Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje jabuka
  • 25.09.2022. 18:00
  • Italija

Čuvaju jabuke u brdskim tunelima - uštede više od 30 odsto struje

U isklesanim tunelima u Italiji voćari čuvaju oko 30.000 t jabuke, a planiraju povećati kapacitete.

Foto: Melinda
  • 320
  • 98
  • 0

Kako bi smanjili račune za energiju italijanski proizvođači jabuka su se dosetili da iskoriste isklesane tunele, svojevrsne pećine kao prirodne frižidere, prenosi Daily Star.

Trista metara ispod svojih voćnjaka u Predaji, malom gradu u regiji Trentino, grupa Melinda je stvorila 34 rashladna područja u ogromnim kamenim pećinama ispod obronaka planine. U njima mogu da skladište do 13 odsto svog roda i tako smanje troškove energije.

Uštedili više od 30 odsto struje

Jabuke ostaju u kontrolisanim uslovima na konstantnoj temperaturi tokom cele godine. Plodovi se čuvaju u plastičnim kutijama naslaganim u nekoliko redova.

Mauro Erliher, menadžer u ovoj fabrici rekao je da su u prošle godine uštedili 32 odsto potrošnje električne energije.

Prirodno hlađenje 

Skladište za oko 30.000 t jabuka

Trenutni kapaciteti skladišta su oko 30.000 t, a očekuje se da će u bliskoj budućnosti porasti na 40.000 t jabuka.

Erliher je objasnio da hladnjače inače imaju sendvič panele izolovane poliuretanom i metalnim pločama kako bi unutrašnjost bila hladna. U slučaju pećina tu ulogu su preuzele stene.

Pre nego što se mogu koristiti, stene se hlade gasom do dubine od pet do sedam metara, što znači da održavaju konstantnu temperaturu od jedan stepen Celzijusa. Berba je počela, a trajaće 30 do 40 dana.

Jedan od farmera, Loris Kaljari, rekao je da su bili skeptični kada su prvi put čuli za ovu ideju, ali su ih brzo pridobili rezultati.

"U početku smo se dvoumili, a onda smo shvatili da to funkcioniše, jer postoji dobra ušteda energije i vrlo je održivo", zaključio je. 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Skladištenje jabuka Isklesane pećine Melinda Italija Mauro Erliher


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.