Šljive su specifične po tome što su prilično zanemarene kao voćna vrsta, iako potpuno nepravedno budući je naše područje pogodno za uzgoj, imaju vrlo široku primjenu u kućanstvu i jako su zdrave kao svježe. Vrlo su jak diuretik i imaju odličan utjecaj na sve probleme sa probavom, istaknuo je vlasnik OPG-a Mladen Čižmešija.
OPG Čižmešija iz Koprivnice postoji od 2010 godine. U posao s voćem i povrćem krenuli su sasvim slučajno, zbog želje za promjenom posla. Prvo se pojavila želja za promjenom, a zbog raspoložive obiteljske zemlje krenuli su u sadnju voćnjaka šljive i aronije te podizanje prvog od današnjih 3 plastenika.
Šljive su zasađene na površini od 0,85 ha, 525 stabala. Imaju zasađenih 5 različitih sorti koje prema vremenu dozrijevanja sukcesivno beru oko 2 mjeseca. U punom rodu očekuju 15 do 18 tona ploda, ukoliko ne bude smrzavanja ili drugih prirodnih nepogoda kao prošle i ove godine.
"Šljive su specifične po tome što su prilično zanemarene kao voćna vrsta, iako potpuno nepravedno budući je naše područje pogodno za uzgoj. Imaju vrlo široku primjenu u kućanstvu i jako su zdrave kao svježe. Vrlo su jak diuretik i imaju odličan utjecaj na sve probleme s probavom", istaknuo je vlasnik OPG-a Mladen Čižmešija.
U stalnoj ponudi imaju sušene šljive bez koštica, koje suše sami, a za što su posebno investirali i u solarnu sušaru. Također u ponudi imaju i smrznute šljive iz njihove hladnjače, pogodne za knedle sa šljivama ili kolače, tako da osiguravaju ponudu tijekom cijele godine. U pripremi je i čisti sok od šljiva, bez dodanog šećera i konzervansa, a razmišljaju i o drugim oblicima prerade koji su još u ispitivanju.
"Šljiva je nešto manje zahtjevna u odnosu na neke druge komercijalne vrste voća, u smislu zaštite od bolesti i štetnika, ali ipak i sa šljivom ima puno posla", kaže Čižmešija.
"Aronija je jedan od najjačih poznatih antioksidansa među voćem, a blagotvorno djeluje na rad svih unutarnjih organa pa tako regulira krvni tlak, razinu šećera i štetnog kolesterola u krvi, podiže imunitet i pomaže izlučivanju teških metala iz tijela. Našu aroniju beremo tek kad postigne visoku koncentraciju suhe tvari (iznad 26 Bx), što je i garancija visokokvalitetnih krajnjih proizvoda, odnosno matičnog šoka i sušenog zrna", naglašava Mladen Čižmešija.
Informacije o njihovim proizvodima mogu se pronaći na njihovoj web stranici, facebooku, povremeno i u tiskovinama, a bilo ih je i u televizijskim emisjama.
Najbolji proizvod od šljive kaže Mladen Čižmešija je svakako sušena šljiva zbog vrlo široke primjene. Naime, suhe šljive zadržavaju sve hranjive nutrijente i nakon procesa sušenja te predstavljaju pravu zdravu energetsku bombu. Sadrže puno vlakana te pomažu u problemima s probavom, odnosno zatvorom. Sadrže i vitamin K koji je važan kod normalnog zgrušavanja krvi. Bogate su i kalijem koji poizitivno utječe na pravilno funkcioniranje srca te zdravlje kostiju, ali i vitamin A, koristan za imunološki sustav u cjelini.
"Naši kupci su veoma zadovoljni kako našim svježim proizvodima, tako i prerađevinama, a najbolji pokazatelj je to da nam se stalno vraćaju i pronalaze nas preko interneta ili direktnim kontaktom na koprivničkoj tržnici", ističe Mladen Čižmešija.
Savjet onima koji se žele baviti ili se bave uzgojem šljiva, poručuje Čižmešija, je da ne kreću u proizvodnju ako je glavni motiv u pozadini državni poticaj i ako ne računaju s puno rada.
Fotografije: Privatna arhiva OPG-a Čižmešija
Tagovi
Autorica