Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskve
  • 13.03.2022. 16:30
  • Požeško-slavonska, Mitrovac

Gabrijel Leopoldović: Zbog straha od mraza rezidbu bresaka popravit ćemo u svibnju

U nasadu mladog poljoprivrednika rezidba bresaka još nije gotova. Ostavili su malo više pupova zbog straha od mraza. Osim voćarstva, njegova obitelj bavi se i vinogradarstvom te ratarstvom.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 492
  • 83
  • 0

"Vinogradarstvo je osnovna grana od koje moja obitelj živi, a u njemu ima u najviše posla. Vinograd ne traži gazdu nego slugu", rekao je mladi poljoprivrednik Gabrijel Leopoldović za Poljoprivrednu televiziju.

Naime, on je nastavio obiteljsku tradiciju bavljenja vinogradarstvom, ratarstvom i voćarstvom. Prije godinu dana dao je otkaz u firmi u kojoj je radio kako bi se u potpunosti mogao posvetiti ovom poslu. Vinogradi njegove obitelji prostiru na devet hektara, bresaka je na 0,7 ha dok ratarske površine čine 30 hektara.

Na redu je gnojidba

Što se tiče ove voćne vrste kaže da ne traži toliku brigu tijekom cijele godine. "Krajem jeseni mora se obavezno obaviti prskanje bakrenim preparatima. Kao i u rano proljeće, što smo obavili prije desetak dana", pojasnio je.

Također, u jesen se obavlja gnojidba s NPK 0-20-30, a u proljeće 15-15-15. Što se tiče rezidbe i uzgojnog oblika, odlučili su se na piramidalni uzgojni oblik jer su stabla posadili gušće da ih stane više, a morali su se odlučiti za taj oblik krošnje zbog prohodnosti mehanizacije.

"Taj oblik se reže tako da donje grane ostaju najšire dok se gornji dijelovi krošnje ostavljaju uže. Nalik je boru", objašnjava on. Dodaje da se grane iz sredine vade tek kada se ostvari taj oblik, ali do tada se ostavljaju sve one rodne.

Strah od mraza

U njihovom nasadu rezidba još nije gotova jer su ostavili malo više pupova zbog straha od mraza. "Popravit ćemo još u svibnju kada vidimo što se sve osušilo", pojasnio je. Kako kaže, njihova sorta Redhaven u ovoj fazi podnosi temperature do -8°C, no kada se pupovi otvore ne može podnijeti niže od -4°C.

"Nadamo se da neće biti mraza kao lani kada nismo ubrali gotovo ništa", rekao je dodavši da su ljudi tražili barem po dvije, tri breskve, no jednostavno plodova nije bilo.

U planu mu je, kaže, proširiti površine pod voćem i posaditi šljive na površine od oko dva hektara, a želi i obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Gabrijel Leopoldović Breskve Vinogradi Mladi poljoprivrednik Rezidba Mraz Gnojidba


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije