Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sibirska borovnica
  • 18.09.2021. 12:00
  • Međimurska, Mala Subotica

Igor Hrustek od haskapa proizvodi ljubičasti senf i - sibirski avion

Ako imate super proizvod i želite opstati na tržištu, morate ga prerađivati, dobro brendirati i ulagati u marketing, jer jedino to garantira dugoročno stabilnu prodaju, kaže Igor Hrustek

Foto: Vesna Mijat
  • 465
  • 62
  • 0

Kamčatska, majska, sibirska borovnica službenog imena haskap, biljka je otporna na mraz i kukce, podnosi temperature i do minus 40 stupnjeva. Plod su bobice bogate C vitaminom, a po nekim istraživanjima imaju ga čak više i od limuna. Bogata je željezom, fosforom, kalijem, ima protuupalna i protualergijska svojstva. Tražeći proizvođače haskapa, put nas je odveo u Međimurje, u nasad obitelji Hrustek.

Njihov nasad ima 4.200 grmova na 1,8 hektara površine. Radi se o dva voćnjaka, prvi je zasađen prije 6 godina, a sljedeće godine posadili su i drugi. Imaju eko certifikat za haskap, prerađuju ga ali i prodaju svježeg.

Najrodnija sorta haskapa je Aurora

Prva ideja im je bila da sade goji bobice, ali su se nakon istraživanja odlučili za haskap i nisu požalili. Ovo bobićasto voće potječe iz Sibira, a danas su razvijene ruske, kanadske, europske, poljske pa čak i japanske sorte.

U voćnjaku Hrustekovih zasađene su kanadske sorte, dok je sorta Aurora najrodnija, nasočnija i najukusnija. Nije im se pokazao kao zahtjevna vrsta. Vlagu najviše treba u vrijeme formiranja ploda, a u svibnju u Maloj Subotici je ne nedostaje. Dok je biljka mlada treba kositi radi korova, ali Igor se pomaže agro tekstilom.

Sezona haskapa počinje u trećem mjesecu, a neke grmove potrebno je prorijediti

"U ekološkoj smo proizvodnji, a haskap je dosta zahvalan za uzgoj u odnosu na neke druge kulture. Sezona nam kreće u trećem mjesecu, kada počinjemo s košnjom. Što se tiče orezivanja, neke sorte svake godine treba malo prorijediti, jer su im grmovi jako gusti, pa zbog zdravih plodova i veće dostupnosti sunca radi šećera, neke grmove orezujemo“, kaže Igor Hrustek.

Ljubičasti senf i sibirski avion

Nakon dvije, tri godine Hrustekovi su počeli s preradom bobica u klasične proizvode sok, pekmez i sušeni haskap. Onda su odlučili krenuti hrabrije, u osmišljanje svojih jedinstvenih receptura.

Kako Igor voli ljuto, nastali su ljuti umaci, sa čili papričicama, ali razvili su i druge proizvode. Napravili su slatki umak u kombinaciji haskapa i kakaa, koji ide u sladoled, kolače i druge deserte.

Jedan od proizvoda koje ćete brzo zamijetiti u njihovom asortimanu je ljubičasti senf. Taj je proizvod nastao tako što su spojili mljevenu gorušicu s borovnicom i mediteranskim začinima. Ljubičasti senf koji sjajno ide uz steakove, roštilj i ribu, a njime se može i marinirati.

I na kraju, tu je i mješavina začina sibirski avion, mješavina sušenih vrganja, haskapa i čilija te još par začina u manjim količinama.

Prerađevine haskapa OPG-a Hrustek mogu se kupiti u nekoliko gradova, online i u dućanima Međimurski štacun

"Bez obzira, ako i imate super proizvod, to nije dosta da ga prodate. Ako hoćete opstati na tržištu morate ga prerađivati, dobro brendirati i ulagati u marketing non-stop, jer jedino to garantira dugoročno stabilnu prodaju“, zaključio je ovaj mladi poljoprivrednik.

Svježe bobice i prerađevine s OPG-a Hrustek pronaći ćete u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku i Međimurju, a možete ih naručiti i preko interneta. Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo član je udruge Najbolje lokalno i imaju dućan Međimurski štacun.

Pogledajte više u video prilogu:


Tagovi

OPG Hrustek Igor Sibirska borovnica Haskap Međimurski štacuna Najbolje lokalno Prerada bobićastog voća


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.