Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjetna inteligencija
  • 07.03.2021. 07:30

Dron broji cvjetove i plodove jagoda - pomoć u previđanju uroda?

Tijekom istraživanja prikupljene su zračne snimke usjeva jagoda, a algoritam je analizirao slike i izračunao broj plodova i cvjetova.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 293
  • 241
  • 0

Belgijski istraživački institut za prerađivačku industriju, Flanders Make razvio je dron koji se koristi za brojanje voća. Njihova bespilotna letjelica može brojati jagode iz zraka zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i tako pomoći proizvođačima da preciznije predvide koliki će im biti urod.

Osim toga, ona pomoću kamera i senzora može pratiti broj cvjetova, ali i zelenih plodova i na taj način računati očekivani prinos.

"Tijekom istraživanja prikupili smo zračne snimke usjeva jagoda, a naš algoritam analizirao je slike i izračunao je broj plodova i cvjetova", pojašnjava Rob Heylen, istraživač ove tvrtke. Istovremeno, kaže, obavili su i ručno brojanje. Na taj su način uspjeli utvrditi moguća odstupanja između broja digitalno prepoznatih cvjetova i stvarnog broja. "Budući da sada znamo razinu pogreške, u stanju smo vrlo precizno odrediti realni broj cvjetova na temelju prikupljenih slika pomoću dronova", napominje. 

Ključni čimbenik uspješnog prihvaćanja novih aplikacija za bespilotne letjelice u poslovnom svijetu je upotreba umjetne inteligencije, tvrde iz ove tvrtke. 

Broji i robu u skladištima?

Ista vrsta tehnologije se može koristiti za upravljanje zalihama, a ova je tvrtka u suradnji s Međunarodnom organizacijom za istraživanje i razvoj (IMEC) razvila dron koji se kreće između polica u skladištu brzinom od 4 metara u sekundi i broji zalihe. Na taj se način roba može brzo popisati.

"Ovaj sustav može autonomno skenirati zalihe robe u skladištu na dvije razine", kaže Jeroen Zegers, također istraživač u Flanders Makeu. "Koristimo digitalne kamere koje prepoznaju QR šifre na policama i paletama kako bi se napravio popis broja paleta", pojasnio je.

Kako bi vidjeli efekte digitalizacije svi moraju dobro odraditi svoju rolu

No, to nije sve, razvili su i drugu aplikaciju koja uz pomoć tehnologije laserskog skeniranja može brojati kutije na djelomično raspakiranoj paleti. "Ovaj posao je inače radno intenzivan, a uz ovaj sustav teče glatko i brzo", zaključili su.

Kako izgleda dron koji broji jagode pogledajte u videu:


Tagovi

Dron Prinosi jagoda Bespilotna letjelica Flanders Make Prinos Izračun


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.