita za istu količinu potražuje 12,48 kn.

Komparacija cijena šipkovih proizvoda u Biljemerkantu

Isto tako, u Biljemerkatu dva različita proizvođača (Frudela i Podravka) za gotovo istu količinu (710 g i 700 g) potražuju različite cijene. U ovom slučaju, Podravkin džem od šipka broji najvišu cijenu (20,49 kn), dok Frudelina marmelada najnižu (9,98 kn). Uočljiva je razlika između maksimalne i minimalne cijene proizvoda istog karaktera različitog proizvođača u iznosu od 10,51 kn.

Zastupljenost šipkovih proizvoda u DM-u i Muller-u je relativno mala, a cijene također osciliraju. Bitno je naglasiti da su tu dostupni i sokovi na čijoj se etiketi spominje Rosa canina.

Nedostatak šipkovih proizvoda na tržištu

Ulje, vino, likeri, sušeni šipak i brojni drugi proizvodi nisu prisutni, a nekima su čak i nepoznati. Isto tako, nije zanemariv podatak kako su sokovi dostupni u vrlo maloj, jedva primjetnoj mjeri. S tim je povezan i zaključak koji upućuje na razvitak tržišta strategijom diferencijacije.

Potrebna edukacija potrošača

Rezultati su, također, potvrdili probleme koji u praksi proizlaze iz činjenice da potrošači nemaju u dovoljnoj mjeri edukaciju o predmetu ispitivanja. Također smo od ispitanika dobili informacije kako su u velikom intenzitetu zainteresirani za edukativne seminare na kojima bi mogli dobiti informacije o šipku.

Najvažnija prodajna mjesta supermarketi

Među najvažnijim prodajnim mjestima za šipkove proizvode našli su se supermarketi u sklopu velikih robnih lanaca. Potrošnja šipkovih proizvoda relativno je zadovoljavajuća jer većina ispitanika troši navedene proizvode, a njih 10% čak i nekoliko puta tjedno.

I, naposljetku, najprodavaniji šipkovi proizvodi su marmelada/džem i čaj, dok su ulje i vino potpuno eliminirani, što nije iznenađujuće s obzirom da ih nema na hrvatskom tržištu.

Foto: Chijik/bigstockphoto.com


Tagovi

Ružin šipak Tržište Ponuda Potražnja


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]