Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedne ruke
  • 24.06.2013.

Egzotična poljoprivreda u Slavoniji - OPG Lošćak

Uzgoj egzotičnog voća i povrća sve je popularniji na području Slavonije. Umjesto pšenice i kukuruza, uzgajaju se kiwano, batat i butternut tikve koje svoje mjesto nalaze na stranom tržištu.

Foto: Ivan Lošćak
  • 3.879
  • 330
  • 0

OPG Ivan Lošćak u Rešetarima postoji već sedam godina i broji četiri člana. Na proizvodnju egzotičnog voća i povrća odlučili su se zbog manje površine zemlje na kojoj uzgajaju (1.3 ha) te osiguranog plasmana i poznate cijene otkupa proizvoda. Iskustva u bavljenju poljoprivredom imaju, jer su se i prije bavili proizvodnjom, a još uvijek imaju nekoliko hektara na kojima uzgajaju žitarice. Primarni proizvodi njihovog gospodarstva su batat, butternut tikva i kiwano, a pritom najveći udio poljoprivredne površine zauzima butternut tikva (1 ha).

Proizvodi OPG Lošćak

Najviše ulaganja i pažnje pri uzgoju zahtijeva kiwano. S obzirom da se radi o voću i povrću koje potječe iz Južne Amerike (batat) i Afrike (kiwano, butternut tikva) klimatski uvjeti u Slavoniji ipak su dosta povoljni za uzgoj. Opasnost predstavlja samo kasni, odnosno u jesen rani mraz. "Zadnjih godina kada su suše bile ekstremne, urod je bio prosječan i odlične kvalitete", kaže Ivan Lošćak, nositelj gospodarstva. Kao najveće štetnike s kojima se susreću navode voluharice i miševe koji znaju pojesti ili izgristi korijen batata ako se predugo čeka sa vađenjem jer to vrijeme ne dozvoljava. Imaju i problem s vlažnim vremenom koje nas je ove godine pogodilo, a nepovoljne su i niske temperature koje prate kišu i uzrokuju sporije nicanje biljaka.

Kiwano uzgojen na OPG Lošćak

Sjeme nabavljaju od tvrtke Šulog d.o.o. koja zatim otkupljuje sve njihove proizvode i izvozi u EU. "Svima koji imaju nekakvu poslovnu ideju, poslovni plan i osiguran otkup svojih proizvoda, treba omogućiti dobivanje određene količine zemljišta kako bi se dokazali u toj proizvodnji. Naravno ne govorim o uzgoju žitarica, uljarica i slično, za to je potrebna sva moguća mehanizacija. Na manjoj površini uz dosta ljudskog rada može se dobro zaraditi, naravno opet to sve ovisi o vremenskim prilikama/neprilikama", poručio je Ivan Lošćak u nadi da će se na državnoj razini situacija promijeniti.

OPG Lošćak

"Nadam se da će se ova situacija u zemlji poboljšati, trebala bi se pokušati dogovoriti poljoprivredna proizvodnja, tj. otkup poljoprivrednih proizvoda uz garantiranu cijenu. Kod nas u Hrvatskoj sve se može proizvesti, samo je pitanje kome to prodati. To treba okrenuti u svoju korist i proizvoditi ono što znamo da će netko kupiti i po kojim uvjetima" smatra Ivan. Put do tržišta ovi inovativni poljoprivredni proizvodi nalaze preko velikih trgovačkih lanaca, a najveći dio proizvodnje ide u Nizozemsku, Italiju, Belgiju i Englesku. S obzirom na blizinu zapadnog tržišta, proizvodi iz Hrvatske tamo su na iznimno dobrom glasu.

OPG Lošćak

"Ulaskom u EU očekujem da će biti lakše doći do kupaca te da će se pronaći nekakvi novi zanimljivi proizvodi koje traži EU tržište. Puno toga se očekuje ali nam to nitko neće dati ako ne budemo uporni i sami znali što hoćemo", ističe Ivan jer na tržištu je bitno biti inovativan i imati viziju kao i u svakom drugom poslu. Treba tražiti nove vrste koje će uspijevati u Slavoniji a isto tako biti tražene u EU, a velika stavka je i hrabrost za isprobavanje nečeg novog. Jedno je sigurno, egzotične biljke vole i sve topliju slavonsku klimu.

Autor: Ivana Parađiković Foto: Ivan Lošćak


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tagovi

OPG Lošćak Egzotična poljoprivreda Kiwano Batat Butternut tikva Ivan Lošćak


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."