Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita dunja
  • 30.05.2021. 10:00

Ervinija: Zaštitite voće bakrom, duvanom, pravilnim orezivanjem

Bakterijska palež voćaka i u ovoj godini mogla bi da predstavlja problem uzgajivačima dunja. Krajnje je vreme za tretman protiv navedene bolesti.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.344
  • 231
  • 0

Ukoliko je proleće toplo i sa malo padavina, ervinija (Erwinia amylovora) ne pravi probleme voćarima. Međutim, u slučaju da je pomenuto godišnje doba kišovito i sa čestom smenom toplog ali i hladnijeg vremena, kao što je slučaj u ovoj godini, bolest će sigurno da se pojavi.

Kao i većina sorti jabuka i dunja je ove sezone uspela da preživi mrazne noći i jutra, za razliku od krušaka. Cvetanje je nedavno završeno ili se stabla nalaze u fazi precvetavanja i sada je krajnje vreme da se ona zaštite od ove zaraze. Reč je o karantinskom oboljenju i to vrlo opasnom jer se brzo širi.

Proverena kombinacija bakra i kreča

Sa zaštitom dunja trebalo bi početi već u novembru ili decembru kada se drveće tretira bakrom ili kombinacijom bakra i kreča. Isti postupak trebalo bi da se ponovi u martu ili najkasnije aprilu, pred početak listanja. Zatim se pre cvetanja, tokom te faze i u precvetavanju, koriste drugi preparati.

Ovo su najvažniji tretmani jer, ako ih ne odradite, ervinija će da se pojavi. Na tržištu, već neko vreme, najviše se koristi sredstvo na bazi ulja čajnog drveta, a u poslednje vreme, najčešće je zastupljen preparat na bazi bakterije Bacillus subtilis. I jedan i drugi povećavaju otpornost stabla i sprečavaju razvoj bakterije unutar njega, a bezbedna su za životnu sredinu, odnosno, nemaju karencu.

Bolest zahvata čitavo stablo

Na formiranim plodovima dunja pojavljuje se eksudat, a prvo oboljevaju listovi koji dobijaju žućkastu pa smeđu boju koja na kraju pređe u crnu. Dolazi do nekroze tkiva, a kreće od krajeva lista. On zatim gubi turgor i suši se, da bi se isto to desilo sa granama. Postaju suve i na kraju pocrne. Kiša i vetar pogoduju širenju bolesti, kao i ptice.

Nekroza tkiva kreće od krajeva lista

Na stablu se prvi znaci pojavljuju na jednom delu, a vremenom celo deblo bude zahvaćeno zarazom. Dunja je osetljivija od jabuka i krušaka na erviniju i zasad zahvaćen infekcijom brže propada. Bolest se "naseljava" u voćnjak i preko alata za rezidbu, tako da bi trebalo pripaziti ko i sa čime orezuje, a potrebna je i češća dezinfekcija samog alata.

Rezidba može da pomogne

Nije lako sprečiti širenje ervinije i jednom kada se pojavi u zasadu, potrebno je dosta vremena da se izbaci iz njega. Osim orezivanja ispod zaraženih mesta, barem 30 centimetara, možete reagovati prskanjem bakrom, u višestruko manjim dozama, duvanom ili preparatima na bazi bakterija ili ulja čajnog drveta. Može da se desi da ćete i po nekoliko puta u toku vegetacije rezati zaražene grane.

Najgore je kada se mora odseći inficirana grana i jedna ili više manjih grančica na onim susednim, što govori da ovaj posao nije lak. Ne zaboravite da pravovremeno delujete i protiv savijača koji izaziva crvljivost plodova.

U toku je let, a ubrzo će da usledi i polaganje jaja te štetočine i ubrzo će da dođe i do piljenja larvi.  


Foto prilog


Tagovi

Ervinija Zasad dunja Inficirane grane Tretiranje bakrom Bakar i kreč Karantinsko oboljenje Eksudat Rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.