Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativna rodnost
  • 04.12.2019. 13:30

I nestručna rezidba izaziva alternativnu rodnost

Alternativnu rodnost voćnih stabala može izazvati puno faktora. Nestručna rezidba, nepravilna ishrana, vremenske prilike samo su neki koji utječu na pojavu alternativne rodnosti.

Foto: Depositphotos/Scruggelgreen
  • 795
  • 53
  • 0

Često ćete čuti hobi voćare, ali i profesionalne, kako se žale na alternativnu rodnost i pripisuju tu pojavu višim silama. Nedavno sam objavila tekst o plemkama i pročitala u komentarima da je 2020. godina prijestupna i da se u takvim godinama voće ne sadi i ne cijepi. Ovim praznovjerjem se pokriva neznanje iz sektora voćarstva.

Kako uzeti i čuvati voćne plemke?

Nepoznavanje mehanizama koji dovode do alternativne rodnosti je problem koji prati mnogo voćara, posebno amaterskih. Razvoj plodnih grana, utjecaj vremenskih prilika, nepravilna ishrana, napad štetnika, pojava biljnih bolesti utječu na pojavu alternativne rodnosti voćnih stabala.

Kod većine voćnih vrsta razvoj rodnih grančica traje nekoliko godina

Svi smo vidjeli da jedno voćno stablo prerodi i formira mnoštvo sitnih plodova, a sljedeće godine ima slabo plodonošenje, formira mali broj plodova ili uopće ne rodi. Ovo se događa kod stabala čiji vlasnici ne poznaju osnovne zahvate pomotehnike, tj. ne znaju orezati voćna stabla u svom voćnjaku, dvorištu i ne znaju kako brinuti o svojim stablima.

Kod većine voćnih vrsta razvoj rodnih grančica traje nekoliko godina. Prve godine se iz pupoljka razvija grana na kojoj se formira pupoljak iz koga će se u drugoj godini razviti rodna grana na kojoj se formiraju rodni pupoljci. Tek treće godine se formira cvijet i plod.

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Zbog toga je važno poznavati način razvoja voćnih stabala i formiranja krošnje, odnosno potrebno je poznavati razvoj grana u krošnji.

Razlozi koji dovode do alternativne rodnosti 

Prilikom rezidbe potrebno je znati prepoznati u kojoj razvojnoj fazi se nalaze grane na stablu. Bez bojazni se mogu ukloniti vodopije, vertikalne grane koje crpe hraniva i neće donijeti rod. Često se nestručnom rezidbom uklanjaju jednogodišnje rodne grane i grane koje su budući nositelji rodnih grana. Na taj način nestručna rezidba uvodi voćna stabla u alternativnu rodnost.

Pojava kad voćno stablo koje je neadekvatno njegovano prerodi, te godine stablo se iscrpi, jer mora ishraniti toliko puno plodova i formira mali broj rodnih pupoljaka koji su nositelji roda za sljedeću godinu. Zbog toga se obavlja prorjeđivanje plodova kako bi potrošnja hraniva i formiranje rodnih pupoljaka bilo svake godine ujednačeno.

Alternativna rodnost jabuke: Zašto je važno prorjeđivanje?

Napad štetnika i pojava bolesti također mogu utjecati na pojavu alternativne rodnosti. Veliki broj štetnika svojim djelovanjem uništava plodove, cvjetove i pupoljke. Isti rezultat imaju i brojne biljne bolesti koje se javljaju na voćnim stablima. Zbog toga je važno da se provodi zaštita voćnih stabala i pri tome dajem prednost svim oblicima zaštite prirodnim sredstvima: od biljnih pripravaka, kompostnih, sode bikarbone, mlijeka, sirutke, gline, mikrobioloških preparata i slično.

Prirodni načini zaštite voća od bolesti

Vremenske prilike imaju veliki utjecaj na pojavu alternativne rodnosti. Svjedoci smo posljednjih godina koliko se vremenske prilike mjenjaju i kako dolazi do cvjetanja voćnih stabala tijekom kasne jeseni zbog utjecaja visoke temperature. Ovim se smanjuje broj rodnih pupoljaka koji će se otvoriti na proljeće i samim tim dolazi do manje rodnosti. Posljedica manje rodnosti je da će stablo na granama formirati veliki broj rodnih pupoljaka i zbog toga stablo ulazi u ciklus alternativne rodnosti. Jedne godine prerodi, druge nema roda i formira mnogo rodnih pupoljaka, treće godine opet prerodi i formira mali broj rodnih pupoljaka. Tako se stvara ciklus alternativne rodnosti. Pravilnom rezidbom, ishranom stabla i prorjeđivanjem plodova ova pojava se može sanirati i spriječiti alternativna rodnost.

Druga pojava vezana za alternativnu rodnost je kasni proljetni mraz. Svi voćari su se sreli s posljedicama kasnih mrazeva i propadanjem otvorenih cvjetova, čak i mladih zametnutih plodova. Treba napomenuti i tuču kao pojavu koja može dovesti do propadanja roda, uništavanja rodnih pupoljaka. Tijekom zime temperatura može biti ekstremno niska što će dovesti do smrzavanja cvjetnih pupoljaka. Sve to rezultira pojavom alternativne rodnosti.


Tagovi

Alternativna rodnost Rezidba Voćke Praznovjerje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.