Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brist d.o.o.
  • 20.06.2021. 10:30
  • Istarska, Vodnjan

Gordon Ramsay, najpoznatiji svjetski chef, kuhao pljukance i brudet u Istri

Netko tko ima pristup najboljim namirnicama svijeta bez glume, iskreno i autentično, bio je oduševljen našim maslinovim uljem, kaže Lena Puhar O'Grady čiju je obitelj National Geographic odabrao za gostovanje slavnog chefa.

Foto: Justin Mandel/Brist Olive
  • 5.292
  • 2.026
  • 0

"Kontaktirani smo još prošle godine u kasno proljeće od strane produkcije National Geographica iz Amerike. Bili smo pozitivno iznenađeni, sve se odvijalo u tajnosti, a kontakt je bio direktan. Istraživanjem su naišli na našu priču o istarskom maslinovom ulju koja im se učinila najzanimljivijom i najautentičnijom u ovom podneblju“, priča nam Lena Puhar O’Grady iz Vodnjana koja je bila domaćica Gordonu Ramsayu, svjetski poznatom chefu. Ističe da je za njenu obitelj taj događaj veliko priznanje i čast.

"Emisija se zove Uncharted with Gordon Ramsay. Vjerojatno najpoznatiji chef na svijetu, obilazi različite zemlje u potrazi za zanimljivim namirnicama od kojih spravlja obrok obično u duelu s lokalnim chefom. Kod nas je to bio David Skoko“, nastavlja Lena.

Priznaje da je iskustvo bilo prekrasno jer se radi o vrhunskom profesionalizmu, a Ramsay je, osim toga, izrazito draga i zanimljiva osoba, kaže i dodaje da nije bilo lako zbog posebnih uvjeta u razdoblju pandemije pa se trebalo držati brojnih protokola.

Pljukance pohvalili, brudet još treba usavršiti

"Dolazili su više puta u inspekciju lokacije, bili smo konstantno u dogovorima, a sve se moralo odvijati u najstrožoj tajnosti“, otkriva nam Lena koja je bila glavni akter jer su tražili nekog lokalnog. Obično je situacija drugačija jer svima bude zanimljiv njezin suprug irskog podrijetla.

Masline beru ručno i odmah voze na preradu 

Slavnog je chefa učila kako rezati masline u njihovom masliniku s pogledom na Brijune. "Dakle, nije se događalo ništa dramatično kako zna biti u njegovim emisijama. Kušali smo ulje u srcu maslinika, Ramsay je bio najiskrenije oduševljen mirisima i okusima ulja, a mi ponosni. Netko tko ima pristup najboljim namirnicama svijeta bez glume, iskreno i autentično, bio je oduševljen našim proizvodom“, iskreno će naša sugovornica.

Njihovo je ekstra djevičansko maslinovo ulje koristio za zadnji cooking show u kojemu je Lena, uz ostale sudionike, bila član žirija. Ocjenjivali su, između ostalog, njegove pljukance i brudet. "Pljukance smo svi pohvalili, a za brudet smo rekli da mora još malo na tome poraditi. Skoko je, naravno, briljirao“, s osmjehom govori i dodaje da je to bilo jedno prekrasno i nezaboravno iskustvo.

National Geographic snimljenu emisiju prikazuje već ovu nedjelju (danas), a na hrvatskom NG kanalu će se moći gledati u rujnu.

Masline se nekoliko puta dnevno voze u uljaru

Njihovi maslinici se nalaze u neposrednoj blizini grada na fantastičnoj lokaciji. "Ovo je jedinstven maslinik na skoro 10 ha sa 2.500 maslina uglavnom istarskih autohtonih sorti. Većinom je to vodnjanska buža, ali imamo i druge istarske sorte“, doznajemo od obitelji.

Masline beru isključivo ručno, a posao odrađuju lokalni ljudi s iskustvom. Bere se sortno, dakle prati se zrioba svake sorte jer je ključno ubrati plod u pravom trenutku. To je posao koji traži iskustvo, znanje i brzinu, govore nam.

Ines i Silvano Puhar

Masline se nekoliko puta dnevno voze u uljaru i prerađuju se istoga dana. Bitno je i skladištenje u uljnom podrumu na kontroliranoj temperaturi u inoks bačvama i pod inertnim dušikom kako bi se spriječila oksidacija. Na taj način se može imati dobro ulje i do dvije godine. "Svaka naša boca je reprezentativni uzorak ulja u bačvi“, ističe Lena.

Uzorke šalju samo na svjetski priznata natjecanja gdje su uvijek pri vrhu s bodovima. "Držimo konstantu, nema odskakanja i to je način na koji se kvalitetom stavljamo u kontekst svjetske proizvodnje“, govori i dodaje da je maslinik smješten na lokaciji koja ima specifičnu mikroklimu. 

Zapušteni maslinik sa stogodišnjim stablima

Prije 18 godina Lenin otac Silvano Puhar, kupio je zapušteni maslinik s 57 maslina starih preko 100 godina. Primio se posla, oslobodio ih gustiša te revitalizirao, a prva ulja su se odlično pokazala. Hobi je prerastao u ljubav i polako je krenuo kupovati okolnu zemlju ili je zakupljivati. Nakon početnog brendiranja u posao su se uključili Lena i njen suprug Paul O'Grady rođen i odrastao u Dublinu.

Danas svatko radi svoj dio posla. Silvano brine o proizvodnji, berbi, slaganju ulja u čemu sudjeluje i Lena koja je završila tečaj za certificiranog kušača ulja pa za nju kažu da je nos obitelji. Ona još brine oko marketinga, promocije, društvenih mreža, prezentacije i slično. Njezin suprug vodi posao, brine o izvozu i međunarodnim partnerima kojih trenutno imaju 17. Ulje izvoze, surađuju s restoranima, a većinu plasiraju putem prodajnog prostora u staroj jezgri Vodnjana.

Tiha eminencija ove uspješne obiteljske priče je Lenina majka Ines koja je stalna potpora u svakom pogledu, a ponekad i "tampon zona između dva dosta velika muška ega“. Ona je glas razuma i blaga strana koja sve usklađuje. Nije eksponirana kao član Brist tima, ali je stup koji ga nosi.

Vođene ture s pogledom na Brijune

Lena i Paul upoznali su se u Zagrebu za vrijeme njenog studija, a nakon što su dobili prvo dijete, odlučili su živjeti u Istri. Paul je vrlo poduzetan i kreativan, nikada nije niti pomišljao da će se baviti maslinovim uljem jer mu je ono bilo totalna nepoznanica, ali vidio je dobru priliku i objeručke je prihvatio.

Baš zbog toga što ima drugačiji pogled na maslinarstvo i ekstra djevičanska ulja, sposoban je jako dobro objasniti vrijednost te namirnice ljudima koji se također s takvom kvalitetom ulja prvi puta susreću. "On je odličan 'storyteller' što je i inače Ircima u genima tako da ostvaruje izvrsnu komunikaciju s posjetiteljima“, hvali ga supruga.

Njegova ideja je bila osmišljavanje vođenih tura po masliniku koji je danas vrlo bitan dio njihovog poslovanja. Ture se održavaju od lipnja do kraja rujna, posjetitelji dobiju zaokruženu priču o Istri, maslinarstvu, sortama, a svaka završava vođenom degustacijom s pogledom na zalazak Sunca nad Brijunskim otočjem.

Lena i Paul 

"Puno ljudi se bavi maslinarstvom, ali ih jako malo od toga živi. Biti u ovakvoj niši, proizvodnji vrhunskog ulja, znači ne ostvarivati visoki profit kako je to slučaj kada se ulje proizvodi industrijski. To je iz ljubavi jer se zapravo radi se o načinu života“, kaže Lena i dodaje da je važno djeci, kroz obiteljski rad, prenositi vrijednosti.

"Pružamo im bliskost s prirodom, promatranje kako se uloženi trud vraća. To je nemjerljivo“, govori. Za kraj ističe da su veliko bogatstvo i susreti s ljudima koji dolaze na ture, prilikom čega od posjetitelja često postaju prijatelji.


Fotoprilog


Tagovi

Brist d.o.o. Gordon Ramsay National Geographic Lena Puhar O’Grady Maslinovo ulje David Skoko


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]