Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 06.04.2021. 11:45

Dr.sc. Josip Ražov: Voćkama prijete advekcijski i radijacijski mrazovi

Kombinacijom tih mrazeva prije četiri godine u travnju su smrzli mnogi nasadi, podsjeća dr. sc. Josip Ražov. Kako zaštititi voćke na temperaturama ispod nule?

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 9.456
  • 655
  • 0

Na jadranskom području, posebice u zaobalju i unutrašnjosti Dalmacije, u noći od utorka na srijedu i od srijede na četvrtak, očekuju se temperature ispod nule.  Od -2 do -3°C, ali nije isključeno da gdjegdje, kako je govorio meteorolog Milan Sijerković, budu i niže.

"Voćke su većinom u fazi cvatnje i ovo su kritične i granične temperature", upozorava dr. sc. Josip Ražov. Bajami su već ocvali, međutim i oni bi mogli biti u problemu na nižim položajima jer je mladi plod osjetljiviji od cvijeta. Tako tek zametnuti plodovi stradavaju već na temperaturi od -1 do -2 °C kao i kod većine voćaka.

Podsjeća i da postoje dva osnovna tipa mraza: advekcijski koji nastaje naletom veće zračne mase i može trajati i po nekoliko dana, i tu je obrana teža. Drugi tip je radijacijski mraz za koji je karakteristično da se javlja neposredno prije izlaska sunca te se javlja inverzija (u nižim nadmorskim visinama je hladnije). Ta pojava je više lokalnog i mikrolokalnog karaktera, i tu se nešto lakše obraniti. Još jedan tip je radijacijsko – advekcijski kao kombinacija prethodna dva. Ovaj tip se dogodio 2017. godine kada su u travnju smrzli mnogi nasadi.

Stoga preporuča da se, tko ima mogućnost, pripremi za obranu od mraza u vidu:

  • Rasprskivača – rasprskivanje početi kada je temperatura iznad 0°C, negdje oko 1°C
  • Lovac na mraz – plinskim grijačima na stroju sličnom atomizeru voziti kroz nasad dok traje mraz
  • Grijanje u obliku paljenja granja i gorivog materijala (npr. metalne bačve sa granjem, gumama itd. iako isto nije preporučljivo sa stajališta emisija CO2).
  • Ventiliranje zraka – ovo je dobra opcija u kombinaciji s grijanjem. Kad nema vjetrenjače, jedna opcija je vozanje atomizerima kroz nasad s uključenim ventilatorima i bez vode, gdje se zrak miješa, te ako se grije, tada se i topli zrak miješa i distribuira po nasadu.

Isto tako, dodaje, tko može sigurno nije loše obaviti tretman preparatima na bazi aminokiselina (osobito biljnih). Ukoliko dođe do šteta, iste će se vidjeti dan dva nakon mraza. Tada je svakako preporuka obaviti tretman na bazi aminokiselina, a iste se mogu i miješati s uobičajenim sredstvima koje se koriste u cvatnji.

Dođe li do šteta, iste će se vidjeti dan dva nakon mraza (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

"Vezano za vinograde, dobro je što nisu još krenuli pa se u ovom slučaju ne očekuju štete", zaključuje dr. sc. Josip Ražov, predstavnik međunarodnog projekta Pescar i profesor na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.


Tagovi

Advekcijski mraz Radicijski mraz Zaštita


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."