Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 03.09.2021. 12:00

Gorke pege na jabukama i kako ih sprečiti?

Gorke pege se javljaju pretežno oko čašice, mada mogu biti rasute po čitavoj površini ploda. One su mrke, plutaste, nekrotične, gorkog ukusa koji nastaje zbog prisustva magnezijuma koji preuzima ulogu kalcijuma u plodu.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2 (ilustracija)
  • 518
  • 23
  • 0

Za normalan razvoj jednog ploda jabuke, prema literaturi, potrebno je 30 do 50 zdravih, funkcionalnih listova, jer je kvalitet plodova direktno povezan sa brojem listova. List je vegetativni organ sa višestrukom ulogom u životu biljke u kome se obavlja sinteza organske materije (fotosinteza), razgradnja organske materije (disanje), transpiracija, kao i razmena gasova (SO2 i O2), podseća stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Beograd Zoran Janković.

Funkcionisanje lista direktno zavisi od korelacije sa drugim delovima biljke, kao i od uslova životne sredine. Manja lisna masa u odnosu na optimalnu uslovljava nedovoljno stvaranje organske materije, koje negativno utiče na razvoj celokupne biljke, a samim tim i plodova. Veća lisna masa u odnosu na optimalnu utiče na povećanu sintezu organske materije, rast i razvoj biljke i plodova. Povećanjem mase ploda, povećava se mogućnost pojave gorkih pega (Bitter pit) uzrokovane nedostatkom kalcijuma u plodu.

U većini zemljišta njega ima dovoljno za ishranu jabuke. To je jedan od najrasprostranjenijih elemenata u prirodi i čini 3,6 odsto zemljine kore. Njegov transport kroz biljku je pasivni proces, a iz zemljišta preko korenovog sistema kroz ksilem zavisi od inteziteta transpiracije i u normalnim prilikama je intezivan.

Sa druge strane, transport kalcijuma kroz floem je minimalan, tako da novoformirani organi mogu da se snabdeju dovoljnom količinom ovog elementa samo direktno iz zemljišnog rastvora.

Pored višestruke uloge u metabolizmu biljke, kalcijum ima značajnu ulogu u neutralizaciji organskih kiselina, koje nastaju u procesu fotosinteze i kao produkt metabolizma ćelija. Zbog toga se u višegodišnjim biljkama intezivno nakuplja u listovima, usled čega mali deo dospeva u plodove, što predstavlja evolutivni odgovor kojim se biljka održava u životu, objašnjava ovaj stručnjak.

Kako nastaju pege?

Oksalna kiselina, kao najznačajniji nusproizvod fotosinteze, je fitotoksična i dovodi do nekroze delova, odnosno celih listova. Kalcijum veže oksalnu kiselinu stvarajući so kalcijum oksalat koji se u vidu kristalnih druza skladišti u središnjem delu lista. Mineralizacijom se povećava čvrstoća ćelija i obezbeđuje, ponekad, zaštita od sitnih životinja koje se hrane listovima.

Pre sadnje voća u jesen uradite analizu zemljišta i pravilno đubrenje

Gorke pege se javljaju pretežno oko čašice, mada mogu biti rasute po čitavoj površini ploda. One su mrke, plutaste, nekrotične, gorkog ukusa koji nastaje zbog prisustva magnezijuma koji preuzima ulogu kalcijuma u plodu.

Problem pojave gorkih pega i drugih fizioloških promena nastalih neposrednim ili posrednim uticajem nedostatka ovog elementa postoji dugo koliko i intezivno gajenje jabuke. Njihova pojava se može sprečiti na različite načine.

Kako sprečiti ovu pojavu?

Najrašireniju metodu danas predstavlja folijarna prihrana sredstvima na bazi kalcijuma, kao što su kalcijum nitrat (CaNO3), kalcijum hlorid (CaCl2) i drugo. Ovim tretmanima se, protivno opšteprihvaćenom mišljenju, ne snabdevaju plodovi, jer njegovi joni teško prolaze kroz pokožicu ploda, već se usvajaju preko lista.

Obezbeđenjem listova potrebnom količinom kalcijuma folijarnim tretmanom smanjuje se potreba za ovim elementom iz zemljišnog rastvora i povlačenjem iz drugih organa biljke. Novonastalo lišće mora da sadrži dovoljnu količinu ovog elementa, čija je uloga da veže oksalnu kiselinu i spreči njen štetni uticaj po biljku. Nekroza lišća usled njegovog nedostatka uglavnom se javlja na zemljištu izraženije kiselosti.

Teški metali su u uslovima povećane kiselosti pristupačniji biljkama od kalcijuma koji tada gradi jedinjenja nepristupačna za usvajanje korenom. Smatra se da je toksičnost teških metala na biljke uslovljena nedostatkom pomenutog elementa.

Faktori koji dovode do gorkih pega

Faktori spoljašnje sredine, kao i agro i pomotehničke mere koje utiču na povećanje bujnosti i lisne mase povećavaju mogućnost pojave gorkih pega kod jabuke. Prekomerno đubrenje, naročito azotnim đubrivima, neumereno zalivanje, kad mu vreme nije, preterano oštra zimska rezidba, kao i povećan efekat hemijske prorede plodova, uzrokovaće pojavu gorkih pega.

Osim folijarnih tretmana tokom vegetacije, poželjno je sprovođenje rezidbe na zeleno. Uklanjanjem prekomerne lisne mase, osim smanjivanja bujnosti stabala, smanjuje se i značajna potrošnja kalcijuma, čime se znatno smanjuje mogućnost pojave gorkih pega na plodovima, ističe Janković.

Zašto je važna zelena rezidba jabuke

Podsetimo, zeleno orezivanje u zasadima jabuke u rodu, ima za cilj da ukloni suvišne mladare, uglavnom tzv. vodopije, koje nisu potrebne za formiranje budućeg rodnog stabla, zatim ekonomično iskorišćavanje vode i hraniva iz zemljišta koji se potom usmeravaju na porast ploda i formiranje rodnih pupoljaka.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Gorke pege Zoran Janković Zelena rezidba jabuke Kalcijum Analiza zemljišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...