Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 29.10.2022. 09:00

Granotoč - opasna je i jedna gusjenica, kako suzbiti štetnika?

Gusjenica se pojavljuje u listopadu. Na površini stabala prvo se primijeti žućkasti izmet i piljevina.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.335
  • 56
  • 0

Granotoč, Zeuzera pyrina, jedan je od važnijih štetnika u voćarstvu jer može uzrokovati veliku štetu na voćkama, posebice jabukama, kruškama i šljivama. Naročito se pojavljuje u sušnim godinama kada biljke oslabe zbog nedostatka vode, što predstavlja ulazna vrata za lakši napad štetnika i bolesti.

Leptir je bijele boje, ali se teže primjećuje jer leti noću. Pojavljuje se od kraja svibnja do polovine rujna kada ženka polaže jaja na grane ili u osnovu pupoljaka.

Starija stabla su otpornija

Šteta koju pravi granotoč veća je u mladim nasadima s gušćom sadnjom, pogotovo na M9 podlozi jabuke, odnosno, dunji kod krušaka. Štetu čini gusjenica. Samo jedna može biti dovoljna da uništi stablo. Ona starija se lakše bore s ovim štetnikom jer su otpornija na sušu i ostale nepovoljne vremenske prilike, a ako imaju više vode u sebi, može doći do toga da uguše gusjenicu, nešto slično kao kod potkornjaka.

Na površini stabala prvo se primijeti žućkasti izmet i piljevina

Gusjenica se pojavljuje u listopadu. Na površini stabala prvo se primijeti žućkasti izmet i piljevina. Gusjenica se nalazi ispod kore, u hodniku, koji je ubušila i u kojem prezimljava. Ako su deblo ili grana tanji, dolazi do sušenja grane na mjestima iznad ubušenja, jer ona grize srž prema gore. Žućkaste je boje, s crnom glavom i pjegama, zbog čega granotoč zovu i "leopard leptir". Hodnici su smeđe boje i u njima se nalazi izmet gusjenice pomiješan sa srži drveta.

Napad može biti najjači upravo u listopadu kada se završava vegetacija i kada, nakon opadanja listova, može se vidjeti gdje su ulazne rupe u kojima se nalaze gusjenice. Dio stabla iznad rupe odrveni i promijeni boju, osuši se i, na kraju potamni.

Suzbijanje granotoča vrši se tijekom leta leptira ili u trenutku izlaska gusjenica iz jaja i njihovog ubušivanja u koru. Zaražene grane se režu i spaljuju jer su izvor napada na ostala stabla. Isto tako spaljuju se i osušena stabla koja su također žarište za napad na zdrava stabla.

Ubrizgati insekticid u rupu

Na brojnost leptira može se utjecati primjenom insekticida koji se koriste protiv savijača jabuke i ostalih štetnika, ali je problem duži period polaganja jaja zbog čega je potrebno stalno praćenje stabala i njihovog zdravstvenog stanja. 

U jesen se primjenjuju bakreni preparati

U slučaju dubljeg ubušivanja u srž stabla, odnosno, kada se već napravi hodnik, najbolje je da se proširi ulazna rupa gdje izlazi izmet, i da se injektiraju insekticidi koji uništavaju štetnika. Otvor je potrebno zatvoriti voskom. Ako proizvođač ne želi ubrizgati insekticid može se koristiti vata natopljena u benzin ili kloroform koja se također zatvori voskom.

Pomažu bakar i vapno

Ako želite ekološki način suzbijanja, u hodnike možete ubrizgati čaj od češnjaka, kamilice, mente i kadulje, a može i od pelina. Štetnik ne može podnijeti njihov miris.

U jesen se primjenjuju bakreni preparati koji mogu utjecati na pojavu leptira u proljeće naredne godine. Bakar se može pomiješati i s vapnom, a stabla tretirati mješavinom ove dvije supstance ili premazivanjem stabala, a s aplikacijom se može ići i u proljeće, u ožujku i travnju. Važno je da se, prilikom leta leptira, bakar i vapno nalaze na površini stabla.  


Povezana biljna vrsta

Pelin

Pelin

Sinonim: Gorki pelin, turski neven, gorčika, obsienac, osinać, pelen, pelim, absint, akšenac | Engleski naziv: Wormwood | Latinski naziv: Artemisia absinthium L.

Pelin je višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Compositae). Povijesna zanimljivost povezuje pelin s božicom Artemidom, boginjom lova i ženskoga zdravlja, po kojoj je biljka i... Više [+]

Tagovi

Granotoč Bakar Pelin Piljevina M9 podloga Zeuzera pyrina Vapno


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024