Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje jagoda
  • 10.04.2021. 07:30
  • Španija

Ilegalno navodnjavanje jagoda uništava jednu od najvažnijih močvara Evrope

Otkriveno je da proizvođači jagoda u Španiji ilegalno crpe vodu na prostoru Nacionalnog parka "Coto de Doñana" koji je na listi UNESCO-ve svetske baštine.

Foto: Depositphotos/ADragan
  • 197
  • 112
  • 0

Trećina jagoda koje se već u februaru nalaze na policama trgovačkih lanaca širom Evrope, raste u Huelvi na jugozapadu Španije. Ta regija svake sezone izveze gotovo 300.000 tona ovog voća, a reč je o plodovima čiji se zasadi nalaze tik uz Nacionalni park Donjana, poznat i kao "Coto de Doñana".

U nedavnom izveštaju koji je objavila medijska kuća WDR stoji da nezakonito navodnjavanje njihovih plantaža preti ovom rezervatu. Reč je o jednoj od najvažnijih močvara na našem kontinentu, a nalazi se na UNESCO-ovom listi svetske baštine.

Više od hiljadu ilegalnih bunara

Prema ovim informacijama preti joj isušivanje jer poljoprivrednici ilegalno uzimaju vodu za navodnjavanje voća.

Novinari WDR-a prvo su istražili odakle dolaze jagode na police nemačkih supermarketa pa su otkrili da su većinom iz navedene regije. Kada su se uputili tamo, na licu mesta su utvrdili da je tamo nezakonito navodnjavanje široko rasprostranjeno. Pronašli su i ilegalno iskopane bunare, a usred zaštitne zone nacionalnog parka otkrili plantažu koja prema procenama ekologa tamo nije smela da bude podignuta.

Navode podatak da je tamo preko 1.000 ilegalnih bunara koji podzemnim putem odvode vodne resurse iz spomenute močvare. Ali, kako tvrde, pravni postupci protiv španskih farmera koji nezakonito crpe taj važan resurs su retki. 

Pada nivo podzemnih voda

Budući da poslednjih godina nedostaje kiše, biljkama koje tamo rastu potrebna je podzemna voda. Ali, njen nivo pada već nekoliko godina zaredom i to uglavnom zbog poljoprivredne proizvodnje. Ako se to uskoro ne zaustavi zemljište će postati preslano jer voda sa Atlantika ulazi i meša se sa podzemnom, piše br.de.

Još je pre dve godine dw pisao o tome kako je osim jagoda problematičan i uzgoj kupina. Tada je objavljen podatak kako je španskoj poljoprivredi potrebno gotovo osam puta više vode nego svim stanovnicima ove evropske zemlje. Takođe, da se oko nacionalnog parka nalazi 11.000 staklenika, od čega su dve hiljade potpuno ilegalne, a za 4.000 stvari nisu jasne. 

Osim poljoprivrednika koji samo pokušavaju da prežive uz nezaposlenost koja je u toj regiji preko 20 odsto, problem koji ugrožava nacionalni park je i turizam. 

Evropska Komisija upozorila je Španiju da mora bolje da zaštiti Donjanu ili će je tužiti Evropskom sudu. Prema njoj, to područje je od velike ekološke važnosti za celu Evropu i najvažnije uzgajalište i odmorište za stotine hiljada ptica selica.


Tagovi

Španija Jagode Donjana Coto de Doñana Ilegalno navodnjavanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.