Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neretvanske mandarine
  • 22.11.2017. 15:58

Imamo prve certificirane neretvanske mandarine!

Neretvanska mandarina postaje prepoznatljiv izvozni brand!

Foto: queen.hr
  • 362
  • 28
  • 0

Hrvatska ima novi autohtoni brend. Riječ je o certificiranim Neretvanskim mandarinama koje su danas predstavljene u otkupnoj stanici Frigo Bonsai u Opuzenu.

Kako se navodi u priopćenju, zaštita geografskih oznaka mandarine kao autohtonog hrvatskog proizvoda je značajna jer će time neretvanska mandarina postati prepoznatljiv izvozni brand. Krajnji kupac dobiva jamstvo kupnje kvalitetnog proizvoda iz kontroliranog uzgoja, a proizvođač dobiva sigurnost plasiranja proizvoda i mogućnost postizanja bolje cijene. Ovim certifikatom, neretvanska mandarina se pridružuje impresivnom popisu hrvatskih proizvoda koji su upisani u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Neki od njih su: Slavonski kulen, Ogulinsko kiselo zelje, Lički krumpir i Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Poljički soparnik...

Kako podsjećaju, Europska komisija je 1. srpnja 2017. zaštitila neretvansku mandarinu na europskoj razini čime je priznala njenu posebnost u odnosu na mandarine proizvedene u drugim državama. Od 2015. g. donedavno, nijedan hrvatski proizvođač mandarina se nije certificirao i zbog toga je postojala mogućnost da se taj status izgubi. Dana 13. studenog 2017. dva proizvođača mandarina Nino Šešelj i Nikola Ujdur su uspjeli dobiti certifikat uz pomoć tvrtke Frigo Bonsai, Regionalne razvojne agencije Dunea i tvrtke Biotehnicon.

Slijedom toga je postignut dogovor s tvrtkom Tommy d.o.o. o uvođenju certificirane “Neretvanske mandarine” u ponudu dućana.

Foto: queen.hr


Tagovi

Neretvanska mandarina Certifikat Autohtono Izvozni brend


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]