Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarine
  • 17.01.2023. 09:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Dolina Neretve

Gdje je "zapelo" sa suzbijanjem sredozemne voćne muhe?

Bitni su alternativni načini suzbijanja. To podrazumijeva snažno uključivanje Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a, JLS i Županije te proizvođača, stoji u dopisu Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež". Koja su rješenja?

Foto: Depositphotos/rinderart
  • 1.226
  • 115
  • 0

Sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata) karantenski je štetnik većeg broja kultura, a kod nas štete pravi na mandarinama. Naime, odrasla muha leže jaja u plod zrelih, žutih plodova, uzrokujući propadanje ploda s čime se bore domaći proizvođači. 

U početnom periodu, dok se mandarine beru u fazi tehnološke zrelosti, zaraza je minimalna ili je uopće nema. U periodu kada plod fiziološki dozre, zaraza je primjetnija, posebno u toplim jesenima, upozoravaju iz Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež". 

Kako navode u dopisu kojeg potpisuje njihov predsjednik mr.sc. Željko Bjeliš, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nisu uspjeli osigurati daljnje provođenje suzbijanja ovog štetnika primjenom SIT tehnike, koja je posljednjih skoro 20 godina davala uspješne rezultate. Riječ je, pojasnili su, o biološkom načinu suzbijanja kojim se ispuštaju sterilni mužjaci u prirodu.

"Smatramo vrlo bitnim i potrebnim što prije razraditi i implementirati alternativne načine suzbijanja ovoga štetnika. To podrazumijeva snažno uključivanje Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a, JLS i Županije te proizvođača", stoji u dopisu. 

Koja rješenja predlažu?

U cijelom procesu, prema ovoj udruzi, najvažnija je cjelovita i pravovremena berba mandarina. "Iz rane prošlosti znamo, da u vrijeme dok je na snazi bila mjera povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciji, nije ostajalo neobrane mandarine, ili je to bilo minimalno", napominju dodavši da nikome od proizvođača nije u interesu ne obrati i ne prodati plodove. Kako bi to uspjeli potrebno je osigurati određene mjere, koje za cilj imaju cjelovitu i pravovremenu berbu.

Kao prvu mjeru spominju povlačenje s tržišta za slobodnu distribuciju za 20 posto količina, koje obično ostanu neubrane. Nadalje, smatraju da ovo voće treba uključiti u Program potpore za posebno osjetljive sektore i to njegovom preradom u sekundarne proizvode: sok, džem i sl. Također navode da posebnim programom potpore proizvođače treba animirati na provođenje kvalitetnijih mjera sanitacije, uključujući opremanje potrebnim oruđima i financijsku nadoknadu.

Nadalje, potrebno je na umu imati i prijedlog nove direktive EU o održivoj upotrebi pesticida, koja u jednoj varijanti pretpostavlja potpunu zabranu upotrebe pesticida u tzv. "posebnim područjima", a tu spada gotovo cijeli prostor doline Neretve. "Svi mi proizvođači u dolini Neretve smo za očuvanje okoliša, održivost iznimno bogate flore i faune ovoga područja, što smo kroz sve ove godine i pokazali, ali moramo imati na umu i minimalnu dohodovnost i minimalne uvjete za opstojnost života ljudi na ovome području", ističu iz Neretvanske mladeži. 

Dopis poslan i ministrici

Kako navode, mandarina i cijela poljoprivreda doline Neretve je na žalost i dalje ostala na margini interesa svih donositelja odluka, a poljoprivredni proizvođači prepušteni sami sebi. Od već permanentnog problema s vodom za navodnjavanje, koji se i dalje gura pod tepih do trajnijeg rješenja raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Zaiskrilo oko sredozemne voćne muhe? Na dopis Neretvanske mladeži reagirali Ministarstvo i HAPIH

"Zašto je to tako i kakav je plan predviđen za područje doline Neretve, treba pitati sve one koji su za to zaduženi. Nebriga i nezainteresiranost nadležnih za rješavanje svih nagomilanih problema i dalje traje", zaključuju u dopisu koji je između ostalog poslan i na adresu resorne ministrice, Marije Vučković


Dokumenti


Tagovi

Mandarine Neretvanska mladež Željko Bjeliš Sredozemna voćna muha Biološka zaštita Ministarstvo poljoprivrede HAPIH


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]