Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dudovac
  • 08.10.2020. 12:00

Dudovac: Napada različite voćne vrste, a kako ga se rešiti?

Dudovac prezimljava u stadijumu lutke na skrovitim mestima poput pukotina na stablu, pod korom stabla i grana, između grudvica zemlje i slično. Stvara velike štete na raznom voću ističe stručnjak za zaštitu bilja Milena Ćirić iz PSSS Užice.

Foto: WikimediaCommons/Jacy Lucier
  • 287
  • 15
  • 0

Dudovac (Hyphantria cunea) je polifagna vrsta koja napada veći broj domaćina, štetna je za različite voćne vrste kao što su dud, šljiva, trešnja, jabuka, kruška, orah, ali napada i pojedine zeljaste biljke, poput deteline, lucerke i plavog patlidžana. Poreklom je iz Severne Amerike odakle se proširila po Evropi, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredne stručne službe Užice Milena Ćirić.

Od četvrtka ponovo toplo, obratite pažnju na glodare u voćnjaku

Odrasle jedinke dudovca su bele boje, a ponekad se na prednjim krilima uočavaju crne tačke. Telo leptira je dugo od 11 do 15 cm, a raspon krila je od 25 do 30 cm. Ženke su obično krupnije od mužjaka. Jaja su loptasta, svetlozelene boje.

Nakon napuštanja gnezda izazivaju golobrst

Gusenice su žuto-zelene boje sa crnom glavom. Duž bočnih strana imaju niz od 12 bradavica iz kojih izbijaju duge dlake. Gusenice žive u zajednici u paučinastim guseničnim gnezdima. Gusenice nakon što napuštanja gnezda mogu da izazovu golobrst. Lutka dodovca je tamno smeđe boje, dužine oko 10 cm, i nalazi se u upredenom kokonu koji liči na mrežicu.

U našim uslovima ima dve, ređe tri generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu lutke na skrovitim mestima poput pukotina na stablu, pod korom stabla i grana, između grudvica zemlje i slično. U proleće se pojavljuje leptir prve generacije koji polaže jaja u formi jajnih legala svetlo-zelene boje koja se teško uočavaju, ističe užički stručnjak.

Kako ga se rešiti?

Proizvođačima se preporučuje obilazak zasada i ukoliko se registruje prisustvo guseničnih gnezda, njihovo mehaničko uklanjanje. Ako je prisutno dva do pet guseničnih gnezda po stablu, preporučuje se sprovođenje hemijskog tretmana nekim od registrovanih insekticida.

Upredena gnezda larvi dudovca - kako suzbiti štetočinu

Podsetimo, u slučaju da planirate da koristite hemijska sredstva (selektivni insekticid), imajte na umu da ona deluju jedino kada su jaja tek položena ili dok su larve skroz male. Kasnije upotreba hemije nema svrhu. Dudovac neće napraviti fatalnu štetu na voćkama, ali morate da znate da će grana na kojoj su izlegle potpuno propasti.

Treba pratiti stanje u voćnjacima kako ne bi došlo do toga da dudovac potpuno obrsti stablo, što je ipak redak slučaj. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Dudovac Štetočina na voću Larva Jaja Stadijum lutke Hemijski tretman Milena Ćirić Stanje u voćnjaku


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...