Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljiva
  • 16.10.2019. 12:00
  • Šumadijski okrug, Aranđelovac

Ima najveći zasad šljiva u Srbiji - Tomino je celo brdo

Tomislav Marković iz sela Gornja Trešnjevica kod Aranđelovca ima 18 hektara pod šljivom i njegov zasad je najveći u jednom komadu. Šljive gaji na posnoj zemlji na brdu Lipova ravan - koje je celo njegovo. Toma nam priča da li je i zbog čega bogat čovek!

Foto: Biljana Nenković
  • 4.292
  • 1.060
  • 0

Kad nailazite u selo Gornja Trešnjevica i ugledate najvišu kotu - Lipovu ravan, išpartanu stablima voća, znaćete da do odredišta ima još da se putuje. Lipova ravan je na 550 metara nadmorske visine i skoro celo je vlasništvo poljoprivrednika iz ovog sela, Tomislava Markovića. Ukupno ima 70 hektara zemlje, od toga je 18 pod šljivom.

Zasad šljiva na zemlji 8. kategorije

Nasledio je 11 hektara zemlje, ali kad je preuzeo domaćinstvo počeo je da kupuje dalje. "Pokupovao sam zemlju sa 22 katastarske parcele, pa danas moja porodica ima ukupno 70 hektara. Ujedno smo ratari i stočari, imamo nešto pod šumom i livadama, ali najdraži su šljivici. Prvi zasad podigao sam pre 25 godina na tri i po hektara. Teško da je šta drugo moglo ovde, jer je ovo zemlja 8. kategorije. Ispod tankog sloja zemlje je maltene kamen. Na ovom podneblju i nadmorskoj visini ništa drugo nisam mogao da gajim, a nešto mora da se radi", priča Tomislav Marković.

Šljiva dobro rodila, ali nema dovoljno otkupljivača

Gaji četiri jagnjeta za bure nafte  

I nije pogrešio. Šljive na njegovoj zemlji rađaju. Verovatno je jedini proizvođač šljiva koji gaji sve vrste, tako da kod njega berba traje od juna do kraja oktobra. Godišnje ubere 17 vagona plodova.

"Jedan deo čačanske rane sam predao po 20 dinara. Crvenjaču isto. Preostale sorte su otišle u rakiju i to sve po 18 dinara. Grosu feliciju  koju beremo sad u oktobru dajemo za 22 dinara. I pre 18 godina sam šljivu prodavao po 18 dinara, ali tada je cena nafte bila oko 50 - 60 dinara. Sada šljivu prodajem po istoj ceni, a nafta je otišla u nebo. Nekada sam za bure nafte davao jagnje od 40 kilograma. Sada mi treba da odgajim 3-4 jagnjeta, da bih kupio gorivo potrebno za obradu zemlje," nabraja Toma poređenja koja mu se ne dopadaju.

 Prvi zasad podigao je pre 25 godina 

Bogatstvo - kad se skupe ukupno ih je 24 - oro! 

Kasno je, kaže on, sada bilo šta menjati. Ono što je bilo do njega, on je uradio. Pa i više od toga. "Moja supruga Gordana i ja imamo šestoro dece i desetoro unučadi. I tu sam prebogat i presrećan čovek. Pola života smo podizali decu i kupovali zemlju. Ulagali smo sve što smo zaradili i u jedno i u drugo. Nismo išli ni na letovanja, ni na zimovanja.  Sve sam to radio sa verom da će se na kraju isplatiti meni i mojoj deci, a kad se svi skupimo ima nas 24 - oro. Pomažu kad ima mnogo posla, ali niko od nas ne vidi računicu na ovom brdu. Troškovi su ogromni za ovako veliko imanje. Svako pomisli da kad neko ima mnogo zemlje da je bogat. Ali niko ne gleda koliko treba uložiti", priča Tomislav Marković.

Gaji sve sorte - sezona branja od juna do oktobra

Koliko je njegovo imanje samo pod šljivama, govori i to što mu je najlakše da ga obilazi automobilom. Dok iz starog džipa pokazuje šljivike, ponovo priča o velikoj istrajnosti, entuzijazmu i ogromnom trudu da na posnoj zemlji obezbedi egzistenciju za svoju porodicu. Sam je prokopao put od četiri kilometra do šljivika i obezbedio vodu, kako bi voćnjak mogao da navodnjava.  

"Odlučio sam da posadim sve sorte, kako bih imao berbu cele sezone. Prva stiže čačanska rana, za njom ide lepotica, pa stenlej, zatim najbolja, pa čačanska rodna, a poslednja stiže grosa felicija. Šljiva je ove godine imala prilično dobre uslove. Jedan deo sezone je bio kišovit, a kada je počela da zri naišao je period suše, pa nismo imali problema sa truljenjem. Grosa felicija se ove godine dobro pokazala, baš zbog suše, jer ona je osetljiva na trulež. Prošle godine nam je, na primer, sva istrulila," kaže Tomislav.

Odlučio je da posadi sve sorte, kako bi imao berbu cele sezone

Kao i sve voćare u Šumadiji i Tomu muči neizvesnost sa neba. Poslednje dve godine njegove voćnjake zahvatio je grad. "Zbog toga nisam mogao šljivu da plasiram na rusko tržište, a u isto vreme cena na domaćem bila je dosta niska. Tada trpite ogromne gubitke, uz iste troškove," dodaje on.

Ipak, Toma ne odustaje, jer nema gde nazad. "Od ovih voćnjaka na Lipovoj ravni sam odgajio i školovao decu, kupovao zemlju. Imam četvoricu sinova i dve ćerke. Najmlađa još ide u osnovnu školu. Za sada samo jedan unuk voli s nama da dođe ovde i da radi. Ostali gledaju da pronađu bolje poslove, ali pomažu kad treba. Videćemo šta će biti na kraju od naše Lipove ravni," kaže Toma. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Šljiva Šljivici Grosa felicia Čačanska rana Stenlej Gornja Trešnjevica Rusko tržište Izvoz voća Cena šljiva Tomislav Marković


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]