Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribizla
  • 16.06.2021. 16:00
  • Kolubarski okrug, Babina Luka, Valjevo

Crna ribizla zapostavljena u voćarskoj proizvodnji, ali sirup tražen

Crna ribizla ima izuzetna lekovita svojstva, nije je teško gajiti, ali se i pored toga gaji na malim površinama.

Foto: Sanja Dovečer
  • 879
  • 218
  • 0

Ribizla ne pripada voćnim vrstama koje su naročito popularne za gajenje. Ipak, to nije sprečilo Miloša Simeunovića, apsolventa na Poljoprivrednom fakultetu da je posadi još pre nekoliko godina i da već ima dobre prinose. Plantažu crne ribizle podigao je na porodičnom imanju svojih roditelja u selu Babina luka u blizini Valjeva. 

"Dok sam bio na fakultetu sa ocem sam razgovarao šta bi mogli da posadimo i gajimo na imanju, a da nije previše zahtevno za održavanje. Dosta toga sam saznao o crnoj ribizli tokom studija i pošto nisam mogao često da budem na imanju, odlučili smo da posadimo oko 600 sadnica, a ovo je površina od nekih 25 ari", kaže Simeunović i dodaje da su sadili na 1,2 metra razmaka između sadnica i dva metra između redova.

Posadili su oko 600 sadnica na 25 ari

"To je standard, ali se može i smanjiti ili povećati razmak između redova u zavisnosti da li se koristi mehanizacija."

Veće visine - veći prinos

Ovo voće raste u obliku grma. Uglavnom su je domaćini sadili u nekom ćošku imanja da bi imali za sok ili slatko.

"Ja sam jedini ovde u selu koji gaji crnu ribizlu. Sadnice smo posadili 2017. godine i već imamo rod. To je biljka koja najbolji rod daje na većim nadmorskim visinama, oko 600 metara i tu raste čak i do dva metra uvis. S obzirom da je područje Valjeva i mog sela Babina Luka u nižim predelima, ona je nešto nižeg rasta i daje nešto manje prinose", kaže ovaj student i pojašnjava da se zato ne može koristiti kombajn pri berbi, što bi znatno olakšalo rad pa beremo plod ručno.

Jedan žbun bi trebalo da sadrži 12 grama, različte starosti, po dve jednogodišnje, dvogodišnje, trogodišnje i četvorogodišnje.

Jedan žbun bi trebalo da sadrži 12 grana

"Nakon četiri godine obavlja se rezidba i to je praktično sve što je potrebno raditi oko ove biljke. To nije previše zahtevna biljka, ne traži mnogo upotrebu hemije, može se samo preventivno poprskati bordovskom čorbom. To je zimsko prskanje, ali može i bez njega. Ne zahteva okopavanje i dovoljno je da se zađubri jednom godišnje. Najveće ulaganje je u početku, kada treba kupiti sadnice, a posle ih možete i sami proizvoditi i širiti zasad."

Ove godine, naš sagovornik očekuje prinos od tri do četiri kilograma po žbunu. Prošle godine prinos sa cele parcele je bio oko 600 kilograma.

"Nema nekih bolesti i štetočina koji je napadaju, eventualno se može desiti da se pojeve grinje. Što se tiče korova, oko nje može da poraste takozvana lozica koja se uvija oko biljke, ali se to uglavnom ručno skida", napominje Simeunović.

Sirup od crne ribizle

S obzirom da se crna ribizla gaji na malo površina, mali broj hladnjača ih otkupljuje.

"Otkupna cena je od 120 do 150 dinara. Najveći deo ploda smo prošle godine preradili u sirupe. Tako je i bolje, više se isplati, a i gotov proizvod može duže da stoji".

Simeunovići su prošle godine proizveli oko 400 litara sirupa koji je uglavnom prodat posredstvom društvenih mreža, a kupci su uglavnom iz Beograda. 

Miloš će stečeno teorijsko znanje primeniti na svom imanju u praksi

"Sa kupcima smo do sada kontaktirali preko jedne fejsbuk grupe tu se dogovaramo oko načina i vremena isporuke. Kada smo počeli prve porudžbine su bile po jedna flaša, ali su se onda količine uvećavale."

Miloš Simeunović je apslovent Poljoprivrednog fakulteta na smeru voćarstvo i vinogradarstvo. Kako kaže, nakon diplomiranja stečeno znanje će moći da primeni u praksi na sopstvenom imanju. S obzirom da porodično imanje ima oko četiri hektara, u planu mu je i da podigne još zasada, ali nekih drugih voćnih vrsta.


Povezana biljna vrsta

Crna ribizla

Crna ribizla

Sinonim: - | Engleski naziv: Black currant | Latinski naziv: Ribes nigrum L.

Crna ribizla ima posebne zahteve za padavinama i visokom relativnom vlažnošću vazduha, pa je za njeno uspevanje pogodna veća nadmorska visina (700 – 1 200 m). Zasadi crne ribizle... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Crna ribizla Miloš Simeunović Zasad Održavanje Sirpu od crne ribizle


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]