Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Božić-borovnica
  • 26.05.2018. 07:30

Hobi pretvorili u posao, OPG Božić danas ima 520 sadnica sibirske borovnice

Moj je savjet pokušajte prvo malo, ako vidite da vam to ide, proširite se, poručuje Goran Božić čija je obitelj hobi - uzgoj haskapa, pretvorila u posao.

Foto: arhiva OPG Božić
  • 4.086
  • 204
  • 0

Gospodarstvo Veronike Božić, OPG Božić-borovnica, postoji od 2017., a na uzgoj haskapa, sibirske borovnice odlučili se se, kažu, slučajno. Prvo je to bio hobi, no kako im se svidjelo, odlučili su se proširiti. Nasad se nalazi u Našičkom Novom Selu. Trenutno imaju 520 sadnica pet različitih sorti, 3 sorte ruskih i 2 sorte kanadskih: Lenjingradski Velikan, Nimfa, Morena...

U jesen 2016. posadili su prvih 250 sadnica. "Prije otvaranja OPG-a samo smo sadili vrt u blizini kuće. Obrađujemo na površini cca 5.000 kvadrata, a uzgaja se na 2.000 m². Dosad se, na našu sreću, nismo sreli s većim problemima. Jedini problem nam je bio voda koje tijekom ljetnih dana uvijek fali, no riješili smo i taj problem navodnjavanjem kap na kap. Sljedeće godine se nadamo da ćemo početi prodavati i prerađivati naše plodove", priča Goran Božić sin nositeljice Veronike. 

OPG broje inače tri člana obitelji koji svi imaju određeni posao oko uzgoja. Svatko ima svoj zadatak koji s lakoćom odrađuju. Nisu korisnici poticaja, a budući da su se odlučili za ekološki uzgoj, sadni materijal su nabavljali u rasadnicima koji posjeduju certifikat da je ekološki proizvod. Mehanička obrada i njega nasada vrši se kultiviranjem i pljevljenjem, a od zaštitnih sredstava koriste samo prirodno, koprivu.

Kada je u pitanju posao kojim se kao mladi čovjek bavi, Goran odgovara: 

"Smatram da se nedovoljno mladih bavi poljoprivredom, trebalo bi dati veće potpore i veća sredstva na raspolaganje kako bi više ljudi imalo motivaciju za rad u poljoprivredi. Moj je savjet pokušajte prvo malo, ako vidite da vam to ide, proširite se", poručuje Goran koji s ljubavlju radi posao koji ga, kaže, opušta i relaksira, a nada se i dodatnoj zaradi kada borovnica dođe u puni urod. 


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Božić Borovnica Haskap Goran Božić


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo