Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kudec
  • 09.04.2021. 15:55
  • Međimurska, Hodošan

Impresivni prizori zaleđenog voćnjaka OPG-a Kudec: Orošavanjem spašavaju jabuke

Već kad su temperature malo iznad nule počinjemo s orošavanjem i ne stajemo sve do ranog prijepodneva, dok se led ne otopi, kaže nam Marko Kudec.

Foto: arhiva OPG-a Kudec
  • 2.814
  • 748
  • 0

"Još od uskrsne noći polijevamo vodom kako bi jabuke zaštitili od mraza", kaže nam Marko Kudec, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Hodošana u Međimurskoj županiji čiji zaleđeni voćnjak ovih dana izgleda impresivno. 

Spavali nisu već četvrtu noć jer pumpe za navodnjavanje rade neprestano sve dok su temperature u minusu. "No, zahvaljujući prskanju uspjet ćemo zaštititi naše jabuke", naglašava mladi voćar, koji je nastavio obiteljski posao proizvodnje kraljive voća te napominje da je zaštita orošavanjem odnosno antifrost sustavom najučinkovitiji način.

"Već kad su temperature malo iznad nule počinjemo s prskanjem i ne stajemo sve do ranog prijepodneva, dok se led ne otopi", pojašnjava i dodaje da dok se voda koja orošava voćke smrzava, oslobađa se mala količina energije koja štiti cvjetove i pupove jabuka.

Najskuplji, ali i najučinkovitiji način zaštite 

Zahvaljujući tom endotermnom procesu uspijevaju vrlo učinkovito zaštititi voćke od mraza. No, proces orošavanja ne smije stati, jer u protivnom dolazi do smrzavanja i potpune propasti uroda. "Prskanje vodom je najskuplji, ali i najbolji način zaštite od mraza", navodi vlasnik koji u svom voćnjaku od 11,5 hektara godišnje proizvede više od 500 tona jabuka, najviše sorte - idared, red jonaprince, jonagored, zlatni delišes, braeburn i fuji. 

Marko Kudec u svom voćnjaku (Foto: I. Čolaković)

Svoje nasade i navodnjava već tri godine, otkako je za tu namjenu dobio 50 tisuća eura bespovratnih sredstava na natječaju za mlade poljoprivrednike.

"Naš kraj ima specifičnu mikroklimu, kod nas je uvijek za dva, tri stupnja hladnije nego u okolici, pa bez zaštite ne bismo imali gotovo nikakav urod", otkriva. U vremensku prognozu se zato i ne mogu pouzdati, pa su u voćnjaku postavili i malu meteorološku stanicu. Vremenski uvjeti su, nastavlja, sve čudniji, već se nekoliko godina borimo s mrazom. Prošlog proljeća su bili posebno oštri, temperature su se spuštale i do minus 8 stupnjeva.

"Noćas se temperatura u voćnjaku spustila do minus pet stupnjeva, a takvi će uvjeti potrajati još noć ili dvije. Sva je sreća da imamo dovoljno vode zahvaljujući kojoj možemo prskati i tako ga zaštititi od ovih proljetnih mrazeva", priča Marko čiji voćnjak okovan ledom na jutarnjem proljetnom suncu čini fascinantni, nadrealni prizor.

Bez ulaganja nema uroda

Zaštitio ga je i protugradnim mrežama, pa OPG Kudec ovakvim ulaganjima uspijeva odgovoriti na sve češće ugroze izazvane klimatskim promjenama.

Prizor koji oduzima dah i spašava urod (Foto: I. Čolaković)

"Ljeti navodnjavamo 'kap po kap' i tako voćkama osiguravamo primjerene uvjete. Bez ulaganja u navodnjavanje i zaštitu od tuče danas više nije moguće osigurati željeni urod", upozorio je ovaj mladi proizvođač koji urod jabuka iz svog voćnjaka plasira našim velikim trgovačkim lancima. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Kudec Marko Kudec Mraz Zaštita od mraza


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]