Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljive
  • 21.04.2018. 14:30

Crna i žuta šljivina osa mogu da ugroze 90% ploda

Oštećeni plodovi šljive se vrlo lako prepoznaju po crnim tačkicama, koje predstavljaju mesto ubušivanja larve.

Foto: PIS Vojvodina / Ljubiša Đorđević
  • 7.721
  • 151
  • 2

Pregledom voćnjaka u ovim danima, na lepljivim klopkama registrovan je početak leta crne (Hoplocampa flava, naslovna fotografija) i žute (Hoplocampa minuta) šljivine ose.  To su štetočine, koje se pojavljuju istovremeno, svake godine, obično u rano proleće, pred cvetanje šljive. Imaju jednu generaciju godišnje. Imaga su obema crne boje. Crna šljivina osa je veličine oko pet milimetara, dok je žuta malo veća. 

Štetu prave larve

Prezimljavaju kao larve u zemlji. Ženke polažu jaja u čašične listiće cvetova, a larve se nakon piljenja ubušuju u zametnute plodiće. Tokom razvoja promene četiri do pet plodova, koji opadnu.

"Ako je neposredno pre i tokom cvetanja šljive vreme suvo i toplo, napad je jak i može biti izgubljeno i 90% plodova, a ako je u ovoj fazi vreme hladno i vlažno, napad je obično slab. Oštećeni plodovi se vrlo lako prepoznaju po crnim tačkicama, koje predstavljaju mesto ubušivanja larve u unutrašnjost", kaže dipl.inž. Vesna Janković

Žuta osa
Žuta šljivina osa

Mere zaštite protiv šljivine ose

U stadijumu imaga se ne koristi insekticid, jer je u vreme rojenja obilna poseta pčela u rascvetalim voćkama. U stadijumu larve suzbija se u vreme njihovog piljenja, jer je suzbijanje tada najefikasnije.

"Kada je šljiva u fazi precvetavanja, kada počnu otpadati latice, pčele prestaju sa posećivanjem cetova, i onda treba tretirati sa insekticidima na bazi: fenitrotiona, deltametrina, azinfosmetila, dimetoata, malationa, i drugih", savetuje dipl.inž. Branko Galović.

Plan i program zaštite šljive za prošlu godinu za ovu štetočinu je predvideo: Dimetoat (Perfekthion ili Dimetogal 0,75-1 l/ha) + Mankozeb (Mankogal 2,5 kg/ha) 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Šljivina osa Crna šljivina osa Žuta šljivina osa Mete zaštite Insekticidi Branko Galović Vesna Janković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]