Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuka
  • 11.10.2022. 12:00

Dok se stvara ulje, maslina nije za brati - tehnološku zrelost pokazala jedna sorta 

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima).

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 979
  • 89
  • 0

Maslinarsku godinu 2022. u svim maslinarskim regijama Republike Hrvatske obilježila je suša. U početnom razvojnom ciklusu masline (fenofazama): razvoj pupa, razvoj lista i pojava cvatova količina vode dostupna biljci bila je zadovoljavajuća.

Navedeno se pokazalo dobro za oplodnju i stvaranje sjemenih zametaka i prosječne do dobre količine ploda. U ljetnim mjesecima, uz vrlo visoke temperature zraka, dubinske evaporacije tla, a vrlo male količine oborina nastupili su sušni uvjeti, sveukupne suše došlo je do određenog opadanja plodova.

Budući da u većini maslinika nema sustava navodnjavanja (niti mogućnosti za postavljanje), maslina nije imala optimalne uvjete za rast i razvoj.

Očekuje se promjena pigmenta ploda

U narednom vremenu očekuje se nagla promjena pigmenta ploda koja može izazvati nedoumice kod maslinara uzrokovana promjenom temperature, s toplog na hladnije vrijeme s niskim noćnim temperaturama.  Uz padaline, dodatne poteškoće stvarat će i napad štetnika (muhe), ali se ne očekuju veće štete.

Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati.

Rezultate NIR analize plodova maslina 9 maslinarskih uzgojnih područja RH u razdoblju od 06. rujna do 26. rujna 2022. pronađite u dokumentu ispod teksta.

Istarska bjelica spremna za branje?

Optimalnu tehnološku zrelost pokazala je jedna sorta u jednom uzgojnom području. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre-(Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta istarska bjelica spremna je za branje.

Za sjeverni dio taj se termin očekuje za 10-tak dana. Pa je također preporuka, a zbog vremenskih uvjeta (čestih kišnih razdoblja), za spomenutu sortu, krenuti u berbu kada vrijeme dopusti i iskoristiti svaki trenutak.

Ostale analizirane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje. Istarska bjelica na ovom uzgojnom području spremna je za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

Ukupni rezultati mjerenja sorte Istarska bjelica s područja Istre, dosadašnji rezultati iz 2022. godine u odnosu na prethodne godine projekta prikazani su u tablici koju možete pronaći ispod teksta.

Zaključno, prema mjerenjima izravnom metodom s obzirom na sadržaj ulja u suhoj tvari ploda, u nazad četiri godine Istarska bjelica je najranija sorta za berbu u Hrvatskoj.

Preporuku pripremili:

dipl. ing. Tomislav Filipović, NIR analiza d.o.o. i dr.sc. Silvio Šimon, voditelj Odjela za savjetovanje u hortikulturi


Dokumenti


Tagovi

NIR analiza Preporuka Berba maslina Uljnost


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P