Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljivina osa
  • 14.03.2021. 10:00

Imaga šljivine ose javljaju se krajem marta - suzbite je na vreme

Štetu pričinjavaju larve hraneći se u unutrašnjosti plodića, pri čemu dolazi do njihovog opadanja, navodi stručnjak za zaštitu bilja PSSS Negotin Slavica Svetozarević.

Foto: Bigstockphoto/Valentyn_Volkov (ilustracija)
  • 316
  • 31
  • 0

Šljivine ose se javljaju svake godine u različitom intezitetu zavisno od kimatskih uslova. U godinama kada je suvo i toplo vreme u fazi pre i tokom cvetanja šljive može doći do povećanja brojnosti ovih insekata, što može dovesti do smanjenja prinosa šljive za 30-40 odsto, pa i do 90 odsto.

Štetu pričinjavaju larve hraneći se u unutrašnjosti plodića, pri čemu dolazi do njihovog opadanja, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Negotin Slavica Svetozarević.

Crna i žuta šljivina osa mogu da ugroze 90% ploda

Kako smo ranije pisali, ako je neposredno pre i tokom cvetanja šljive vreme suvo i toplo, napad je jak i može biti izgubljeno i 90 odsto plodova, a ako je u ovoj fazi vreme hladno i vlažno, napad je obično slab. Oštećeni plodovi se vrlo lako prepoznaju po crnim tačkicama, koje predstavljaju mesto ubušivanja larve u unutrašnjost.

Imaga se javljaju krajem marta ili početkom aprila. Crna šljivina osa je veličine oko pet milimetara, glava, grudi, trbuh i legalica su crne boje sa smeđim pipcima. Noge su smeđe žućkaste boje, a krila providna sa smeđom nervaturom. Žuta šljivina osa je malo veća od crne. Glava, grudi i trbuh su žuto-smeđe boje, a noge su otvoreno žute boje, opisuje stručnjak za zaštitu bilja.

Larve tokom svog razvoja oštete četiri do pet plodova

Tokom godine ose razvijaju jednu generaciju. Prezimljavaju u stadijumu larve. U proleće pojavljuju se insekti i tada ženke polažu jaja na čašične listice cvetova. Iz jaja se pile larve koje se odmah ubušuju u tek zametnute plodove. Larve tokom svog razvoja oštete četiri do pet plodova. Oštećeni plodovi otpadaju, a odrasle larve odlaze u zemljište (na pet-šest centimetara dubine) gde prezimljavaju.

U cilju suzbijanja šljivine ose primenjuju se preventivne i hemijske mere zaštite. Od preventivnih mera koristiti obradu zemljišta oko voćaka u jesen kako bi se smaljila brojnost prezimelih larvi za narednu godinu. Hemijske mere zaštite primenjuju se u vreme piljenja larvi kada se zasad šljive nalazi u fazi precvetavanja (u odsustvu oprašivača).

Od insekticida koriste se preparati na bazi aktivne materije deltametrin. Prilikom primene pesticida obavezno se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača, naglašava Svetozarevićeva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Crna šljivina osa Žuta šljivina osa Imaga Oštećeni plodovi Slavica Svetozarević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...