Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šljiva
  • 22.08.2017. 10:30

Htjeli promjenu pa zasadili preko 500 sadnica šljiva

Šljive su specifične po tome što su prilično zanemarene kao voćna vrsta, iako potpuno nepravedno budući je naše područje pogodno za uzgoj, imaju vrlo široku primjenu u kućanstvu i jako su zdrave kao svježe. Vrlo su jak diuretik i imaju odličan utjecaj na sve probleme sa probavom, istaknuo je vlasnik OPG-a Mladen Čižmešija.

  • 1.999
  • 225
  • 0

OPG Čižmešija iz Koprivnice postoji od 2010 godine. U posao s voćem i povrćem krenuli su sasvim slučajno, zbog želje za promjenom posla. Prvo se pojavila želja za promjenom, a zbog raspoložive obiteljske zemlje krenuli su u sadnju voćnjaka šljive i aronije te podizanje prvog od današnjih 3 plastenika.

Zasađeno pet različitih sorti šljiva

Šljive su zasađene na površini od 0,85 ha, 525 stabala. Imaju zasađenih 5 različitih sorti koje prema vremenu dozrijevanja sukcesivno beru oko 2 mjeseca. U punom rodu očekuju 15 do 18 tona ploda, ukoliko ne bude smrzavanja ili drugih prirodnih nepogoda kao prošle i ove godine.

"Šljive su specifične po tome što su prilično zanemarene kao voćna vrsta, iako potpuno nepravedno budući je naše područje pogodno za uzgoj. Imaju vrlo široku primjenu u kućanstvu i jako su zdrave kao svježe. Vrlo su jak diuretik i imaju odličan utjecaj na sve probleme s probavom", istaknuo je vlasnik OPG-a Mladen Čižmešija.

Velik izbor proizvoda od šljiva

U stalnoj ponudi imaju sušene šljive bez koštica, koje suše sami, a za što su posebno investirali i u solarnu sušaru. Također u ponudi imaju i smrznute šljive iz njihove hladnjače, pogodne za knedle sa šljivama ili kolače, tako da osiguravaju ponudu tijekom cijele godine. U pripremi je i čisti sok od šljiva, bez dodanog šećera i konzervansa, a razmišljaju i o drugim oblicima prerade koji su još u ispitivanju.

"Šljiva je nešto manje zahtjevna u odnosu na neke druge komercijalne vrste voća, u smislu zaštite od bolesti i štetnika, ali ipak i sa šljivom ima puno posla", kaže Čižmešija.

Berba aronije - kad dođe do visoke koncentracije suhe tvari

"Aronija je jedan od najjačih poznatih antioksidansa među voćem, a blagotvorno djeluje na rad svih unutarnjih organa pa tako regulira krvni tlak, razinu šećera i štetnog kolesterola u krvi, podiže imunitet i pomaže izlučivanju teških metala iz tijela. Našu aroniju beremo tek kad postigne visoku koncentraciju suhe tvari (iznad 26 Bx), što je i garancija visokokvalitetnih krajnjih proizvoda, odnosno matičnog šoka i sušenog zrna", naglašava Mladen Čižmešija.

Informacije o njihovim proizvodima mogu se pronaći na njihovoj web stranici, facebooku, povremeno i u tiskovinama, a bilo ih je i u televizijskim emisjama.

Najbolji proizvod od šljive kaže Mladen Čižmešija je svakako sušena šljiva zbog vrlo široke primjene. Naime, suhe šljive zadržavaju sve hranjive nutrijente i nakon procesa sušenja te predstavljaju pravu zdravu energetsku bombu. Sadrže puno vlakana te pomažu u problemima s probavom, odnosno zatvorom. Sadrže i vitamin K koji je važan kod normalnog zgrušavanja krvi. Bogate su i kalijem koji poizitivno utječe na pravilno funkcioniranje srca te zdravlje kostiju, ali i vitamin A, koristan za imunološki sustav u cjelini.

Kupci se stalno vraćaju - dokaz kvalitete i uspjeha

"Naši kupci su veoma zadovoljni kako našim svježim proizvodima, tako i prerađevinama, a najbolji pokazatelj je to da nam se stalno vraćaju i pronalaze nas preko interneta ili direktnim kontaktom na koprivničkoj tržnici", ističe Mladen Čižmešija.

Savjet onima koji se žele baviti ili se bave uzgojem šljiva, poručuje Čižmešija, je da ne kreću u proizvodnju ako je glavni motiv u pozadini državni poticaj i ako ne računaju s puno rada.

Fotografije: Privatna arhiva OPG-a Čižmešija


Tagovi

Opg Cizmesija Koprivnica Plastenika Sorti Vocna vrsta Sljive Mladen Cizmesija Susene sljive bez kostica Solarna susara Visoka koncetracija suhe tvari Susena sljiva Koprivnickoj trznici


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]