Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruža agrar
  • 10.07.2020. 10:00
  • Šumadijski okrug, Knić

Gruža Agrar: Voćari u Srbiji shvataju značaj protivgradne zaštite

Kompanija Gruža Agrar 10 godina proizvodi protivgradne mreže i ostalu opremu za savremene zasade u voćarstvu, a u godinama iza sebe primećuju da se svest domaćih proizvođača o važnosti protivgradne zaštite sve više podiže.

Foto: Gruža agrar
  • 739
  • 53
  • 0

Voćari u Srbiji sve više se okreću uzgajanju voćarskih kultura sa sistemom protivgradne zaštite i prepoznaju značaj ovakve proizvodnje u cilju poboljšanja i samog kvaliteta plodova, ocenjuju u firmi Gruža Agrar koja se 10 godina bavi projektovanjem i postavljanjem konstrukcija protivgradnih mreža na drvenim i betonskim stubovima na zasadima različitih voćarskih kultura u našoj zemlji, ali i u inostranstvu.

Dejan Pavlović ispred Gruže Agrar navodi da posluju ne samo u Srbiji već i u zemljama u regionu, ali i šire.

"Osim u Srbiji, poslujemo u Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Belorusiji. U Bosni i Hercegovini do sada nije bila toliko razvijena ovakva vrsta proizvodnje, ali primećujemo da se postepeno i tamo razvija", navodi Pavlović.

Protivgradna mreža ne štiti samo od grada

Kada je u pitanju naša zemlja, kaže da ima klijenata iz cele države, ali da ih je pretežno iz Vojvodine i centralne Srbije.

"Južni deo je manje zastupljen voćnjacima i savremenim zasadima. Iz godine u godinu se primećuje rast u interesovanju domaćih proizvođača za protivgradnom mrežom jer su sami zaključili da bez protivgradne mreže ne mogu da imaju sigurnu prvu klasu roda što znači da ta mreža ne štiti samo od grada već i od ožegotina kada su velike temperature, od insekata i ptica, pravi se kavez za mreže gde ne može da uđe ništa od ptica, ima različitu namenu i pomaže poboljšanju kvaliteta ploda u više segmenata", napominje Pavlović.

Pored protivgradne mreže, Gruža Agrar ima u ponudi i dodatnu opremu za voćarstvo kao što su kolica, kengur torbe, platforme za berbu i rezanje, sve neophodno za rad u savremenom voćnjaku. Njihovi klijenti imaju mogućnost obuke u vidu savetovanja koje organizuje ova firma.

Pored protivgradne mreže, Gruža Agrar ima u ponudi i dodatnu opremu za voćarstvo kao što su kolica, kengur torbe, platforme za berbu i rezanje

"Kupci su veoma zainteresovani za tu vrstu edukacije. Organizujemo dva savetovanja, odnosno savetovanje i sabor voćara gde okupljamo voćare da vide na licu mesta kako je to urađeno i postavljeno, ta oprema može da se proba i voćar može da vidi kako to funkcioniše u voćnjaku. Imamo i stručnjake i profesore sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i Ljubljane i oni imaju udeo u tome da sa stručne strane objasne voćarima sve o uzgoju, prihrani i zaštiti voćarskih kultura", navodi on.

Važno je iskustvo kupaca

Kaže da su najčešća pitanja proizvođača o samoj proizvodnji odnosno kako da ostvare veće prinose i što bolji kvalitet. Među prisutnima na ovim obukama bila je i Milica Milenković iz Slatine kod Čačka koja uzgaja borovnice na oko 40 ari.

"Bila sam na obukama koje organizuju i to je veoma korisno što se tiče proizvodnje. Razmenjujemo iskustva sa drugim proizvođačima, čujemo nove savete i nešto novo naučimo od stručnjaka, a Gruža Agrar nam je uvek na raspolaganju što se tiče konsultacija i saradnje", navodi Milica.

Dalje dodaje, da od samog ulaska u proizvodnju koristi protivgradnu mrežu, posebno zbog vremenskih nepogoda u vidu grada koji u toku proleća uglavnom pada u okolini Čačka.

"Od početka imamo protivgradnu mrežu koju smo kupili u Gruži Agrar. Odlučili smo se za to zato što nam je kraj takav da ima grada i nismo hteli da rizikujemo da nam propadne rod zbog tih nepogoda. Država daje subvencije i uz tu pomoć smo kupili protivgradnu mrežu. Najkritičniji su nam april i maj što se tiče grada, posle toga nam zaštita znači za senčenje, da plodove ne ubije sunce", dodaje ona.

Kako navode u ovoj firmi, u Srbiji je trenutno oko 100.000 hektara zemlje pod protivgradnom zaštitom.

Za više informacija o protivgradnoj mreži i njenom postavljanju, obratite se stručnom timu Gruže Agrar na dole navedene kontakte!


Foto prilog


Tagovi

Gruža Agrar Protivgradna mreža Dejan Pavlović Milica Milenković Zaštita voća


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner

Gruža Agrar

Balosava bb, 34230 Gruža, Srbija
tel: +381346515676, e-mail: info@gruzaagrar.rs web: http://www.gruzaagrar.rs

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]